Παρασκευή, 10 Ιουνίου 2022

Καλή σας ημέρα κυρίες και κύριοι και καλό Τριήμερο Του Αγίου Πνεύματος .Μας επισκέφτηκε λοιπόν χτες βράδυ η καταιγίδα με την ονομασία ''Genesis'' μαζί με τα sms άπο την πολιτική προστασία της χώρας μας για να υπάρξει προσοχή μιας και οι σφοδρές βροχοπτώσεις και οι κεραυνοί ήταν σοβαρός λόγος για να μην γίνουν  άσκοπες μετακινήσεις.  Και όντως έπεσαν μέσα μιας και η νύχτα γίνονταν μέρα άπο τους κεραυνούς εντός του δήμου μας αλλά και γύρω άπο αυτόν  ,και μπορεί τώρα να προσπαθεί να βγεί ο ήλιος και να υπάρχει ηρεμία άπο πλευράς φαινομένων αλλά μη σσας ξεγελάει γιατί όλο το Σαββ/κο δυστυχώς το έκτακτο δελτίο που εξέδωσε χτες η Ε.Μ.Υ θα είναι σε ισχύη και κατ'επέκταση χρειάζεται μεγάλη προσοχή ειδικά την ώρα που υπάρχει ηλεκτρισμός στην ατμόσφαιρα και εννοώ τους κεραυνούς .Πάμε να δούμε αναλυτικά τα νέα για τον καιρό και την επικαιρότητα της ημέρας .

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΝΕΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΙΡΟ

Κακοκαιρία Genesis: Πώς θα κινηθεί τις επόμενες ώρες – Πότε θα φτιάξει ο καιρός...

Κακοκαιρία Genesis: Πώς θα κινηθεί τις επόμενες ώρες – Πότε θα φτιάξει ο καιρός

Τα «δόντια» της έχει αρχίσει να δείχνει από χθες, Πέμπτη, το βαρομετρικό χαμηλό που προκαλεί την κακοκαιρία Genesis με κύριο χαρακτηριστικό τις ισχυρές κατά τόπους βροχές και καταιγίδες οι οποίες σε ορισμένες περιπτώσεις θα συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις.

Η θερμοκρασία θα παρουσιάσει μικρή πτώση σήμερα Παρασκευή (10/06), ενώ οι άνεμοι στα πελάγη θα φτάνουν κατά τόπους τα 6 έως 7 μποφόρ με το meteo.gr να προειδοποιεί ότι η κακοκαιρία Genesis για σήμερα Παρασκευή (10/06) και αύριο Σάββατο (11/06) αναμένεται να είναι κατηγορίας 4 ("Πολύ σημαντική") όσον αφορά τον Δείκτη Επικινδυνότητας Επεισοδίου Βροχόπτωσης (Regional Precipitation Index – RPI).

Σύμφωνα με τα έως τώρα διαθέσιμα στοιχεία, βελτίωση του καιρού αναμένεται από την Κυριακή (12/06), οπότε το βαρομετρικό χαμηλό θα μετακινηθεί προς την Τουρκία. Σημειώνεται όμως ότι η αστάθεια θα διατηρηθεί τουλάχιστον έως και τη Δευτέρα του Αγίου Πνεύματος (13/06) με βροχές και καταιγίδες κυρίως τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες.

Ιδιαίτερα για σήμερα Παρασκευή (10/06) βροχές και καταιγίδες αναμένονται στα ηπειρωτικά, στο Ιόνιο και στο Βόρειο Αιγαίο. Τα φαινόμενα στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά θα είναι κατά τόπους ισχυρά και σε κάποιες περιπτώσεις θα συνοδεύονται από χαλάζι. Κατά τη διάρκεια τη νύχτας της Παρασκευής προς Σάββατο, βροχές και καταιγίδες αναμένονται κατά κύριο λόγο στη στις παράκτιες περιοχές της Μακεδονίας και της Θεσσαλίας, στο Βόρειο Αιγαίο, στα δυτικά της Πελοποννήσου και στο Νότιο Ιόνιο.

Κακοκαιρία Genesis: Ποιες περιοχές θα γλιτώσουν

Λίγο μετά τις 6 τα ξημερώματα της Παρασκευής η κακοκαιρία Genesis, σύμφωνα με τον Κλέαρχο Μαρουσάκη, «χτυπούσε» την ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη, φαινόμενα υπήρχαν στο εσωτερικό της Κεντρικής Μακεδονίας - Πέλλα, Πιερία και δυτική Θεσσαλονίκη – ενώ οργανωμένες καταιγίδες υπήρχαν και στο Ιόνιο και τη βορειοδυτική χώρα.

Όπως εξήγησε ο Κλέαρχος Μαρουσάκης το κέντρο του βαρομετρικού χαμηλού που προκαλεί την κακοκαιρία Genesis θα επηρεάσει το σύνολο της χώρας μέσα στην ημέρα.

Εξαίρεση από το χτύπημα της κακοκαιρίας Genesis αναμένεται να αποτελέσουν οι Κυκλάδες, η Κρήτη και τα Δωδεκάνησα τα οποία, σύμφωνα με τον μετεωρολόγο του ΟΡΕΝ δεν θα επηρεαστούν από τον μεγάλο όγκο νερού που θα πέσει σε μικρό χρονικό διάστημα σε άλλες περιοχές, τις χαλαζοπτώσεις, τους κεραυνούς και τους ισχυρούς ανέμους.

Κακοκαιρία Genesis: Οι συστάσεις της Πολιτικής Προστασίας

Συστάσεις προς τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί ενόψει της κακοκαιρίας GENESIS απευθύνει το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.

Ιδιαίτερα, όπως αναφέρει το υπουργείο σε ανακοίνωσή του: «Σύμφωνα με το Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων που εκδόθηκε σήμερα Πέμπτη 09 Ιουνίου 2022 από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ), το Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού με Α.Α 12/2022, σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία, αναβαθμίζεται σε Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων, καθώς το βαρομετρικό χαμηλό στην ανώτερη ατμόσφαιρα που βρίσκεται στην Ιταλία κινείται νότια νοτιοανατολικά με αποτέλεσμα την κακοκαιρία με το όνομα "GENESIS" που θα επηρεάσει κυρίως τη δυτική, κεντρική και βόρεια Ελλάδα από σήμερα Πέμπτη (09-06-2022) έως και το βράδυ του Σαββάτου (11-06-2022) με ισχυρές βροχές και καταιγίδες που θα συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις, μεγάλη συχνότητα 

κεραυνών και από ισχυρούς ανέμους.

Εξαιτίας των επικίνδυνων καιρικών φαινομένων, το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας επισημαίνει την ανάγκη να είμαστε όλοι πολύ προσεκτικοί. Πρόκειται για ένα ακραίο φαινόμενο, στο οποίο οι επιστήμονες έχουν αποδώσει χαρακτηριστικά «κόκκινου συναγερμού».

Απευθύνουμε ισχυρή σύσταση στους πολίτες στις περιοχές που αναμένεται να πληγούν να ακολουθούν πιστά τις παρακάτω βασικές οδηγίες:

  • Αποφεύγουμε κάθε περιττή μετακίνηση κατά τη διάρκεια των έντονων καιρικών φαινομένων και ασφαλίζουμε τις πόρτες και τα παράθυρά σας ερμητικά, έχοντας πάντα υπόψη σε περίπτωση δημιουργίας χειμάρρων να μετακινηθούμε στα ψηλότερα σημεία του σπιτιού.
  • Δεν διασχίζουμε ΠΟΤΕ χείμαρρους, ρέματα ή δρόμους που έχουν πλημμυρίσει, πεζή ή με όχημα. Για κανέναν λόγο!
  • Παρακολουθούμε τις σχετικές ανακοινώσεις στα μέσα ενημέρωσης και ακολουθούμε πάντα τις οδηγίες των Αρχών.
  • Μένουμε σε επιφυλακή - Ακολουθούμε τις οδηγίες!
  • Καιρός σήμερα 10/6
  • Σε Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων αναβαθμίζεται σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία, το πρόσφατο Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού.
  • Το βαρομετρικό χαμηλό στην ανώτερη ατμόσφαιρα που βρίσκεται στην Ιταλία κινείται νότια νοτιοανατολικά με αποτέλεσμα την κακοκαιρία με το όνομα «GENESIS», η οποία επηρεάζει κυρίως τη δυτική, κεντρική και βόρεια Ελλάδα από την Πέμπτη (9/6) έως και το βράδυ του Σαββάτου (11/6) και θα έχει κύρια χαρακτηριστικά ισχυρές βροχές και καταιγίδες που θα συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις, μεγάλη συχνότητα κεραυνών και ισχυρούς ανέμους.
  • Την Παρασκευή (10/6)

    α. Τα νησιά του Ιονίου, η Ήπειρος, η δυτική Στερεά και η δυτική Πελοπόννησος (κυρίως Αχαΐα και Ηλεία). Το βράδυ τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν.

    β. Από τις πρώτες ώρες η Μακεδονία, η Θράκη και τα νησιά του βορείου Αιγαίου και βαθμιαία η Θεσσαλία, οι Σποράδες, η ανατολική Στερεά και η βόρεια Εύβοια. Το βράδυ τα φαινόμενα στη δυτική Μακεδονία, τη δυτική Θεσσαλία και την ανατολική Στερεά θα εξασθενήσουν.

  • Το Σάββατο (11/6)

    α. Η κεντρική και ανατολική Μακεδονία, η ανατολική Θεσσαλία, οι Σποράδες, η Εύβοια, η Θράκη, τα νησιά του βορείου Αιγαίου και βαθμιαία τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα. Από το βράδυ τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν.

    β. Τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες θα επηρεαστεί πρόσκαιρα η Ήπειρος, η δυτική Μακεδονία, η Στερεά (συμπεριλαμβανομένης και της Αττικής) και η ανατολική Πελοπόννησος.

  • Οι οδηγίες της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας

    Η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (www.civilprotection.gr) του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις περιφέρειες και τους δήμους της χώρας, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας, προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τις επιπτώσεις από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

    Παράλληλα, η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

  • Αν βρίσκεστε στο σπίτι

    • Μην κρατάτε ηλεκτρικές συσκευές ή το τηλέφωνο διότι ο κεραυνός μπορεί να περάσει μέσα από τα καλώδια. Αποσυνδέστε τις συσκευές τηλεόρασης από την κεραία και την παροχή του ηλεκτρικού ρεύματος.
    • Αποφύγετε να αγγίξετε τις σωληνώσεις των υδραυλικών (κουζίνα, μπάνιο) καθώς συνιστούν καλούς αγωγούς του ηλεκτρισμού.
    • Αν βρίσκεστε στο αυτοκίνητο

      • Ακινητοποιείστε το στην άκρη του δρόμου και μακριά από δέντρα που ενδέχεται να πέσουν πάνω του.
      • Μείνετε μέσα και ανάψτε τα προειδοποιητικά φώτα στάσης (φώτα έκτακτης ανάγκης) μέχρι να κοπάσει η καταιγίδα.
      • Κλείστε τα τζάμια και μην ακουμπάτε σε μεταλλικά αντικείμενα.
      • Αποφύγετε τους πλημμυρισμένους δρόμους.
      • Ακόμη, όπως αναφέρει η πυροσβεστική σε ανακοίνωσή της, σε εφαρμογή τίθεται το επιχειρησιακό σχέδιο για την αντιμετώπιση κινδύνων από την εκδήλωση πλημμυρών, καθώς και των συνοδών τους φαινομένων, ενώ οι Πυροσβεστικές Υπηρεσίες των περιοχών που αναμένεται να εκδηλωθούν τα φαινόμενα, έχουν τεθεί σε κατάσταση αυξημένης ετοιμότητας και περαιτέρω κλιμάκωσης εφόσον απαιτηθεί, προκειμένου να αντιμετωπιστούν άμεσα τυχόν προβλήματα.

        «Παρακαλούμε τους συμπολίτες μας, να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και σε περίπτωση εκδήλωσης επικίνδυνων καιρικών φαινομένων, να ακολουθούν πιστά τις υποδείξεις των αρμόδιων αρχών», σημειώνει η πυροσβεστική.

        Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τα έντονα καιρικά φαινόμενα, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.civilprotection.gr.

    • Ελληνοτουρκικά: Εθνική ομοψυχία κατά των παραλογισμών και των απειλών στα ελληνικά του Ερντογάν...

    • Αμεση, «πληρωμένη» και με εθνική ομοψυχία ήταν η απάντηση των πολιτικών κομμάτων απέναντι στις τελευταίες προκλήσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ο οποίος έφτασε στο σημείο να κάνει αναρτήσεις στο Twitter στα ελληνικά πιστεύοντας ότι έτσι θα γίνουν πιο άμεσες οι απειλές του.

      Κυβέρνηση και κόμματα της αντιπολίτευσης απάντησαν στον πρόεδρο της Τουρκίας με κοινή γραμμή ότι η εθνική κυριαρχία της Ελλάδας είναι αδιαπραγμάτευτη και ότι η χώρα μας είναι σε θέση να προστατεύσει τα δικαιώματά της που πηγάζουν από το Διεθνές Δίκαιο, έννοια με την οποία η Άγκυρα έχει πάρει «διαζύγιο».

    • «Vor V Zakone»: Ο 72χρονος «ηγέτης» με το μπαστούνι-στιλέτο: Γιατί του φιλούσαν το χέρι...«Vor V Zakone»: Ο 72χρονος «ηγέτης» με το μπαστούνι-στιλέτο: Γιατί του φιλούσαν το χέρι

    • «Αδυναμία» στα μπαστούνια και στα ρολόγια χειρός Rolex είχε ο 72χρονος, «χρισμένος» με τον τίτλο «Vor V Zakone», ο οποίος συνελήφθη ως ο αρχηγός μεγάλου κυκλώματος διαρρηκτών που «άνοιγε» σπίτια στην Αττική.
    • Οι αστυνομικοί της Ασφάλειας του πέρασαν χειροπέδες στο σπίτι του στην πλατεία Κολιάτσου στα Πατήσια. Εκεί βρέθηκαν τα τέσσερα μπαστούνια του. Τα δύο έφεραν σύμβολα του τίτλου του «Vor V Zakone», ενώ ένα από αυτά ξεβιδωνόταν και έτσι η λαβή του μετατρεπόταν σε στιλέτο. Στο σπίτι βρέθηκαν, επίσης, ρολόγια χειρός Rolex.

      Οι άντρες της ΕΛ.ΑΣ. που είχαν αναλάβει την παρακολούθηση των μελών του κυκλώματος είχαν «εικόνα» για το «σεβασμό» που έτρεφαν όλοι οι διαρρήκτες προς το πρόσωπό του. Όπως λέει χαρακτηριστικά στο newsbomb αστυνομική πηγήέφταναν στο σημείο όταν τον συναντούν να του φιλούν το χέρι. Μάλιστα, αρκετοί ήταν αυτοί που προσπαθούσαν «εναγωνίως» να κλείσουν ένα ραντεβού μαζί του για να τον συναντήσουν και να του παραδώσουν μετρητά και κλοπιμαία. Στόχος τους ήταν να κερδίσουν τη συμπάθειά του, αφού όποιος το κατάφερνε ανέβαινε στην ιεραρχία και αποκτούσε προστασία και υποστήριξη σε περίπτωση προβλημάτων.

    • Fuel Pass: Μέχρι σήμερα (10/6) οι αιτήσεις - Έρχεται δίμηνη παράταση στην επιδότηση καυσίμων...

    • ΠΡΑΤΗΡΙΟ ΚΑΥΣΙΜΩΝ ΚΑΥΣΙΜΑ ΒΕΝΖΙΝΗ ΒΕΝΖΙΝΑΔΙΚΟ
    • Μέχρι σήμερα, Παρασκευή 10 Ιουνίου θα παραμείνει ανοιχτή η πλατφόρμα fuel pass μέσω της οποίας οι δικαιούχοι μπορούν να λάβουν την επιδότηση καυσίμων υποβάλοντας αίτηση στο vouchers.gov.gr.

      Την ίδια ώρα θέμα χρόνου φαίνεται να είναι η ανακοίνωση της δίμηνης παράτασης της επιδοτησης καυσιμών με τις τιμές της βενζίνης και του πετρελαίου κίνησης να σπάνε το ένα ρεκόρ μετά το άλλο με βοηθό την καλή πορεία των εσόδων στο πρώτο πεντάμηνο που δημιουργεί τον αναγκαίο δημοσιονομικό χώρο.

    • Η παράταση στην επιδότηση καυσίμων αναμένεται, μάλιστα, να συνοδευτεί από αύξηση του ποσού αλλά και του αριθμού των δικαιούχων του fuel pass, την επέκταση της επιδότησης και για το πετρέλαιο κίνησης στην αντλία αλλά και την αναπροσαρμογή του ύψους της.

      Συγκεκριμένα η επιδότηση καυσίμων εξετάζεται να αυξηθεί στα 40-60 ευρώ με παράλληλη άνοδος του εισοδηματικού ορίου από τα 30.000 ευρώ στα 45.000 ευρώ καθαρά μετά από φόρους όπως συμβαίνει και με την επιδότηση ρεύματος ενώ για το πετρέλαιο κίνησης αναμένεται να ξεπεράσει τα 15 λεπτά το λίτρο που ισχύει σήμερα (με τον ΦΠΑ).

    • Επιδότηση καυσίμων: Τι ισχύει μέχρι σήμερα

       
       

      Το ποσό της ενίσχυσης κυμαίνεται από 30 έως 50 ευρώ και εξαρτάται από τον τύπο του οχήματος και την κύρια κατοικία του δικαιούχου.

      Για τους δικαιούχους που επιλέγουν τη χρήση ψηφιακής χρεωστικής κάρτας το ποσό της οικονομικής ενίσχυσης προσαυξάνεται κατά 5 ευρώ.

    • Δικαιούχοι του Fuel Pass είναι όλοι οι φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδος με δηλωθέν οικογενειακό εισόδημα φορολογικού έτους 2020 έως 30.000 ευρώ. Κάθε φυσικό πρόσωπο μπορεί να δηλώνει μόνο ένα ΙΧ όχημα ή μοτοσυκλέτα-μοτοποδήλατο, υπό την προϋπόθεση το συγκεκριμένο μέσο μετακίνησης να είναι σε κυκλοφορία, να είναι ασφαλισμένο και να μην οφείλονται γι' αυτό τέλη κυκλοφορίας. Το φυσικό πρόσωπο θα πρέπει να διαθέτει τουλάχιστον ένα ποσοστό συνιδιοκτησίας επί του οχήματος ή αυτό να βρίσκεται σε καθεστώς leasing.
    • Πώς λειτουργεί η πλατφόρμα

      Ο πολίτης εισέρχεται στο Fuel Pass χρησιμοποιώντας τους κωδικούς Taxisnet, είτε απευθείας μέσω του vouchers.gov.gr είτε από το gov.gr, στην ενότητα «Πολίτης και Καθημερινότητα» και την υποενότητα «Μετακινήσεις». Ταυτόχρονα, υπάρχει η δυνατότητα υποβολής της αίτησης μέσω ΚΕΠ. Όλα τα στοιχεία του πολίτη αντλούνται αυτόματα μέσω του Κέντρου Διαλειτουργικότητας της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης. Η οικονομική ενίσχυση μπορεί να γίνει κατ' επιλογή κάθε δικαιούχου με δύο τρόπους: Είτε εκδίδοντας άυλη ψηφιακή κάρτα, την οποία οι δικαιούχοι χρησιμοποιούν για να πληρώνουν μέσω του έξυπνου κινητού τους την αγορά υγρού καυσίμου είτε μέσω απευθείας καταβολής του ποσού επιδότησης σε IBAN του δικαιούχου, για όσους δεν διαθέτουν έξυπνη συσκευή ή δεν επιθυμούν να τη χρησιμοποιήσουν σε αυτήν τη διαδικασία.

  • Αγίου Πνεύματος: Πού και πώς θα λειτουργήσουν καταστήματα και σούπερ μάρκετ...

  • Εμπορικά καταστήματα
  • Η γιορτή του Αγίου Πνεύματος «πέφτει» Δευτέρα 13 Ιουνίου 2022 και δεν συμπεριλαμβάνεται στις επίσημες αργίες που ορίζει ο νόμος για τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα. Είναι αργία για το Δημόσιο και τις τράπεζες.
  • Όσον αφορά τα εμπορικά καταστήματα, τα περισσότερα λειτουργούν κανονικά εκτός και αν οι τοπικοί εμπορικοί σύλλογοι έχουν λάβει διαφορετική απόφαση.

    Ειδικότερα, εμπορικοί σύλλογοι έχουν ανακοινώσει ότι τα μαγαζιά θα είναι κλειστά σε:

    • Θεσσαλονίκη
    • Πάτρα
    • Λάρισα
    • Τρίκαλα
    • Κομοτηνή
    • Ναύπλιο
    • Μυτιλήνη
    • Σέρρες
    • Αγίου Πνεύματος: Τι ισχύει για τα σούπερ μάρκετ

      Κανονικά θα λειτουργήσουν τα σούπερ μάρκετ την ημέρα του Αγίου Πνεύματος, με τους καταναλωτές να μπορούν να κάνουν τα ψώνια τους.

       
       

      Αγίου Πνεύματος: Για ποιους είναι αργία στον ιδιωτικό τομέα

      Ειδικότερα, η γιορτή του Αγίου Πνεύματος θεωρείται αργία, σύμφωνα με ειδικές διατάξεις των οικείων συλλογικών συμβάσεων ή άλλων αποφάσεων, για τις εξής κατηγορίες μισθωτών:

    • Βιβλιοπωλείων, Διαγνωστικών Κέντρων, Δημοσιογράφους Περιοδικών, Εργοδηγούς Σχεδιαστές, Ευγηρίας Οίκων, Εφημερίδων Αθηνών και Θεσσαλίας κλπ, Ηλεκτροτεχνίτες Βιομηχανίας και Καταστημάτων, Θυρωρούς, Καπνοβιομηχανιών, Κλινικών, Ξυλεμπορικών Καταστημάτων (Αθηνών – Πειραιώς – Περιχώρων), Περιοδικών, Πετρελαιοειδών επιχειρήσεων, Πρακτορείων Ναυτιλιακών κλπ., Ραδιοηλεκτρολόγους – Ραδιοτεχνίτες βιομηχανίας, Ραδιοφωνικών Σταθμών, Ραδιοφώνου Τεχνικούς, Ρυμουλκών Ναυαγοσωστικών Γραφείων, Τηλεοπτικών Σταθμών, Τηλεοράσεως τεχνικούς Β. Ελλάδος, Τυπογράφους Επαρχ. Εφημερίδων, Φορτοεκφορτοτές Ημερήσιων Εφημερίδων, Φροντιστηρίων Μέσης, Ανώτερης, Ανώτατης Εκπαίδευσης, και Ξένων Γλωσσών, Φωτοστοιχειοθέτες, Χειριστές βιομηχανικών κλπ επιχειρήσεων, Λατομείων Πέτρας-Μαρμάρου και Τεχνικών Έργων.

      Στην περίπτωση που οι εργαζόμενοι μισθωτοί δεν εργασθούν σύμφωνα με τα παραπάνω δεν θα έχουν καμία μείωση του μισθού τους, ενώ όσοι αμείβονται με ημερομίσθιο, δικαιούνται να λάβουν το ημερομίσθιό τους.

    • Αγίου Πνεύματος 2022: Τι γιορτάζουμε

      Την επομένη της Πεντηκοστής, ημέρα Δευτέρα, η Εκκλησία τιμά το Άγιο Πνεύμα, το τρίτο πρόσωπο της Αγίας Τριάδας και την Αγία Τριάδα εν γένει. Φέτος πέφτει τη Δευτέρα 13 Ιουνίου.

      Το Άγιο Πνεύμα αποτελεί με τον Πατέρα και τον Υιό τον Τριαδικό Θεό του Χριστιανισμού. Είναι ομοούσιο και ομότιμο προς τα δύο άλλα πρόσωπα και διακρίνεται από αυτά κατά την υπόσταση. Το Σύμβολο της Πίστεως Νικαίας - Κωνσταντινουπόλεως (381), γνωστότερο ως «Πιστεύω», ορίζει ότι το Άγιο Πνεύμα είναι κύριο και ζωοποιό, συνδοξάζεται και συμπροσκυνείται με τον Πατέρα και τον Υιό και εκπορεύεται από τον Πατέρα.

    • Δευτέρα του Αγίου Πνεύματος | Loutraki 365
    • Αργίες 2022: Πλησιάζει η γιορτή του Αγίου Πνεύματος - ΕΚΚΛΗΣΙΑ ONLINE
    • Η ιδιαιτερότητα του τρόπου ύπαρξης του Αγίου Πνεύματος (εκπόρευση από τον Πατέρα), παρερμηνεύθηκε από τους αρειανόφρονες Βησιγότθους της Ισπανίας, οι οποίοι υποστήριξαν ότι το Άγιο Πνεύμα εκπορεύεται όχι μόνο από τον Πατέρα, αλλά και από τον Υιό («filioque»). Προσέθεσαν τη φράση αυτή στο Σύμβολο της Πίστεως στη Σύνοδο του Τολέδο (589) και επηρέασαν ολόκληρη τη θεολογία της δυτικής Χριστιανοσύνης. Η δογματική αυτή διαφορά μεταξύ Δυτικού και Ανατολικού Χριστιανισμού προκάλεσε το Σχίσμα του 1054.

      Η Ορθόδοξη Εκκλησία επιτρέπει την απεικόνιση του Αγίου Πνεύματος μόνο σε δύο περιπτώσεις: Ως περιστερά στην απεικόνιση των Θεοφανείων και ως πύρινη γλώσσα στην απεικόνιση της Πεντηκοστής.

    • Σήμερα τα πρώτα sms για τις προληπτικές εξετάσεις του καρκίνου του μαστού - Αναλυτικά η διαδικασία.

    • Δωρεάν μαστογραφίες
    • Το πρωί της Παρασκευής (10/06/2022) ξεκινά η αποστολή των sms για τον δωρεάν προσυμπτωματικό έλεγχο για τον καρκίνο του μαστού, σε γυναίκες ηλικίας 50-55 ετών, στην Αττική.  
    • Η έναρξη του προγράμματος πρόληψης για τον καρκίνο του μαστού «Φώφη Γεννηματά» σηματοδοτεί μια οργανωμένη προσπάθεια πρόληψης της πρώτης αιτίας θανάτου από καρκίνο στις γυναίκες, στην Ευρώπη. Επιπλέον, για πρώτη φορά η χώρα θα αποκτήσει ψηφιοποιημένα δεδομένα υγείας σε επίπεδο πληθυσμού, σε σχέση με τα κυριότερα χρόνια νοσήματα, καθώς πρόκειται να ακολουθήσουν αντίστοιχες δράσεις πρόληψης, για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, για τον καρκίνο του παχέος εντέρου και τις καρδιαγγειακές παθήσεις.
    • Η παρουσίαση του προγράμματος πραγματοποιήθηκε το πρωί της Πέμπτης (09/10/2022), παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη. Πρόκειται για την πρώτη δράση προληπτικής ιατρικής που ανακοινώνεται από τους υπουργούς Υγείας Θάνο Πλεύρη και Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκο Πιερρακάκη. Αξιοποιώντας ψηφιακά εργαλεία και την τεχνογνωσία που αποκτήθηκε από τον εμβολιασμό κατά της COVID-19, η Ελλάδα υλοποιεί για πρώτη φορά ένα τόσο εκτεταμένο πρόγραμμα πληθυσμιακού προσυμπτωματικού ελέγχου που διευκολύνει τις γυναίκες να κάνουν τις εξετάσεις τους εύκολα, άμεσα και δωρεάν. Απευθύνεται σε 1,3 εκατομμύρια γυναίκες και έχει ορίζοντα ολοκλήρωσης τον Μάρτιο του 2023, καθώς είναι ενταγμένο στο Εθνικό Σχέδιο «Ελλάδα 2.0» που χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης.(Ευχόμαστε να υλοποιηθεί και στις υπόλοιπές πόλεις )
  • Πηγή-Ε.Μ.Υ & Newsbomb.gr

Σαν σήμερα, 10 Ιουνίου 1941η σφαγή των ναζί στο Δίστομο...

Σαν σήμερα, 10 Ιουνίου 1941η σφαγή των ναζί στο Δίστομο

10 Ιουνίου είναι η επέτειος της σφαγής του Διστόμου. Έχουν περάσει 78 χρόνια, αλλά οι διακόσιοι είκοσι τρείς νεκροί του Διστόμου, στις 10 Ιουνίου 1944, είναι πάντα εδώ για να μας θυμίζουν το χρέος, και την ευθύνη μας.

Οι άνεμοι φυσούν δυνατά κάθε φορά που οι επισκέπτες βρίσκονται εκεί στο λόφο Κάναλες, στο μαυσωλείο της πόλης, για την ιστορική ξενάγηση.

Τόσοι και τόσοι οι εκτελεσθέντες από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής, ακόμη και μωρά τριών έως έξι μηνών, Τζάθας, Δημάκας, Σταθάς, Καραγιάννης, Πασχούλης, Κίνιας, Κοκκίνης, Κουτριάρης, Λάμπρου, Λεμονής, Λουκάς, Μαλάμος, Μπαμπανοπούλου, Μπάρλου, Παντίσκα, Σφουντούρη, κ.α.

Η μνήμη των αγωνιστών του Διστόμου, είναι παρούσα και φέτος. Οι διεκδικήσεις απ’ το γερμανικό κράτος είναι ακόμη μία υπόθεση ανοικτή, ενώ οι μέχρι τώρα αγώνες ήταν σημαντικοί, τεράστιο ήταν το εκτόπισμα, και η συμβολή του νομικού και νομάρχη Γιάννη Σταμούλη. Ιστορική είναι η απόφαση του πολυμελούς πρωτοδικείου Λιβαδειάς το 1997, για τις γερμανικές αποζημιώσεις για τις θηριωδίες της κατοχής στο Δίστομο, και η απόφαση του Αρείου Πάγου 11/2000, στη συνέχεια.

Μαζί με τους εκτελεσθέντες από τους γερμανούς κατακτητές Διστομίτες, θυμόμαστε και τη γνωστή σε όλους μορφή της Μαρίας Παντίσκα, το 1944, που θρηνεί τους νεκρούς του Διστόμου, κι έγινε εξώφυλλο στο περιοδικό «Life», στις 27 Νοεμβρίου 1944, σε φωτογράφιση του Dmitri Kessel.

«Εδώ πονά η σιωπή», έχει γράψει ο Γιάννης Ρίτσος, στο «Επίγραμμα για το Δίστομο», το 1981. Εδώ πονά η μνήμη, και για τη δικαίωση με τις γερμανικές επανορθώσεις και οφειλές προς την Ελλάδα, το ενδιαφέρον τους κατέδειξαν τα κόμματα των πρασίνων και της αριστεράς, στην ομοσπονδιακή βουλή της Γερμανίας, με κατάθεση ψηφίσματος στις 23 Μαρτίου 2021 και στις 4 Νοεμβρίου 2019 αντίστοιχα, που θεωρούν νόμιμες τις επίσημες απαιτήσεις για επανόρθωση από τα διαπραχθέντα εγκλήματα πολέμου και τις καταστροφές που προκλήθηκαν από το ναζιστικό καθεστώς. Ακόμη, ψήφισμα εξέδωσε το πρόσφατο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛΛ., για τη μεθοδική προετοιμασία της προσφυγής του ελληνικού δημοσίου στα κατάλληλα διεθνή δικαιοδοτικά όργανα.

Το Μουσείο Θυμάτων του Ναζισμού στο Δίστομο

Μουσείο Δήμου Διστόμου / Βούλα Παπαϊωάννου, αρχείο μουσείο Μπενάκη

Μουσείο Θυμάτων Ναζισμού | Museum Finder | Ανακαλύψτε τα Μουσεία της Ελλάδας

Εδώ είναι Δίστομο»: Στο πλευρό των θυμάτων οι Active Member - Ειδήσεις -  νέα - Το Βήμα Online

Στο Δίστομο πριν 74 χρόνια… | Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Συγκινητική επίσκεψη στο μουσείο Θυμάτων Ναζισμού Διστόμου από μαθητές |  Pentapostagma

Μουσείο Θυμάτων Ναζισμού | Museum Finder | Ανακαλύψτε τα Μουσεία της Ελλάδας

Στο μαυσωλείο με τους νεκρούς του Διστόμου | Ελλάδα Ειδήσεις

Δίστομο: Η Γκερνίκα της Ελλάδας - 3pointmagazine

Αυτά για σήμερα Παρασκευή 10 Ιουνίου 2022 ,μαζί και πάλι την ερχόμενη Τρίτη με το αποχαιρετηστήριο άρθρο της σεζόν και μέχρι τότε φροντίστε να περάσετε όμορφα εαν και ο καιρός θα είναι άστατος μπορούμε να περάσουμε όμορφα και μέσα στο σπίτι ήν σε κα΄ποιο μαγαζί ,αρκεί να προσέχουμε πολύ και να μην κάνουμε άσκοπες μετακινήσεις .Καλό Τριήμερο Του Αγίου Πνεύματος με υγεία και χρόνια πολλά .Φιλιά στα μούτρα σας....ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΕΛΛΑΔΑ 

 

Top