Πέμπτη, 19 Μαϊος 2022

19 Μαΐου - Ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου άπο τους Τούρκους .

19η Μαΐου: ημέρα μνήμης της γενοκτονίας των Ποντίων - Πτήση & Διάστημα

Μητροπολίτης Γαβριήλ - Sportime, ειδήσεις, νέα, ενημέρωση

Ο κάθε Μάιος αποτελεί μήνα μνήμης για όλο τον Ελληνισμό της Ανατολής  (Mικρά Ασία, Πόντος, Ιωνία, Βιθυνία, Καππαδοκία κ.ά.) και Ανατολική Θράκη. Γιατί στις 19 Μαΐου 1919 ο Τούρκος εθνικιστής αξιωματικός Μουσταφά Κεμάλ αποβιβάστηκε στη Σαμψούντα του Πόντου, κήρυξε ανταρσία κατά της οθωμανικής Αρχής και άρχισε εκ του μηδενός τη συγκρότηση του στρατού, με «μαγιά» τις παλιές τρομοκρατικές ομάδες του κομιτάτου «Ενωση και Πρόοδος», που βαρύνονταν με τις Γενοκτονίες Αρμενίων, Ασσυρίων και Ελλήνων στη διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Ετσι ξεκίνησε από τον Πόντο και τη Βιθυνία η β’ φάση Γενοκτονίας των Ελλήνων της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, που θα κορυφωθεί τρία χρόνια μετά, με την ήττα του Ελληνικού Στρατού, τη σφαγή Ελλήνων και Αρμενίων της Ιωνίας και την καταστροφή της Σμύρνης. Για να είμαστε όμως ακριβείς, πρέπει να τονίσουμε ότι τη γενοκτονία την προκάλεσαν οι οι στρατιωτικοί εθνικιστές που από το 1908 κατέλαβαν με πραξικόπημα την οθωμανική εξουσία και σήμερα συνεχίζουν να διοικούν τη γειτονική μας Τουρκία ως ένα επιθετικό και φανατικό «βαθύ κράτος». Οσο και αν μας φαίνεται παράδοξο, συμμετοχή στη γενοκτονία δεν είχαν οι σουλτανικοί Οθωμανοί, οι οποίοι επίσης σφαγιάστηκαν και καταπιέστηκαν από τους εθνικιστές. Εξάλλου την Οθωμανική Αυτοκρατορία ο Κεμάλ Ατατούρκ την κατέλυσε δημιουργώντας το νέο κράτος που καταχρηστικά το ονόμασε «Δημοκρατία της Τουρκίας»... Επιπλέον ήταν τόση η απέχθεια των Τούρκων εθνικιστών προς το οθωμανικό παρελθόν που άλλαξαν ακόμα και το αλφάβητο (από αραβικό σε λατινικό) και κατασκεύασαν με τη στρατιωτική βία ένα νέο έθνος, το τουρκικό, στη θέση των παλιών πολύγλωσσων και πολυεθνοτικών Οθωμανών μουσουλμάνων.. 

 

Μόνο για τα γεγονότα του Πόντου

Η επέτειος αυτή της 19ης Μαΐου θεωρείται ατυχώς ότι αφορά μόνον τους Ποντίους. Ομως δεν είναι ακριβώς έτσι και οφείλεται στον χαοτικό τρόπο που η προσφυγική μνήμη διεκδίκησε από το δεύτερο μισό της δεκαετίας του ’80 τα όσα της χρωστούσαν. Και ακριβώς γι’ αυτό ο πρώτος νόμος για την αναγνώριση της γενοκτονίας, που θέσπισε ως Ημέρα Μνήμης τη 19η Μαΐου, περιελάμβανε τα γεγονότα που έγιναν μόνο στην περιοχή του Πόντου. Και στη συνέχεια ήρθε ο δεύτερος νόμος για τη γενο- κτονία -που θέσπισε ως Ημέρα Μνήμης τη 14η Σεπτεμβρίου- για να συμπεριλάβει το σύνολο των μικρασιατικών πληθυσμών – αφήνοντας, δυστυχώς, απέξω την περιοχή της Ανατολικής Θράκης, απ’ όπου ξεκίνησε η ενιαία γενοκτονία, τον Απρίλιο του 1914. Πάντως οι ποντιακοί φορείς κάνουν αξιοσημείωτες προσπάθειες ανάδειξης αυτών των ιστορικών σελίδων. 

 

 

 

Στην Θεσσαλονίκη η κεντρική εκδήλωση Μνήμης θα πραγματοποιηθεί σήμερα το απόγευμα στην πλατεία Αγίας Σοφίας με επιμνημόσυνη δέηση για τα θύματα της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, στο μνημείο Γενοκτονίας του Δήμου Θεσσαλονίκης και κατάθεση στεφάνων. Θα ακολουθήσουν χαιρετισμοί και ομιλία από τον Δρ. Νικόλαου Μιχαηλίδη, καθηγητή Ανθρωπολογίας και Ελληνικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο του Μιζούρι, Σεν Λούις, ΗΠΑ. Η εκδήλωση θα ολοκληρωθεί με πορεία διαμαρτυρίας προς το Τούρκικο Προξενείο και επίδοση Ψηφίσματος.

 

Τρίπολη | Εκδηλώσεις για την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του  Πόντου - Δημοτική Ραδιοφωνία Τρίπολης

 

 

 

 

Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου Ημέρα Μνήμης της  Γενοκτονίας των Ποντίων - 101 χρόνια από τον ξεριζωμό - ΤΑ ΝΕΑ

 

 

Ποντιακά Ωτία – Greek Kouzina

Ποντιακά Ωτία 

Ποντιακά Εδέσματα, Ποντιακή Κουζίνα

Ποντιακή πίτα με χειροποίητα φύλλα 

 

Η τέλεια συνταγή για αφράτα ποντιακά πισία | Foodmaniacs.gr: Γλυκές &  Αλμυρές Συνταγές Μαγειρικής

Ποντιακά πισία 

Η κουζίνα του Πόντου – Cookpad Greece

Μαντί

 Χασίλ | Pontiaka.gr

Χασίλ

 ΑΝΤΡΙΚΗ ΦΟΡΕΣΙΑ - "ΠΟΝΤΙΑΚΗ ΠΑΡΑΔΟΣΗ"

ΓΥΝΑΙΚΙΑ ΦΟΡΕΣΙΑ - "ΠΟΝΤΙΑΚΗ ΠΑΡΑΔΟΣΗ"

Γυναικεία αμφίεση - φορεσιά - ενδυμασία στον Πόντο

Ποντιακή λύρα

Γενοκτονία Ποντίων: Δικαίωση ζητούν τα 353.000 θύματα

Τι ήταν η " Λευκή Γενοκτονία " - THERMISnews.gr

Ντοκιμαντέρ: Ημέρα Μνήμης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων στον Μικρασιατικό  Πόντο [σκληρές εικόνες] • Κωνσταντινούπολη

Γενοκτονία Ποντίων: Ξημερώνει Ημέρα Μνήμης και Πληγής | in.gr

Γενοκτονία των Ποντίων: Το τουρκικό έγκλημα και ο ρόλος της Γερμανίας -  Militaire.gr

 

 

 

Top