ΧΑΡΟΥΛΑ ΧΡΥΣΟΧΟΙΔΟΥ ΜΑΡΙΒΙΔΟΥ: ΈΝΑ ΜΝΗΜΕΙΟ ΠΕΣΟΝΤΩΝ ΤΩΝ ΟΧΥΡΩΝ ΤΟΥ ΡΟΥΠΕΛ – ΕΝΑ ΕΡΓΟ ΖΩΗΣ
  • μέγεθος γραμματοσειράς +

07 Σεπτεμβρίου 2017
(0 ψήφοι)
K2_ITEM_AUTHOR 

mnhmeio2Κάποια στιγμή στο παρελθόν είχαμε ασχοληθεί με μια αξιόλογη κύρια συγγραφέα, αγωνίστρια αλλά πάνω από όλα αληθινή Κυρία.

Ο λόγος για την κυρία Χαρίκλεια Χρυσοχοίδου Μαριβίδου που έχω την τιμή να γνωρίζω προσωπικά και να θεωρώ τον εαυτό μου τυχερό για την γνωριμία της.

Από καιρό γνωρίζοντας όμως και τον αγώνα αυτής της γυναίκας – της κυράς του Ρουπελ όπως την ονόμασα κάποτε- νοιώθω την υποχρέωση όχι προς εκείνη αλλά προς την δική μου συνείδηση να γράψω αυτές τις γραμμές και να αναφερθώ στην επιτέλους δικαίωση των αγώνων της και την ανέγερση του μνημείου των πεσόντων κατά την ημέρα της επετείου της απελευθέρωσης του Σιδηροκάστρου.

mnhmeio

Φωτεινό παράδειγμα προς όλους εμάς τους νεότερους για την επιμονή, την υπομονή της, την προσήλωση στο στόχο της και πάνω από όλα για την αγάπη της στην πατρίδα μας.

10 ολόκληρα χρόνια ήταν έτοιμο το μνημείο των πεσόντων προς τιμή αυτών που έπεσαν στα οχυρά του Ρούπελ για να εξασφαλίσουν την ελευθερία μας αλλά ….κάποια συμφέροντα δεν επέτρεπαν την ανέγερση του. Άλλωστε το μόνο που θα έκαναν ήταν να το τοποθετήσουν. Επιτέλους λοιπόν και μετά την παρέμβαση στρατιωτικών κύκλων έχουμε το αναμενόμενο αποτέλεσμα.

mnhmeio1

Θα παραθέσω και το σχετικό άρθρο από το serreslife.gr και το σχετικό video από το TV Επιλογές με όλες τις εκδηλώσεις των πανηγυρισμών της 104ης επετείου απελευθέρωσης του Σιδηροκάστρου με τον χαιρετισμό που απεύθυνε η συγγραφέας στο τέλος του video.

 

(Σ.Σ Ελπίζω κ. Χαρούλα να σας έχει ο θεός γερή να συνεχίσετε τους αγώνες σας για την ιδιαίτερη πατρίδα σας και για την πατρίδα γενικότερα – αποτελείται παράδειγμα προς μίμηση! )

 

 

serreslife.gr

 «Λαμπρός εορτασμός της 104ης επετείου απελευθέρωσης
της πόλης του
Σιδηροκάστρου»

Με λαμπρότητα εορτάστηκε την Τρίτη στο Σιδηρόκαστρο η 104η επέτειος από την απελευθέρωση της πόλης, από τους Βουλγάρους. Στον Ι.Ν. της Ευαγγελιστρίας, μετά την Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, αφού ετελέσθη μνημόσυνο για την ανάπαυση της ψυχής του μακαριστού Μητροπολίτου Μελενίκου – Σιδηροκάστρου, κυρού Κωνσταντίνου Ασημιάδη, τον οποίο κατακρεούργησαν οι Βούλγαροι στις 16 Ιουνίου 1913, ακολούθησε Δοξολογία για τα Ελευθέρια του Σιδηροκάστρου, προεξάρχοντος του Μητροπολίτη κ. Μακάριου. Τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε ο δήμαρχος Σιντικής κ. Φώτιος Δομουχτσίδης, ο οποίος, ομολογουμένως ήταν συγκλονιστικός στα γεγονότα που διαδραματίστηκαν στην περιοχή, μέχρις ότου εισέλθουν στο Σιδηρόκαστρο οι εύζωνοι του ελληνικού στρατού, απελευθερώνοντας την μαρτυρική πόλη.

 

Οπως τόνισε ο κ. δήμαρχος, η περιοχή του Σιδηροκάστρου ήταν σκλαβωμένη 529 χρόνια, αλλά το μεγαλύτερο κακό έγινε μέσα σε λίγους μήνες, από τους Βούλγαρους κατακτητές. Ήρθαν, είπε ο κ. Δομουχτσίδης, δήθεν ως απελευθερωτές αλλά γρήγορα αποδείχθηκαν στυγνοί κατακτητές! Επίσης, ανέφερε ότι εκτός από τους στρατιωτικούς που έπεσαν μαχόμενοι για την απελευθέρωση του Σιδηροκάστρου, οι ατάκτως υποχωρούντες Βούλγαροι σφαγίασαν και 100 πολίτες της πόλης. «Πέρασαν 104 χρόνια από την απελευθέρωση της πόλης μας. Οφείλουμε να τιμούμε εκείνους που αγωνίστηκαν για να ζούμε εμείς σήμερα ελεύθεροι. Ακόμη, οφείλουμε να μιμηθούμε το παράδειγμά τους και αν χρειαστεί να θυσιαστούμε για την ελευθερία της πατρίδας μας», τόνισε ο κ. Φ. Δομουχτσίδης. Ο κ. ΜΑΚΑΡΙΟΣ Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σιδηροκάστρου κ. Μακάριος ανέφερε ότι στη Μητρόπολη φυλάσσονται τα οστά τεσσάρων Μητροπολιτών, εκτός από αυτά του Μελενίκου – Σιδηροκάστρου, κυρού Κωνσταντίνου Ασημιάδη. Ο κ. Μακάριος απηύθυνε έκκληση για την παροχή πληροφοριών, ώστε να βρεθούν τα οστά και του μαρτυρικού Μητροπολίτη, που σφαγίασαν οι Βούλγαροι! Λίγο αργότερα, στο Ηρώο της πόλης εψάλη επιμνημόσυνη δέηση και κατατέθηκαν στεφάνια. Τιμήθηκε σιγή ενός λεπτού και ανεκρούσθη ο Εθνικός Ύμνος.

Στη συνέχεια, σε νησίδα όπισθεν του δημοτικού μεγάρου Σιντικής, ο δήμαρχος κ. Φ. Δομουχτσίδης έκανε τα αποκαλυπτήρια μνημείου πεσόντων στα Οχυρά του Ρούπελ, το 1941 και κατέθεσε στεφάνι.

Προηγουμένως, ο κ. Μακάριος ετέλεσε επιμνημόσυνη δέηση, ενώ ο κ. Δομουχτσίδης ανέφερε ότι το μνημείο είναι δωρεά της κ. Χαρίκλειας Χρυσοχοΐδου. Τιμήθηκε σιγή ενός λεπτού και ανεκρούσθη ο Εθνικός Ύμνος. Ακολούθησε παρέλαση στην κεντρική πλατεία Ελευθερίας και στην οδό Ελ. Βενιζέλου. Τις εκδηλώσεις τίμησαν με την παρουσία τους και ο πρώην βουλευτής κ. Θεόφ. Λεονταρίδης, καθώς και ο περιφερειακός σύμβουλος κ. Αθαν. Μασλαρινός

 


K2_LEAVE_YOUR_COMMENT

Σιγουρευτείτε πως έχετε εισάγει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες με το σύμβολο (*). Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Top