Φ.Ο.Σ.ΣΤΑΥΡΟΥ: «ΡΟΥΠΕΛ 1941. Η ΑΝΑΒΙΩΣΗ»
  • μέγεθος γραμματοσειράς +

07 Μαϊος 2017
(0 ψήφοι)
K2_ITEM_AUTHOR 

ΡΟΥΠΕΛ«ΡΟΥΠΕΛ 1941. Η ΑΝΑΒΙΩΣΗ»
Ο Φυσιολατρικός Ορειβατικός Σύλλογος Σταυρού (Φ.Ο.Σ. Σταυρού) διοργανώνει την Κυριακή, 14/5/2017, την εξόρμηση με λεωφορείο στο Οχυρό Ρούπελ.
Σημείο συνάντησης στο Κ.Ε.Π. Σταυρού στις 07:50πμ.


Αυστηρά στις 08:00πμ. αναχώρηση
Το κόστος για το λεωφορείο κυμαίνεται ανά άτομο στα μέλη του Φ.Ο.Σ. Σταυρού 10 ευρώ, στα μη μέλη 12 ευρώ, και για παιδιά στα 7 ευρώ.
«Ζωντανεύει» την Κυριακή 14 Μαΐου 2017 στις Σέρρες, η ιστορία του θρυλικού Ρούπελ, κατά τη «Μάχη των Οχυρών» το 1941.
Η εκδήλωση «ΡΟΥΠΕΛ 1941. Η ΑΝΑΒΙΩΣΗ» δίνει την ευκαιρία στους εκατοντάδες επισκέπτες να ζήσουν μοναδικές στιγμές από τον ηρωισμό και την αυτοθυσία των λιγοστών υπερασπιστών του θρυλικού οχυρού, που κέρδισαν την αναγνώριση του εχθρού και τον σεβασμό των συμμάχων.
Η αναπαράσταση θα περιλαμβάνει:
Ομάδες αναβιωτών -με στολές και οπλισμό του Β’ Π.Π. μαζί με εντυπωσιακά εφέ πυρών και εκρήξεων, θα αναπαραστήσουν την λυσσαλέα προσπάθεια των Γερμανών να καταλάβουν το οχυρό – σύμβολο, καθώς και τις τελευταίες δραματικές ώρες και τις διαπραγματεύσεις για την παράδοση του, μετά την κατάληψη της Θεσσαλονίκης.
Το Ρούπελ είναι το μεγαλύτερο από τα 21 οχυρά της «Γραμμής Μεταξά» στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα, που το 1941 και κατά την γερμανική εισβολή στην Ελλάδα (6-10/4/1941)- οι υπερασπιστές του αντιστάθηκαν γενναία στις σιδηρόφρακτες ναζιστικές ορδές. Η απάντηση του διοικητή Γεώργιου Δουράτσου στις αξιώσεις του εισβολέα : «Τα οχυρά δεν παραδίδονται αλλά καταλαμβάνονται», εξακολουθεί να συγκινεί μέχρι τις μέρες μας.
Παρά το ανελέητο σφυροκόπημα του εχθρού το Ρούπελ δεν καταλήφθηκε και τελικά παραδόθηκε μετά την Συνθηκολόγηση και αφού οι Γερμανοί εισήλθαν στην Θεσσαλονίκη, παρακάμπτοντας τα οχυρά. Αναγνωρίζοντας τον ηρωισμό των Ελλήνων υπερασπιστών του Ρούπελ, οι Γερμανοί τους απέδωσαν τιμές και τους άφησαν να επιστρέψουν στα σπίτια τους. Μοναδικό περιστατικό στη διάρκεια του Β’ Π.Π.
Παράλληλα μικροί και μεγάλοι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να περιηγηθούν σε τρισδιάστατες απεικονίσεις (διοράματα) που θα αναπαραστήσουν το ελληνικό και το γερμανικό στρατόπεδο εκστρατείας του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, το εσωτερικό στοάς του οχυρού Ρούπελ του 1941 και στρατόπεδο Ελληνικού Εκστρατευτικού Σώματος Κορέας (1950-1955).
Για πληροφορίες και την συμμετοχή σας στο λεωφορείο καλέστε στο τηλέφωνο 6976116816 Στράτος Γκλεζάκης.

K2_LEAVE_YOUR_COMMENT

Σιγουρευτείτε πως έχετε εισάγει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες με το σύμβολο (*). Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Top