Συλλαλητήριο για την Μακεδονία 21-01-2018
  • μέγεθος γραμματοσειράς +

21 Ιανουαρίου 2018
(0 ψήφοι)

Χθές το μεσημέρι στην παραλία της Θεσσαλονίκης, όπως όλοι σας θα γνωρίζετε, έγινε πανμακεδονικό συλλαλητήριο για την άρνηση στο να δωθεί ο όρος "Μακεδονία" επ ουδενί λόγο στο κράτος των Σκοπίων.

 Αρχικά νομίζω θα ήταν σωστό να πούμε δυο λόγια αναφορικά με το για ποιόν λόγο ιστορικά τα Σκόπια δεν έχουν κανένα δικαίωμα πάνω στο όνομα "Μακεδονία". Για το επιμορφωτικό λοιπόν κομμάτι του άρθρου η ιστορία των Σκοπίων αρχίζει με το βασίλειο της Παιονίας. Στα τέλη του 6ου αιώνα π.Χ. η περιοχή ενσωματώθηκε στην Περσική Αυτοκρατορία και στη συνέχεια καταλήφθηκε από το Ελληνικό Βασίλειο της Μακεδονίας τον 4ο αιώνα π.Χ. (βλέπε Φίλιππος Β', Μέγας Αλέξανδρος). Οι Ρωμαίοι κατέλαβαν την περιοχή τον 2ο αιώνα π.Χ. και την ενέταξαν στην πολύ μεγαλύτερη τότε επαρχία της Μακεδονίας, η οποία συχνά δέχθηκε επιδρομές και εποικισμούς Σλαβικών λαών, που άρχισαν τον 6ο αιώνα μ.Χ. Μετά από αιώνες αντιπαράθεσης μεταξύ Βυζαντινής και Βουλγαρικής Αυτοκρατορίας πέρασε σταδιακά στην Οθωμανική κυριαρχία από τον 14ο αιώνα. Η ιδέα της ύπαρξης χωριστού έθνους γεννήθηκε αρχικά σε έναν μικρό κύκλο διανοουμένων Σλάβων στην Μακεδονία στο μεταίχμιο 19ου και 20ου αιώνα. Με τους Βαλκανικούς πολέμους η γεωγραφική περιοχή της τότε Μακεδονίας διανεμήθηκε μεταξύ Βουλγαρίας, Σερβίας και Ελλάδας. Ο εθνικιστικός αγώνας όμως καλά κρατούσε και ευνοήθηκε πολύ μαζί με την στήριξη που πήρε κατα τον Μεσοπόλεμο από κομμουνιστικά κόμματα της περιοχής. Μετά τον Β' Παγκόσμιο πόλεμο ιδρύθηκε η Σοσιαλιστική Δημοκρατία της Μακεδονίας ως ομόσπονδης δημοκρατίας της Γιουγκοσλαβίας. Το 1991, με την διάλυση της Γιουγκοσλαβίας, η πρώην γιουγκοσλαβική δημοκρατία έγινε ανεξάρτητο κράτος.

Τώρα θα ήθελα εσείς με τη δική σας λογική να σκεφτείτε για ποιό λόγο μπορεί να υπάρχει αυτή η προσκόλληση στον όρο "Μακεδονία", και γιατί όχι Παιονία; Για ποιό λόγο από όλους τους υπόλοιπους λαούς και χώρες αυτοί οι άνθρωποι οι οποίοι είναι Σλάβοι να θέλουν το Ελληνικό όνομα "Μακεδονία"; Αν το επιχείρημα είναι η κατάκτηση του Μέγα Αλέξανδρου τότε νομίζω πως θα έπρεπε να διεκδικίσουμε πολλά εδάφη καθώς η Αυτοκρατορία του έφτασε μέχρι την Ινδία! Το πρόβλημα δυστυχώς δεν είναι πως το επιχείρημα δεν στέκει αυτό είναι εμφανές, αλλά το γεγονός ότι το συγκεκριμένο κράτος έχει προσκοληθεί στην άποψη πως δικαιωματικά του ανήκει αυτό το όνομα!

26907228 10213752117250070 5821944341771343423 n

Αυτό λοιπόν ήθελαν εκαντοντάδες χιλιάδες άνθρωποι να εμποδίσουν στην παραλία της Θεσσαλονίκης το μεσημέρι της Κυριακής, σε ενα συλαλλητήριο το οποίο φιλοξένησε κόσμο όχι μόνο από την ίδια την πόλη και τις ομάδες των πολιτών που κατέβαιναν στο κέντρο με τις Ελληνικές σημαίες, αλλά και από άλλες περιοχές της Μακεδονίας! Ο παλμός χτυπούσε στο άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου με τους συλλόγους που συμμετείχαν αλλά και τον απλό κόσμο που μαζεύτηκε, παρέες ανθρώπων που πήγαν εκεί ακολουθώντας το πατριωτικό τους συναίσθημα!

26904396 10213752116330047 1764314330317974246 n

Αυτό που βίωσα ήταν πραγματικό υπέροχο, εκατοντάδες χιλιάδες κόσμος, πολλές διαφορετικές πόλεις, μέχρι και διαφορετικές πλευρές της χώρας, τόσοι διαφορετικοί άνθρωποι ενωμένοι σε ένα σημείο για την πατρίδα τους, για το σπίτι τους! Οικογένειες με παιδιά μικρά ή στα καρότσια τους, νέοι, ηλικιωμένοι όλοι ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα που έγινε κατα βάση μέσω των social media και του διαδικτύου. Αυτό το οποίο με συγκίνησε βαθύτατα ήταν μια ηλικιωμένη κυρία η οποία κατέβηκε από την Νεάπολη, "σιγά σιγά και με στάσεις" όπως εξέφρασε για να βρίσκεται εκεί και να υπερασπιστεί αυτό το οποίο δεν θα έπρεπε κανείς να μπορεί να "πουλήσει", αυτό το οποίο αισθάνεται αυτή η γυναίκα, ότι είναι Ελληνίδα και οτι είναι απο την Μακεδονία! 

27292334 1592489377463347 426679846 n

Οι φωτογραφίες δείχουν κάποια αντιπροσωπευτικά δείγματα του κλίματος στο κέντρο! Κάποιοι μίλησαν για μερικές χιλιάδες κόσμο, σας απαντώ εγώ που ήμουν εκεί και είδα το κέντρο της Θεσσαλονίκης να βουλιάζει απο κόσμο, όχι δεν ήταν μερικές χιλιάδες, ήταν εκαντοντάδες χιλιάδες! Απλοί καθημερινοί άνθρωποι που θα δεις στο δρόμο, στο σούπερ μάρκετ της γειτονιάς σου, συγκεντρώθηκαν να παλέψουν όλοι μαζί αφήνωντας στην άκρη κάθε τι κομματικό, και περνώντας δυναμικά το μήνυμα: "Η Μακεδονία είναι Ελληνική!"

 

K2_LEAVE_YOUR_COMMENT

Σιγουρευτείτε πως έχετε εισάγει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες με το σύμβολο (*). Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Top