ΑΜΦΙΠΟΛΗ: ΝΕΑ ΕΥΡΗΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΦΕΤΙΝΕΣ ΑΝΑΣΚΑΦΕΣ ΣΤΗΝ ΑΚΡΟΠΟΛΗ – ΤΙ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΣΤΟΥΣ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΟΥΣ (ΦΩΤΟ)
  • μέγεθος γραμματοσειράς +

18 Οκτωβρίου 2022
(0 ψήφοι)
K2_ITEM_AUTHOR 

Οι ανασκαφές στην Αμφίπολη συνεχίζονται και τα ευρήματα προκαλούν επιστημονικές αναλύσεις.

Οι ανασκαφές έφεραν, μεταξύ άλλων, στο φως θωρακοφόρο κορμό, ενδεχομένως Ρωμαίου αξιωματικού ή και αυτοκράτορα -Αξιοσημειωτο το γεγονός ότι και στην περσινή ανασκαφή είχε βρεθεί ένα παρόμοιο γλυπτό

Η ανεύρεση ενός ακόμη γλυπτού θωρακοφόρου κορμού, Ρωμαίου αξιωματικού ή και αυτοκράτορα, είναι ίσως το σημαντικότερο εύρημα της φετινής ανασκαφικής περιόδου, στην διεξαγόμενη έρευνα σε διάφορα σημεία της Ακρόπολης της Αμφίπολης. Το γεγονός ότι και στην περσινή περίοδο είχε βρεθεί ένα παρόμοιο γλυπτό, καθιστά το γεγονός αξιοσημείωτο.

ΑΚΡΟΠΟΛΗ αμφιπολη 1

Επίσης στα ευρήματα περιλαμβάνεται μια δημόσια επιγραφή με ονόματα Αμφιπολιτών, θραύσμα κεραμικού αγγείου με παράσταση του Διόνυσου, στολισμένου με κισσό, ενώ διερευνήθηκε και η κιονοστοιχία νότια της μεγάλης κινστέρνας και χρονολογήθηκε στα πρώτα βυζαντινά χρόνια.

Το παραπάνω είναι τα σημαντικότερα από τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν την  Κυριακή στο δημοτικό αμφιθέατρο της Ελευθερούπολης, στην εκδήλωση του Δήμος Παγγαίου με θέμα την ανασκαφή που διενεργείται τα τελευταία χρόνια στην Ακρόπολη της Αμφίπολης.

ΑΚΡΟΠΟΛΗ αμφιπολι7

Συγκεκριμένα η έφορος αρχαιοτήτων Σερρών κα Δημητρία Μαλαμίδου με καταγωγή από την Μουσθένη, παρουσίασε τα κυριότερα στοιχεία της τοπογραφίας της Αμφίπολης, καθώς και τα σημεία στα οποία διεξάγεται στην Ακρόπολη η ανασκαφή.

Ο καθηγητής κλασικής αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών κ. Δημήτρης Δαμάσκος με καταγωγή από την Ελευθερούπολη, παρουσίασε αναλυτικά τα ευρήματα που αναδείχθηκαν φέτος από την εν λόγω περιοχή και τα οποία προαναφέραμε.

ΑΚΡΟΠΟΛΗ αμφιπολη 2

 

Τέλος τον συντονισμό της εκδήλωσης τον ανάλαβε ο δημοσιογράφος Άρης Μεντίζης, που στο παρελθόν έχει ασχοληθεί και έχει αρθρογραφήσει για θέματα αρχαιολογίας και ειδικότερα της περιοχής του Παγγαίου.

 

 

Πηγή:xronometro.com

K2_LEAVE_YOUR_COMMENT

Σιγουρευτείτε πως έχετε εισάγει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες με το σύμβολο (*). Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Top