Σκουριές Χαλκιδικής: "Περιβαλλοντικό έγκλημα, θα καταστραφούν όλα" λέει ο δικηγόρος των κατοίκων
  • μέγεθος γραμματοσειράς +

22 Ιανουαρίου 2020
(2 ψήφοι)
K2_ITEM_AUTHOR 

"Η διύλιση του μεταλλεύματος από το χώμα γίνεται με τη χρήση ενός δηλητηρίου, που λέγεται αρσενικό. Αυτή η διαδικασία δεν εφαρμόζεται πουθενά στον κόσμο.

Πρώτη φορά θα εφαρμοστεί στην Ελλάδα, γιατί είναι πιο φθηνή στο κόστος", είπε στον Focus FM ο δικηγόρος των κατοίκων των Σκουριών, Αλέξανδρος Αδαμίδης.Όπως εξήγησε ο κ.Αδαμίδης, "Υπάρχουν δύο αρχαία υπόγεια μεταλλεία, από όπου έπαιρναν το χρυσό τους ο Μέγας Αλέξανδρος και ο Φίλιππος, δεν έχουμε πρόβλημα με αυτά. Υπάρχει όμως μία τρίτη διαδικασία στις Σκουριές, όπου εκεί η εξόρυξη θα γίνεται ανοιχτά, από μία τεράστια τρύπα, που έχει δημιουργηθεί, όσο το κέντρο της Θεσσαλονίκης. Για κάθε 10 τόνους χώματος, που σκάβουν και βγάζουν, θα είναι ένα γραμμάριο χρυσού. Το επικίνδυνο είναι η διύλιση με αρσενικό, γιατί είναι δηλητήριο, είναι θάνατος. Και δεν αφορά μόνο τον αέρα, αλλά και τα ρέματα, τα οποία θα καταλήξουν στη θάλασσα. Η γεωργία, η μελισσοκομία, η ιχθυοτροφία, η κτηνοτροφία, ο τουρισμός, όλα θα καταστραφούν".

Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό, με αφορμή την αποδοχή από το ευρωκοινοβούλιο της προσφυγής των κατοίκων των Σκουριών και την αποστολή περιβαλλοντικών παρατηρητών, τόνισε, ότι "Είναι το πρώτο "σινιάλο" από έναν επίσημο θεσμό, ότι το θέμα της περιβαλλοντικής καταστροφής δε θα το ρίξουν κάτω από το χαλί. Στην Ελλάδα όλα τα διοικητικά δικαστήρια έχουν απορρίψει τις προσφυγές των κατοίκων σε βάρος της εταιρίας, οπότε αναγκαστήκαμε να προσφύγουμε στην επιτροπή αναφορών του Ευρωπαϊκού κοινοβουλίου. Αυτή αποφάσισε, ότι οι καταγγελίες είναι βάσιμες και καλεί το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να εξηγήσει γιατί δεν τηρεί την περιβαλλοντική νομοθεσία της Ε.Ε. πια και όχι της Ελλάδας".

"Κανείς δε θα χάσει τη δουλειά του"

"Λένε τί θα γίνει με τους εργαζόμενους. Μιλάμε για την εξόρυξη στις Σκουριές, που δεν έχει ξεκινήσει ακόμη. Εκεί δεν εργάζεται ούτε ένας μεταλλεργάτης. Όλοι οι μεταλλεργάτες, 1.200, εργάζονται στα υπόγεια μεταλλεία Ολυμπιάδας και το Στρατωνίου, δεν επηρεάζεται καμία θέση εργασίας, παρά μόνο των εργολάβων και των ανθρώπων, που εργάζονται για τις εργολαβικές εταιρίες για την κατασκευή τους".

 

 

seleo.gr

K2_LEAVE_YOUR_COMMENT

Σιγουρευτείτε πως έχετε εισάγει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες με το σύμβολο (*). Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Top