Νέα μορφή εξαπάτησης μέσω τηλεφώνου
  • μέγεθος γραμματοσειράς +

08 Αυγούστου 2019
(0 ψήφοι)
K2_ITEM_AUTHOR 

Νέα μορφή εξαπάτησης ανυποψίαστων χρηστών ηλεκτρονικών υπολογιστών και smart τηλεφώνων με σκοπό την πρόσβαση σε αυτά μέσω τηλεφωνικών κλήσεων εμφανίστηκε πρόσφατα.

Οι επιτήδειοι καλούν δήθεν από γνωστές εταιρείες λογισμικού για να μας προσφέρουν τεχνική βοήθεια στην επίλυση προβλήματος που εντόπισαν. Συνήθως ακούγονται (ή και είναι) διαφορετικής εθνικότητας ώστε να γίνουν πιο πιστευτοί. Προσπαθούν να αποκτήσουν τον έλεγχο είτε του ηλεκτρονικού μας υπολογιστή είτε του τηλεφώνου μας "βοηθώντας μας" να εγκαταστήσουμε εφαρμογή που θα λύσει το δήθεν πρόβλημα. Με τον τρόπο αυτό αν αποκτήσουν πρόσβαση στον υπολογιστή μας θα έχουν την δυνατότητα να διαβάσουν όλους τους αποθηκευμένους κωδικούς είτε από σχετικά αθώες σελίδες όπως π.χ. των social media αλλά και από σελίδες του γνωστού internet banking.

Τι πρέπει να προσέχουν οι χρήστες:

1. Ποτέ κάποια εταιρεία δεν ενημερώνει τους "πελάτες" της για πιθανά προβλήματα. Συνήθως ο πελάτης όταν αντιμετωπίσει πρόβλημα καταφεύγει στην εταιρεία.

2. Ποτέ κάποια εταιρεία δεν θα σας ρωτήσει για τα στοιχεία σύνδεσης, όνομα και κωδικό πρόσβασης. Μην ξεχνάτε πως αυτά τα στοιχεία είναι ήδη αποθηκευμένα στους υπολογιστές και τα συστήματα της εταιρείας.

3. Μην ακολουθείτε συνδέσμους που σας καλούν να αλλάξετε τους κωδικούς σας γιατί είτε "έληξαν" είτε δήθεν παραβιάστηκαν. Συνήθως αυτοί οι σύνδεσμοι παραπέμπουν π.χ. σε μια τράπεζα με την οποία έχετε συνεργασία αλλά προηγουμένως περνούν από μια δική τους ιστοσελίδα και με αυτό τον τρόπο θα διαβάσουν όλα τα στοιχεία σύνδεσής σας.

4. Τίποτα δεν είναι δωρεάν άσχετα αν έτσι φαίνεται. Κανείς δεν θα σας δώσει το οτιδήποτε χωρίς αντάλαγμα.

5. Όταν χρησιμοποιήσετε το internet banking οποιασδήποτε τράπεζας με την οποία συνεργάζεστε μην χρησιμοποιείτε συνδέσμους, συντομεύσεις κτλ. γράψτε εκείνη την στιγμή την διεύθυνση στο πρόγραμμα περιήγησης και φυσικά ελέξτε στην γραμμή διεύθυνσης το λουκέτο που δείχνει την ασφάλεια στην σύνδεσή σας.

Τέλος σε περίπτωση που σας έπεισαν και εγκαταστήσατε κάποιο λογισμικό στην συσκευή σας μην πανικοβληθείτε. Απλά αποσυνδέστε την συσκευή από το διαδίκτυο και απευθυνθείτε σε κάποιον τεχνικό που θα σας βοηθήσει να επιλύσετε το πρόβλημα. Στις περισσότερες περιπτώσεις είναι εύκολη η αποκατάσταση αρκεί να μην γίνουν άσκοπες ή λανθασμένες και βιαστικές ενέργειες.

 

 

K2_LEAVE_YOUR_COMMENT

Σιγουρευτείτε πως έχετε εισάγει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες με το σύμβολο (*). Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Top