ΝΕΑ ΑΠΑΤΗ: ΠΡΟΣΟΧΗ, ΔΕΝ ΕΧΕΙΣ… ΠΑΚΕΤΟ ΑΠΟ ΤΑ ΕΛΤΑ – ΑΠΑΤΕΩΝΕΣ ΕΞΑΠΑΤΟΥΝ ΠΟΛΙΤΕΣ ΟΤΙ ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΤΑΧΥΔΡΟΜΕΙΑ ΠΟΥΛΟΥΝ ΞΕΧΑΣΜΕΝΑ
  • μέγεθος γραμματοσειράς +

20 Οκτωβρίου 2023
(0 ψήφοι)
K2_ITEM_AUTHOR 

Μεγάλες διαστάσεις έχει λάβει τους τελευταίους μήνες νέα απάτη μέσω Facebook με «ξεχασμένα δέματα» γεμάτα τάμπλετ, μηχανές καφέ, τσάντες και πιστολάκια, που δήθεν πουλάει το ΕΛΤΑ έναντι 2 ευρώ σε όποιον τυχερό προλάβει να δώσει τα στοιχεία της κάρτας του.

Μέσα από μια σελίδα στο Facebook που έχει οικειοποιηθεί το όνομα των Ελληνικών Ταχυδρομείων, χωρίς ωστόσο να παραπέμπει σε κανένα επίσημο σάιτ, οι επιτήδειοι που κρύβονται πίσω από τον λογαριασμό ψαρεύουν ανυποψίαστους πολίτες με δέλεαρ τα… «χιλιάδες ξεχ⁠ασμ⁠ένα⁠ δέ⁠ματ⁠α που π⁠αρα⁠μέν⁠ουν⁠ χω⁠ρίς⁠ ιδ⁠ιοκ⁠τήτ⁠η σ⁠τα ⁠ταχ⁠υδρ⁠ομε⁠ία».

Μάλιστα, για να γίνει πιο πιστευτή η απάτη, γράφουν στη σχετική περιγραφή ότι «σύ⁠μφω⁠να ⁠με ⁠του⁠ς ι⁠σχύ⁠οντ⁠ες ⁠καν⁠ονι⁠σμο⁠ύς,⁠ η ⁠ετα⁠ιρε⁠ία ⁠«ΕΛ⁠ΤΑ ⁠Hel⁠len⁠ic ⁠Pos⁠t» ⁠πρέ⁠πει⁠ να⁠ απ⁠ορρ⁠ίπτ⁠ει ⁠τα ⁠ανε⁠ίσπ⁠ρακ⁠τα ⁠δέμ⁠ατα⁠ μι⁠α φ⁠ορά⁠ το⁠ χρ⁠όνο⁠. Ω⁠στό⁠σο,⁠ πρ⁠οσφ⁠έρε⁠ι τ⁠η δ⁠υνα⁠τότ⁠ητα⁠ να⁠ λά⁠βετ⁠ε τ⁠υχα⁠ία ⁠δέμ⁠ατα⁠ μό⁠νο ⁠με ⁠2,0⁠0 €⁠. Μ⁠έσα⁠ σε⁠ αυ⁠τά ⁠τα ⁠δέμ⁠ατα⁠, μ⁠πορ⁠είτ⁠ε ν⁠α α⁠νακ⁠αλύ⁠ψετ⁠ε ε⁠κπλ⁠ηκτ⁠ικά⁠ αν⁠τικ⁠είμ⁠ενα⁠, α⁠πό ⁠τάμ⁠πλε⁠τ κ⁠αι ⁠μηχ⁠ανέ⁠ς κ⁠αφέ⁠ μέ⁠χρι⁠ βι⁠βλί⁠α κ⁠αι ⁠τσά⁠ντε⁠ς».

Για να κερδίσουν την εμπιστοσύνη του κόσμου, ανεβάζουν φωτογραφίες με δέματα γεμάτα με υψηλής αξίας αντικείμενα, ενώ κάτω από την κάθε φωτογραφία, υπάρχουν πανομοιότυπα σχόλια από αληθοφανή προφίλ που ευχαριστούν την εταιρία για την «πραγματική ευκαιρία». Με αυτή τη βιτρίνα, καταφέρνουν να εξαπατούν τα θύματα τους, αποκτώντας πρόσβαση στους τραπεζικούς λογαριασμούς τους.


Παγκόσμια… βιομηχανία η απάτη με το «ξεχασμένο δέμα» – «Κλείνει ένα σάιτ, ανοίγουν άλλα 10».

Η συγκεκριμένη σελίδα δημιουργήθηκε πριν από δύο εβδομάδες, ωστόσο όπως εξηγεί στο Τhesstoday.gr ο διευθυντής εταιρικής επικοινωνίας των ΕΛΤΑ Λάζαρος Λαζαρίδης πρόκειται για μόνο μια από τις πολλές, που έχουν βάλει στόχο ανυποψίαστους πολίτες το τελευταίο εξάμηνο. Όπως διευκρινίζει, πρόκειται για μια βιομηχανία παγκοσμίου επιπέδου, που υπάρχει εδώ και χρόνια. «Είναι κάτι το οποίο γίνεται παγκοσμίως, απλά από χώρα σε χώρα αλλάζει η ετικέτα. Στο εξωτερικό υπάρχουν ανάλογες άπατες με πρόσχημα την εταιρία Amazon, ενώ στην Ελλάδα για τα ΕΛΤΑ», επεξηγεί.
Ο ίδιος, σημειώνει ότι στην Ελλάδα, η απάτη με το «ξεχασμένο δέμα» πρωτοεμφανίστηκε τον Απρίλιο του 2023, με την εταιρία να έχει κινηθεί νομικά. «Έχουμε κάνει όλες τις νομικές ενέργειες, έχουμε απευθυνθεί στη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος και στις αρμόδιες αρχές. Ωστόσο είναι μια πάρα πολύ δύσκολη διαδικασία, γιατί μόλις κλείσει ένα site, ανοίγουν άλλα 10», επεξηγεί.

Καθημερινά το κέντρο εξυπηρέτησης πελατών των Ελληνικών Ταχυδρομείων δέχεται δεκάδες τηλεφωνήματα από πολίτες που θέλουν να εξακριβώσουν εάν η ιστορία με τα χαμένα δέματα πρόκειται για απάτη, σύμφωνα με τον κ. Λαζαρίδη. «Δεχόμαστε γύρω στα 20-50 τηλεφωνήματα την ημέρα για αυτό το θέμα. Χαιρόμαστε γι’αυτούς που ρωτάνε, γιατί δε θα πέσουν θύματα, αλλά λυπόμαστε γι’αυτούς που δεν παίρνουν τηλέφωνο και το έχουν πιστέψει».

Ο κ. Λαζαρίδης τονίζει πως «εφιστούμε την προσοχή στο καταναλωτικό κοινό. Το ΕΛΤΑ ποτέ δε θα ζητούσε σε κάποιον να παραλάβει ένα δέμα που δεν παρήγγειλε ή να αγοράσει ένα δέμα και πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί όταν βάζουν τα στοιχεία της κάρτας τους»

 

 

Πηγή: thesstoday.gr

K2_LEAVE_YOUR_COMMENT

Σιγουρευτείτε πως έχετε εισάγει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες με το σύμβολο (*). Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Top