ΣΤΑ ΑΔΥΤΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΑΝΑΚΤΟΡΟΥ: ΤΙ ΚΡΥΒΕΤΑΙ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΜΙΣΟΓΚΡΕΜΙΣΜΕΝΟΥΣ ΤΟΙΧΟΥΣ ΤΟΥ ΤΑΤΟΪΟΥ
  • μέγεθος γραμματοσειράς +

15 Ιανουαρίου 2023
(1 Ψήφος)
K2_ITEM_AUTHOR 

Σε περισσότερα από 40 χιλιάδες στρέμματα στις παρυφές της Πάρνηθας εκτείνεται η πρώην βασιλική κατοικία, η οποία τις τελευταίες δεκαετίες βρίσκεται έρμαιο στα χέρια της πολιτείας μετά την κατάσχεση αυτής από τους Έλληνες royals.

Εικόνες εγκατάλειψης αγκαλιάζουν τα διατηρητέα κτήρια του δεντρόφυτου κτήματος, με πολλούς να εικάζουν πως σε σύντομο χρονικό διάστημα θα μετατραπούν σε σωρούς ερειπίων, παρά τις μηδαμινές προσπάθειες αναστήλωσης τους. Από τότε που κατασχέθηκε το ακίνητο έχουν γίνει διάφορες προτάσεις αξιοποίησής τους, με επικρατέστερες την μετατροπή του πρώην παλατιού σε μουσείο ή πολυτελές spa ευεξίας.

tatoi1

Το κτήμα του Τατοΐου, ωστόσο, εξακολουθεί να διατηρεί τον θρύλο της στοιχειωμένης κατοικίας καθώς στέκει ακόμα σκουριασμένο και ετοιμόρροπο. Εργασίες αποκατάστασης που πραγματοποιηθήκαν έπειτα από την παρολίγον σφοδρή καταστροφή του κεντρικού κτηρίου από την πύρινη λαίλαπα που ξέσπασε στην Αττική το καλοκαίρι του 2021, κατασπαράζοντας εκατοντάδες χιλιάδες πράσινης γης, έφεραν στο φως ιστορικά μυστικά και κρυμμένους θησαυρούς της βασιλικής οικογενείας από τον 19ο και 20ο αιώνα. Όπως αποκαλύφθηκε, στα άδυτα του εσωτερικού της θερινής βασιλικής κατοικίας υπάρχουν στοιβαγμένες και κατασκονισμένες εβδομήντα βαλίτσες και ταξιδιωτικά μπαούλα της βασίλισσας Φρειδερίκης, τα οποία χρονολογούνται από το 1947 έως το 1964, γεμάτα προσωπικά αντικείμενα, έργα τέχνης αμύθητης αξίας, ρούχα, οικιακά σκεύη, σεντόνια, πετσέτες κ.α.

tatoi2

Μάλιστα, σύμφωνα με παλαιότερες αναφορές του Υπουργείου Πολιτισμού στα σκοτεινά υπόγεια του κτηρίου υπάρχουν οι μεγαλοπρεπείς άμαξες που άφησε πίσω της η βασιλική οικογένεια, εκδιωκόμενη από την Χούντα των Συνταγματαρχών, ενώ εικασίες θέλουν μια εκ των οποίων να βρίσκεται καλά κρυμμένη στους υπόγειους διαδρόμους της Βουλής. Χιλιάδες φιάλες κρασιού, σπάνιων αναψυκτικών και οινοπνευματωδών ποτών που εισάγονταν από το εξωτερικό για αποκλειστική χρήση από την βασιλική οικογένεια κοσμούν το κελάρι του παλατιού, με την συλλεκτική έκδοση ουίσκι "Chivas" σε κεραμική φιάλη, η οποία παρήχθη με αφορμή την ενθρόνιση της βασίλισσας Ελισάβετ Β' να ξεχωρίζει.

tatoi3

Όσο για τα περίχωρα του καταπράσινου κτήματος, λίγοι γνωρίζουν πως τα περισσότερα δέντρα, φυτά και σπάνια λουλούδια φυτεύτηκαν έπειτα από πρωτοβουλία του τέως βασιλεία Κωνσταντίνου Β’, ο οποίος άφησε την τελευταία του πνοή σε ηλικία 82 ετών στις 10 Ιανουαρίου. Έπειτα από σχετική απόφαση, ο αείμνηστος Έλληνας royal θα ταφεί στο βασιλικό κοιμητήριο του κτήματος, το οποίο φιλοξενεί αρκετές γενιές Ελλήνων μοναρχών αλλά και τις οικογένειες του. Συγκεκριμένα, η τελευταία κατοικία του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου θα βρίσκεται μεταξύ των ταφικών μνημείων του πρώτου βασιλιά της Ελλάδας, Γεωργίου Α’ καθώς και της βασιλικής συζύγου του, Όλγα Κωνσταντίνοβα της Ρωσίας, του διαδόχου τους, βασιλιά Κωνσταντίνου Α’, ο οποίος πέθανε στην εξορία, του γιου του Αλεξάνδρου Α’, του Γεωργίου Β’ - πατέρα του βασιλια Κωνσταντίνου Β’. Τέλος η πριγκίπισσα Αικατερίνη της Ελλάδας και της Δανίας ήταν η τελευταία διάδοχος που θάφτηκε μετά τον θάνατό της στα ανάκτορα του Τατοΐου το 2007.

 

 

 

womantoc.gr

K2_LEAVE_YOUR_COMMENT

Σιγουρευτείτε πως έχετε εισάγει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες με το σύμβολο (*). Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Top