ΥΠΟΛΟΧΑΓΟΣ ΜΑΝΑΣΣΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ - Ο ΉΡΩΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΗΡΑΚΛΕΙΑ ΠΟΥ ΠΟΛΕΜΗΣΕ ΣΤΗΝ ΚΟΡΕΑ
  • μέγεθος γραμματοσειράς +

13 Σεπτεμβρίου 2013
(0 ψήφοι)
K2_ITEM_AUTHOR 

2as(Γράφει η κα. Χαρίκλεια Χρυσοχοΐδου - Μαριβίδου, " Η κυρά του Ρούπελ" όπως την έχω ονομάσει σε προηγούμενο άρθρο)
Ευχαριστώ ιδιαιτέρως τον εκδότη της εφημερίδας "Φωνή του Μπέλλες" κ. Τάτσιο που μου επέτρεψε την αναδημοσίευση του άρθρου.

Η Ελλάδα ως μέλος του ΟΗΕ πήρε μέρος στον πόλεμο εναντίον της Β. Κορέας με τη διάθεση ενός Τάγματος. Στις 16 Νοεμβρίου 1950 αναχώρησαν από τον Πειραιά με προορισμό την Κορέα 53 Αξιωματικοί και 798 οπλίτες (χειριστές μπαζούκας βαρέων χιλιοστών και ελεύθεροι σκοπευτές) με διοικητή τον Συνταγματάρχης Ιωάννη Δασκαλόπουλο. Προηγήθηκε παρέλαση των αποχωρούντων τμημάτων στην Αθήνα παρουσία του τότε Βασιλέως Παύλου και της Βασίλισσας Φρειδερίκης. Ένας από τους σημειοφόρους ήταν ο υπολοχαγός Μανασής Ιωάννης που καταγόταν από την Ηράκλεια Σερρών.

Την 9η Δεκεμβρίου 1950 έφθασαν στο λιμάνι Πουσάν της Ν. Κορέας με το οπλιματαγωγό ΤΖΕΝΕΡΑΣ ΧΑΝ, μετά από πλουν 24 ημερών.

Την 30η Δεκεμβρίου 1950 εγκαταστάθηκαν στη ζωτική περιοχή Κουμπορί κοντά στη Σεούλ.

Την 26η Ιανουαρίου 1951 έκαναν επιθετικές αναγνωρίσεις στην περιοχή Σαγιόν Νι και στο ύψωμα 406 βόρεια της πόλης Ίντσον και εκεί είχαν τις πρώτες απώλειες με 3 οπλίτες νεκρούς 2 τραυματίες και έναν εξαφανισθέντα.

Την 30η Ιανουαρίου 1951 καταλαμβάνουν το ύψωμα 381 κοντά στην πόλη Ινσού παρόλη την ισχυρή επίθεση Κινέζικου Συντάγματος και ήταν η πρώτη μεγάλη πολεμική επιχείρηση.

Την 10η Φεβρουαρίου 1951 μετά από τριήμερη πεισματώδη επίθεση καταλαμβάνουν τον Αντικειμενικό Σκοπό 13, που ήταν ανώνυμα υψώματα βόρεια του υψώματος 402, νότια του ποταμού Χάν.

Την 7η Μαρτίου 1951 μετά από σκληρό αγώνα καταλαμβάνουν το ύψωμα 321 κοντά στην περιοχή Γιούγκτον Ρι. Είχαν προχωρήσει μέχρι τη σημερινή πρωτεύσουσα της Βόρειας Κορέας Πιου Γιάγκ.

Την 17η Μαρτίου 1951 κατέλαβαν το ύψωμα 325 κοντά στον ποταμό Χάγκ τσου Χαν. Εκεί τους παρασημοφόρησε ο Στρατηγός Αϊζενχάουερ και εκεί προτάθηκε στο βαθμό του Λοχία ο τέως Πρόεδρος του Συνδέσμου Τραυματιών & Εφέδρων Θεσσαλονίκης κος Αθανάσιος Γωγάκης.

 Ο Ιωάννης Μανασής, παρά τις αντιρρήσεις του επιστήθιου φίλου του Αθανάσιου Τσέρνου, κατετάγη στην επικίνδυνη αποστολή για την Κορέα. Εκεί ανέλαβε τον 1ο Λόχο του 628 Τάγματος Πεζικού και πήρε μέρος σε επιχειρήσεις και ενέδρες. Έλαβε μέρος σε πολλές μάχες και γλίτωσε από του χάρου τα δόντια πολλές φορές. Όταν έφτασε ο καιρός να αντικατασταθεί έγινε το μοιραίο. Κατά το δείπνο ο υπολοχαγός Μανασσής Ιωάννης συνεστιαζόταν με τον Δεκανέα Χατζηαράπογλου, όταν πετάχθηκε από τη θέση του και είπε: «τη νύχτα πρέπει να γυρίσω στο χαράκωμα για να ενημερώσω τον αντικαταστάτη μου». Όμως έπεσε σε παγίδα Βορειοκορεατών και στα 22 του χρόνια σκοτώθηκε. Ένας λεβέντης Μακεδόνας άφησε την τελευταία του πνοή σε ξένη χώρα. Ένα παληκάρι θαρραλέο, ριψοκίνδυνο και πάντα με το χαμόγελο.

Παρατίθενται φωτογραφίες σε εκπλήρωση της υπόσχεσης που έδωσα στον αείμνηστο Αθανάσιο Τσέρνο όταν μου τις εμπιστεύθηκε.

Ευχαριστώ τον Κο Αθανάσιο Γωγάκο για τις υπόλοιπες φωτογραφίες, αλλά και σε αναγνώριση ανθρώπινων αξιών, καθώς συνετέλεσε στη βράβευσή μου στο Πολεμικό Μουσείο του Γ΄Σώματος Στρατού, παρουσία στρατιωτικών Αρχών.

1as 5as

4as 3as

Με τιμή

στον συμπατριώτη μου

   Ιωάννη Μανασσή

Χαρίκλεια Χρυσοχοΐδου - Μαριβίδου

K2_LEAVE_YOUR_COMMENT

Σιγουρευτείτε πως έχετε εισάγει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες με το σύμβολο (*). Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Top