Τρίτη, 19 Μαϊος 2020

Μήνυμα του δημάρχου Βόλβης με αφορμή την επέτειο για την εξόντωση εκατοντάδων χιλιάδων Ελλήνων του Πόντου

Κατηγορία ΕΙΔΗΣΕΙΣ-ΝΕΑ

Η γενοκτονία του ποντιακού ελληνισμού - που από το 1994 αναγνωρίζεται επισήμως από την ελληνική πολιτεία με την ανακήρυξη της 19ης Μαΐου, ως Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου - αναφέρεται στα βίαια, μαζικά, φονικά γεγονότα, της δεύτερης και της αρχής της τρίτης δεκαετίας του 20αι., που συνέβησαν στην καταρρέουσα τότε Οθωμανική Αυτοκρατορία, μέχρι τη δημιουργία του σύγχρονου τουρκικού κράτους, τα οποία είχαν ως αποτέλεσμα τη φυσική εξόντωση, τον αφανισμό, τον εκτοπισμό και την εκρίζωση εκατοντάδων χιλιάδων Ελλήνων του Πόντου από τις πατρογονικές τους εστίες.

Χριστός Ανέστη ,καλή σας ημέρα και καλή μας εβδομάδα ,μια νέα εβδομάδα που ξεκίνησε χτες και ευχόμαστε να πάνε όλα καλά ειδιικά με τον τουρισμό που είναι πλέον το κύριο θέμα που απασχολεί αυτούς που ζουν από τον τουρισμό .19 Μα'ι'ου σήμερα και όπως βλέπετε και στην αρχή του άρθρου ξεκίνησα με ένα μικρό φόρο τιμής στα 400.000 θύματα των Ελλήνων του Πόντου ,είναι το λίγοτερο που μπορώ να κάνω μιας και οι δικές μου ρίζες είναι ποντιακής καταγωγής .Δεν ξεχνώ ,δεν πρέπει να ξεχάσουμε και να θυμόμαστε πάντοτε το τι έγινε τότε με την σφαγή άμμαχου πλυθησμού και όχ μόνο ,ας είναι χαραγμένο στο μυαλό μας όλο αυτό που πέρασαν οι πρόγονοι μας που κανένας άλλος να μην το περάσει σαν λαός και πάντοτε τέτοια ημέρα ,η ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας να ''προσφέρουμε''ένα φόρο τιμής στους Έλληνες πόντιους που πέρασαν τα πάνδηνα!

Τα γεγονότα αυτά πυροδοτήθηκαν από την σταδιακά αυξανόμενη ανάδυση και εντεινόμενη επίδραση του τουρκικού εθνικισμού στην πολυεθνική Οθωμανική Αυτοκρατορία, ο οποίος προς τα τέλη της πρώτης δεκαετίας του προηγούμενου αιώνα κατέστη κυρίαρχη ιδεολογία, αναλαμβάνοντας δια των πολιτικών εκφραστών του, την εξουσία και τον έλεγχο της αυτοκρατορίας.

Η ανάληψη της εξουσίας από τους Νεότουρκους το 1908 στην Οθωμανική Θεσσαλονίκη θεωρείται η απαρχή του για τους «συστηματικούς» και «οργανωμένους» - όπως υποστηρίζουν σύγχρονοι ιστορικοί και ερευνητές - διωγμούς, εξαντλητικές πορείες εξόντωσης, εγκλεισμούς σε τάγματα καταναγκαστικής εργασίας, λεηλασίες, βιαιότητες, σε βάρος όλων των χριστιανικών πληθυσμών της Ανατολής. Όπως επισημαίνουν, οι ίδιοι, οι ωμότητες αυτές πραγματοποιήθηκαν σε διαφορετικούς χρόνους και τόπους και σε διάφορες φάσεις, μέσα στη δεκαετία 1913-1923 και μέσα σε εμπόλεμες συνθήκες, αλλά και σε ειρηνικά μεσοδιαστήματα, στο χώρο της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

Η Γενοκτονία των Ποντίων - Αφιέρωμα - Σαν Σήμερα .gr

Γενοκτονία των Ποντίων: Όλο το παρασκήνιο για την καθιέρωση ...

Ο ακριβής αριθμός των θυμάτων είναι δύσκολο να υπολογιστεί, λόγω των συνθηκών που επικρατούσαν. Ο ιστορικός Βλάσης Αγτζίδης αναφέρει:

«Οι Έλληνες σε όλη την Οθωμανική Αυτοκρατορία, πριν την έναρξη των διωγμών, σε ήταν περίπου 2 με 2.2 εκατομμύρια. Στο χώρο του Πόντου ήταν περίπου 450.000. Στην επίσημη απογραφή του 1928 καταμετρήθηκαν, ως πρόσφυγες στην Ελλάδα, επισήμως, 1.2 εκατομμύρια. Υπολογίζεται ότι ο αριθμός των Ελλήνων που χάθηκαν στην περίοδο 1914-22, αυτών που αγνοείται η τύχη τους, είναι της τάξης των 700.000- 800.000, σε όλη την έκταση της οθωμανικής αυτοκρατορίας».

Γενοκτονία των Ποντίων: 100 χρόνια από τη σφαγή και τον ξεριζωμό ...

Το επίσημο τουρκικό κράτος, που διαδέχθηκε την Οθωμανική Αυτοκρατορία, αρνείται ότι διαπράχθηκε «γενοκτονία» εναντίον των χριστιανικών μειονοτήτων της Ανατολής τα τελευταία χρόνια ύπαρξης της αυτοκρατορίας.

«Η Τουρκική Δημοκρατία, δημιουργείται το 1923, δηλαδή μετά το τέλος των γεγονότων. Τα γεγονότα και τις γενοκτονίες τις προκάλεσε ο ακραίος τουρκικός εθνικισμός, οι Νεότουρκοι στην αρχή και ο Κεμάλ στη συνέχεια. Η σχέση του σύγχρονου τουρκικού κράτους με αυτούς που διέπραξαν τις γενοκτονίες μπορεί να μην είναι θεσμική, είναι όμως οργανική, γιατί ουσιαστικά αυτοί δημιουργούν το τουρκικό κράτος» αναφέρει ο κ. Αγτζίδης.

Ο ίδιος, ο όρος «γενοκτονία» διατυπώθηκε και ενσωματώθηκε στο διεθνές δίκαιο, μεταγενέστερα (1948) από τον Πολωνό νομομαθή Ράφαελ Λέμκιν, με σκοπό τη νομική περιγραφή «μαζικών εγκλημάτων» από κυρίαρχες εξουσίες, με προσχεδιασμό, οργάνωση, συστηματικότητα και με σκοπό «τη μεθοδευμένη εξολόθρευση, ολική, ή μερική» διαφόρων «εθνικών, φυλετικών, θρησκευτικών, ή άλλων μειονοτήτων» και έδωσε το έναυσμα για την ανάπτυξη ενός ευρύτερου επιστημονικού διαλόγου και κοινωνικού προβληματισμού.

Το αίτημα της αναγνώρισης της γενοκτονίας των Ποντίων, σύμφωνα με μελετητές των γεγονότων, είτε εξαιτίας των ελληνοτουρκικών σχέσεων, είτε και του συνεχιζόμενου επιστημονικού διαλόγου και της διαδικασίας τεκμηρίωσης, ή και των δύο, κρατήθηκε χαμηλά για δεκαετίες, ώσπου άρχισε σταδιακά να τίθεται εντονότερα από την προσφυγική «Κοινωνία των Πολιτών», τους επιζήσαντες και τους απογόνους τους, κατά τις τελευταίες δεκαετίες του 20ου αιώνα.

Ο αγώνας για την καθιέρωση της «Ημέρας μνήμης» της Γενοκτονίας των ...

Η οργανωμένη μελέτη των πηγών, η αξιοποίηση των μαρτυριών, αλλά και έργα νεότερων ιστορικών, Ελλήνων και ξένων, μεταξύ αυτών και σύγχρονων τούρκων ιστορικών, τις τελευταίες δεκαετίες βοήθησε στην αποσαφήνιση του ιστορικού τοπίου και σε ευρεία επιστημονική τεκμηρίωση του αιτήματος «μνήμης» και αναγνώρισης «γενοκτονικών» πρακτικών, οι οποίες εφαρμόστηκαν κατά των χριστιανικών πληθυσμών της Ανατολής, μεταξύ αυτών και κατά του ποντιακού ελληνισμού (1916-1922).

Γενοκτονία των Ποντίων: Είναι γενοκτονία Ελλήνων! | sportime.gr

«Οι Έλληνες σε όλη την Οθωμανική Αυτοκρατορία, πριν την έναρξη των διωγμών, σε ήταν περίπου 2 με 2.2 εκατομμύρια. Στο χώρο του Πόντου ήταν περίπου 450.000. Στην επίσημη απογραφή του 1928 καταμετρήθηκαν, ως πρόσφυγες στην Ελλάδα, επισήμως, 1.2 εκατομμύρια. Υπολογίζεται ότι ο αριθμός των Ελλήνων που χάθηκαν στην περίοδο 1914-22, αυτών που αγνοείται η τύχη τους, είναι της τάξης των επτακοσίων, οκτακοσίων χιλιάδων, σε όλη την έκταση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας».

Να υπογραμμίσουμε, ότι υπάρχει μια σημαντική διαφορά ανάμεσα στην γενοκτονία των Αρμενίων που συντελέστηκε και ολοκληρώθηκε μέσα σε λίγους μήνες και στην γενοκτονία των υπολοίπων χριστιανικών πληθυσμών, ιδιαίτερα των Ελλήνων της Ανατολής, η οποία είναι μια διαδικασία που ξεκινά από το 1913 ως το 1922, με κορύφωση σε δύο περιόδους, 1916-17 και 1920-1922.

100 χρόνια απ΄τη Γενοκτονία των Ποντίων: Σάντα, το σύγχρονο ...

Ροβεσπιέρος, Ταξική ματιά στην Ιστορία...

19 Μαΐου - Ημέρα μνήμης για τη Γενοκτονία των Ποντίων - Όταν ο ...

Πηγή-CNN Greece

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΙΡΟ ΣΗΜΕΡΑ ΤΡΙΤΗ 19 ΜΑΙΟΥ 2020

Με πολύ ζέστη και η Τρίτη - Πλησιάζει σημαντική πτώση της θερμοκρασίας.

Καιρός: Με πολύ ζέστη και η Τρίτη - Πλησιάζει σημαντική πτώση της θερμοκρασίας

Γενικά καλός και ζεστός θα παρουσιαστεί ο καιρός σήμερα Τρίτη 19 Μαΐου - Η θερμοκρασία σε υψηλά για την εποχή επίπεδα .

Αραιές νεφώσεις οι οποίες το βράδυ στα δυτικά θα πυκνώσουν.

Οι συγκεντρώσεις αφρικανικής σκόνης θα παραμείνουν αυξημένες στην ατμόσφαιρα κυρίως στα δυτικά και τα νότια.

Οι άνεμοι θα πνέουν στα ανατολικά από βόρειες διευθύνσεις τοπικά στο Αιγαίο 5 με 6 μποφόρ και στα δυτικά νοτιοανατολικοί με την ίδια ένταση στο Ιόνιο.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση στα βόρεια, αλλά στα κεντρικά και νότια θα διατηρηθεί σε υψηλά επίπεδα.

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος με αραιές νεφώσεις κατά διαστήματα.
Άνεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 και στα ανατολικά βορειοανατολικοί 4 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 19 έως 38 βαθμούς Κελσίου. Στα παραθαλάσσια η μέγιστη θα είναι 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Αραιές νεφώσεις.
Άνεμοι: Μεταβλητοί 2 με 3 μποφόρ και τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες νότιοι νοτιοανατολικοί με την ίδια ένταση.
Θερμοκρασία: Από 18 έως 30 βαθμούς Κελσίου.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Αραιές νεφώσεις, παροδικά πιο πυκνές στη δυτική Μακεδονία, όπου υπάρχει πιθανότητα τοπικών όμβρων στα ορεινά το απόγευμα.
Άνεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 και στα ανατολικά ανατολικοί βορειοανατολικοί πρόσκαιρα 5 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 16 έως 33 βαθμούς Κελσίου.

Πηγή-Newsbomb.gr

ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ ΣΕ ΤΙΤΛΟΥΣ

Ελληνοτουρκικά

Αμερικανικά παιχνίδια στο Αιγαίο - Τι σχεδιάζει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ

Αξιοποίηση των κοιτασμάτων στην κυπριακή ΑΟΖ, με λύση που θα περιλαμβάνει τους Τουρκοκύπριους, φαίνεται να προκρίνει τώρα το αμερικανικό ΥΠΕΞ.

Αμερικανικά παιχνίδια στο Αιγαίο - Τι σχεδιάζει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ | tanea.gr

Ανακοίνωσεις Μητσοτάκη το απόγευμα της Τετάρτης – Τι θα πει γα τουρισμό και οικονομία

Το σχέδιο της κυβέρνησης για τον τουρισμό παρουσιάζει το απόγευμα της Τετάρτης ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Στοπ

Νομιμοποίηση αυθαιρέτων: «Φρένο» του ΣτΕ σε επίδοξους καταπατητές

Η Ολομέλεια του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου έκρινε ότι είναι αντισυνταγματική η διάταξη εκείνη του νόμου 4061/2012  που παρέχει τη δυνατότητα στους αυθαιρέτως κατέχοντες δημόσια κτήματα, τουλάχιστον από την 5.6.1993 και μετά να τα εξαγοράσουν, με μηνιαίες μάλιστα δόσεις σε ύψος ίσο προς τις  αντικειμενικές ή  αγοραίες αξίες τους.

Νομιμοποίηση αυθαιρέτων: «Φρένο» του ΣτΕ σε επίδοξους καταπατητές | tanea.gr

Συντονισμός για άνοιγμα συνόρων και ελεύθερη μετακίνηση στην ΕΕ – «Όχι» Γερμανίας σε διμερείς συμφωνίες για τον Τουρισμό

Με την τρίτη φάση της άρσης των περιοριστικών μέτρων κατά του κοροναϊού να τίθεται σε εφαρμογή στην Ελλάδα και το... νερό να έχει μπει στο αυλάκι αναφορικά με τις επόμενες φάσεις, μεταξύ αυτών και το άνοιγμα της εστίασης σε μια εβδομάδα, η χώρα μας ετοιμάζεται να έρθει αντιμέτωπη με το τελευταίο -και ίσως μεγαλύτερο στοίχημα- της επιστροφής στην κανονικότητα: τον τουρισμό.

Συντονισμός για άνοιγμα συνόρων και ελεύθερη μετακίνηση στην ΕΕ – «Όχι» Γερμανίας σε διμερείς συμφωνίες για τον Τουρισμό | in.gr

Κοροναϊός: Aισιοδοξία μετά τα μόλις δύο νέα κρούσματα - Η πορεία του ιού στη χώρα

Συγκρατημένη αισιοδοξία με τα δύο κρούσματα

Πυρετώδεις οι διαβουλεύσεις στην κυβέρνηση

Άρση μέτρων: Αρχές Ιουνίου οι πρώτοι τουρίστες στη χώρα

Σύμφωνα με πληροφορίες του MEGA, οι πρώτοι τουρίστες αναμένεται να πατήσουν πόδι στην Ελλάδα την 1η Ιουνίου.

Άρση μέτρων: Αρχές Ιουνίου οι πρώτοι τουρίστες στη χώρα | tanea.gr

Αυτοψία

Τραγωδία στο Λουτράκι : Τι λέει ο ιατροδικαστής για τον θάνατο των τεσσάρων ανδρών

Τα αποτελέσματα των εργαστηριακών εξετάσεων θα προσδιορίσουν επακριβώς τα αίτια του θανάτου των τεσσάρων ανδρών, που βρέθηκαν νεκροί τα ξημερώματα του περασμένου Σαββάτου μέσα σε τούνελ στην περιοχή Καρμπουνάρι του Λουτρακίου.

Τραγωδία στο Λουτράκι : Τι λέει ο ιατροδικαστής για τον θάνατο των τεσσάρων ανδρών | tanea.gr

Μπαράζ μετασεισμών μετά τα 5,2 Ρίχτερ στην Κρήτη

Από τις 2:00, οπότε εκδηλώθηκε σεισμική δόνηση εντάσεως 5,2 Ρίχτερ -με επίκεντρο θαλάσσια περιοχή 77 χιλιόμετρα νότια της Άρβης- και μέχρι τις 8:00, σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο Αθηνών, έχουν καταγραφεί περισσότερες από δέκα σεισμικές δονήσεις.

Μπαράζ μετασεισμών μετά τα 5,2 Ρίχτερ στην Κρήτη | tanea.gr

Τι απαντάει η Κεραμέως για τον «αφορισμό» από τον Αμβρόσιο

Τη δική της απάντηση στον… αφορισμό από τον πρώην Μητροπολίτη Αμβρόσιο, έδωσε η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως.4

Ενημέρωση

Πέτσας: Οι δύο πρώτες εβδομάδες της άρσης του lockdown στέφθηκαν με επιτυχία

Σε εξέλιξη είναι αυτή την ώρα η ενημέρωση των πολιτικών συντακτών από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Στέλιο Πέτσα.

Έτσι θα ανοίξουν καφετέριες, μπαρ και εστιατόρια

Τη Δευτέρα 25 Μαΐου επανεκκινούν οι δραστηριότητες υπηρεσιών εστιατορίων, καφέ και μπαρ με αποτέλεσμα να έρχεται πιο κοντά και η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση. 

Έτσι θα ανοίξουν καφετέριες, μπαρ και εστιατόρια | tanea.gr

Πακέτο φορολογικών μέτρων για τη στήριξη της εστίασης και του τουρισμού ετοιμάζει το υπουργείο Οικονομικών.

Τη Δευτέρα 25 Μαΐου επανεκκινούν οι δραστηριότητες υπηρεσιών εστιατορίων, καφέ και μπαρ με αποτέλεσμα να έρχεται πιο κοντά και η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση.

Στο πακέτο το οποίο εξετάζεται περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων:

– Η μείωση του ΦΠΑ στον σερβιριζόμενο καφέ, αναψυκτικά κι άλλα ροφήματα στο 13% από 24% που είναι τώρα. Βασικός στόχος είναι η στήριξη του κλάδου της εστίασης καθώς παρά το γεγονός ότι το επόμενο διάστημα θα ξεκινήσουν κανονικά τη λειτουργία τους, ωστόσο ο αριθμός των τραπεζιών θα είναι σημαντικά μειωμένος λόγω των μέτρων που λαμβάνονται για την αντιμετώπιση του κοροναϊού.

– Γενικότερη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση στο 11% από 13% για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.

Παπαθανάσης: Χωρίς πιέσεις η επανεκκίνηση σε εστίαση

Στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» μίλησε ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Νίκος Παπαθανάσης.

Ο κ. Παπαθανάσης αναφέρθηκε και στην απόφαση να ανοίξει νωρίτερα από την 1η Ιουνίου η εστίαση.

Όπως τόνισε, οι ειδικοί επιστήμονες έκριναν ότι μπορούσε να προχωρήσει το άνοιγμα της εστίασης, κι έτσι το περασμένο Σάββατο ελήφθη η σχετική απόφαση από την κυβέρνηση. Δεν υπήρξαν «πιέσεις» προς τους λοιμωξιολόγους για τις αποφάσεις αυτές, είπε ο κ. Παπαθανάσης, παρά μόνον συζητήσεις με τους ειδικούς.

Η επανεκκίνηση της εστίασης στις 25 Μαϊου αφορά περίπου 320.000 εργαζόμενους και είναι ένας πυλώνας της οικονομίας που θα ξεκινήσει με τους καλύτερους όρους προκειμένου να διασφαλίζεται η δημόσια υγεία, σημείωσε.

Παράλληλα, για τα μέτρα και τους κανόνες αποστάσεων που θα ισχύουν, ανέφερε πως θα υπάρχει η καλύτερη δυνατή χωρητικότητα και δυναμικότητα για την έναρξη στην εστίαση την επόμενη Δευτέρα.

Σε κάθε τραπέζι θα μπορούν να κάθονται έξι άτομα και όχι τέσσερα που ήταν η αρχική πρόβλεψη. Έτσι, καλύπτεται το 90% των περιπτώσεων, σημείωσε ο κ. Παπαθανάσης, ενώ δεν θα υπάρχει όριο στις πολύτεκνες οικογένειες.

Ωστόσο υπάρχουν επιχειρήσεις στην εστίαση που δεν θα καταφέρουν να ανοίξουν στις 25 Μαίου, διότι δεν έχουν υπαίθριο ή ημιυπαίθριο χώρο. Για τις συγκεκριμένες επιχειρήσεις θα υπάρξει μέριμνα, αφού όπως είπε «και αυτοί οι χώροι θα ανοίξουν εντός του Ιουνίο.

Ο πρόεδρος ΓΣΕΒΕΕ για το «restart» στην εστίαση

Ο πρόεδρος ΓΣΕΒΕΕ και ΠΟΕΣΕ κ. Γιώργος Καββαθάς επισήμανε στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» ότι ήταν φανερό πως η εστίαση θα άνοιγε νωρίτερα από την 1η Ιουνίου λόγω και των συγκεντρώσεων που υπήρχαν σε πλατείες και παραλίες.

Με το άνοιγμα των καταστημάτων, σημείωσε, όλα θα είναι υπό έλεγχο και τα πράγματα θα λειτουργήσουν καλύτερα και με ασφάλεια.

Ο κ. Καββαθάς αναφέρθηκε στα μέτρα για τις αποστάσεις στα τραπεζοκαθίσματα και σημείωσε πως υπήρξαν σημαντικές βελτιώσεις από πλευράς κυβέρνησης.

Έτσι, με τις νέες βελτιωτικές προτάσεις, η δυναμικότητα των καταστημάτων εστίασης θα φθάσει στο 70%-80% από 30% που υπολογιζόταν σύμφωνα με τις αρχικές προτάσεις μέτρων.

Εκτιμάται ωστόσο, πως περίπου το 20% των επιχειρήσεων, ενδεχομένως να μην ανοίξουν καθόλου κι αυτό αφορά κυρίως καταστήματα που δεν έχουν εξωτερικούς χώρους.

Ο κ. Καββαθάς αναφέρθηκε εξάλλου στη μείωση των δημοτικών τελών αλλά και στη συζήτηση που γίνεται για την παραχώρηση από τους δήμους επιπλέον χώρων στα καταστήματα.

Για το τελευταίο εξέφρασε επιφυλάξεις. Όπως είπε, ενδεχομένως να δημιουργηθούν συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού μεταξύ ομοοειδών επιχειρήσεων.

Ποια είναι η ελάχιστη απόσταση μεταξύ των τραπεζιών

Η ελάχιστη απόσταση μεταξύ των τραπεζιών, σύμφωνα με την διάταξη των καθισμάτων, θα πρέπει να είναι από 0,70 εκατ. έως 1,70 εκατ.

Σημειώνεται ότι ο μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός καθήμενων σε τραπέζι είναι τα έξι άτομα. Ωστόσο, δεν υφίσταται όριο σε περίπτωση οικογένειας με ανήλικα τέκνα.

Τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος δύναται να λειτουργούν στον εξωτερικό και τον εσωτερικό τους χώρο υπό ορισμένες προϋποθέσεις.

Συγκεκριμένα:

-Η αναλογία που ισχύει είναι ένας (1) πελάτης ανά δύο (2) τ.μ. συνολικής ωφέλιμης επιτρεπόμενης επιφάνειας λειτουργίας

-Η συνολική ωφέλιμη επιτρεπόμενη επιφάνεια λειτουργίας προκύπτει από το άθροισμα του εμβαδού της υπαίθριας επιφάνειας και της εσωτερικής ημιυπαίθριας επιφάνειας κυρίως χώρου.

-Η υπαίθρια επιφάνεια είναι το εμβαδόν της επιφάνειας εκτός του φυσικού καταστήματος ενώ η εσωτερική ημιυπαίθρια επιφάνεια είναι η επιφάνεια εντός του καταστήματος που δύναται να αναπτυχθούν τραπεζοκαθίσματα.

-Η δυνατότητα της χρήσης της εσωτερικής ημιυπαίθριας επιφάνειας προκύπτει όταν υφίσταται πλευρά ή πλευρές του χώρου με άνοιγμα σε επαφή με υπαίθριο εξωτερικό χώρο ή αίθριο.

-Ανάλογα με το άνοιγμα της πλευράς δύναται να χρησιμοποιηθεί σε βάθος ο χώρος σε ποσοστό από 80% έως 160% του πλάτους του ανοίγματος.

-Καθορίζεται ως ελάχιστη απόσταση μεταξύ των τραπεζιών σύμφωνα με την διάταξη των καθισμάτων από 0,70 εκ έως 1,70 εκ

-Μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός καθήμενων σε τραπέζι τα έξι (6) άτομα. Δεν υφίσταται όριο σε περίπτωση οικογένειας με ανήλικα τέκνα.

-Τέλος, υφίσταται ανάλογα με τη θέση εργασίας του προσωπικού υποχρέωση χρήσης μάσκας ή ασπίδας προσώπου ενώ ισχύει σύσταση και για τους πελάτες.

Πηγή-Εφημερίδα ''ΤΑ ΝΕΑ'' διαβάστε περισσότερα ...

 

Κάπως έτσι με το τραγούδι της ημέρας, που είναι αφιερωμένο στην σημερινή Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου θα σας αποχαιρετήσω με την θερμοκρασία αυτή την στιγμή στην Κύπρο να χτυπάει 40 βαθμούς στις 10.30 π.μ ,φανταστείτε τι περνάμε ....Τέλος πάντων καλός είναι και ο καύσωνας ,διώχνει λένε τον κορο'ι'δοιο ....Μαζί αύριο Πρώτα Ο Θεός και μέχρι τότε καλοκαίρι είναι ,οι παραλίες είναι ανοιχτές ,ο ήλιος λάμπει και εσείς φορέστε το όμορφο χαμόγελο σας ,ανεβάστε την διάθεση σας και βουρ στην θάλασσα για στιγμές ξεγνοιασιάς.Φιλιά στα μούτρα σας....ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΕΛΛΑΔΑ ,Η ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΗ

Ρόδος: Ο Αρχιμ. Αθ. Μισσός για Γενοκτονία Ποντίων και δολοφονία ...

 

 

 

Top