ΕΙΚΟΝΕΣ ΑΠΕΛΠΙΣΙΑΣ ΣΤΙΣ ΕΦΗΜΕΡΙΕΣ ΤΟΥ «ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ»
  • μέγεθος γραμματοσειράς +

01 Μαρτίου 2016
(0 ψήφοι)
K2_ITEM_AUTHOR 

papageorgiouΑυξημένα τα περιστατικά προσφύγων που αναζητούν ιατρική περίθαλψη
Σε ασφυκτικό κλοιό βρίσκεται το «Παπαγεωργίου». Οι εφημερίες του νοσοκομείου έχουν μετατραπεί σε θηλιά, καθώς εκτός από τον έτσι κι αλλιώς τεράστιο αριθμό ασθενών που προσέρχονται σε κάθε εφημερία,

έχει προστεθεί και μεγάλος αριθμός προσφύγων, που έρχονται στο «Παπαγεωργίου» από το κέντρο μετεγκατάστασης των Διαβατών, αναζητώντας ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

Άνθρωποι καταπονημένοι, παιδιά με κρυολογήματα, αλλά και πρόσφυγες που ζητούν να υποβληθούν σε αιμοκάθαρση ή αναζητούν θεραπεία για τον καρκίνο από τον οποίο πάσχουν συνθέτουν την εικόνα απελπισίας που επικρατεί στις εφημερίες του «Παπαγεωργίου».

Κι όλα αυτά σ’ ένα νοσοκομείο που βρίσκεται στο χείλος του γκρεμού, εξαιτίας της συνεχιζόμενης υποχρηματοδότησής του και της έλλειψης νοσηλευτικού προσωπικού. 

«Την περασμένη Παρασκευή είχαμε εφημερία μόνοι μας σε όλη την πόλη. Ήρθαν 1.200 άτομα κι απ’ αυτά πολλά ήταν πρόσφυγες, που προφανώς ήρθαν από κέντρο μετεγκατάστασης στα Διαβατά, αφού το νοσοκομείο μας είναι το πλησιέστερο. Είναι και ενήλικες και αρκετά παιδιά. Είχαμε και μία 18χρονη από τη Συρία, η οποία νοσηλεύεται με φυματίωση. Σύμφωνα με τους θεράποντες γιατρούς, το περιστατικό δεν εμπνέει ανησυχία, ωστόσο πρέπει να είμαστε σε ετοιμότητα, καθώς βλέπουμε να επανεμφανίζονται ξεχασμένες ασθένειες», δηλώνει στη «Μ» ο πρόεδρος του δ.σ. του «Παπαγεωργίου» Βασίλειος Παππάς και επισημαίνει ότι από τα 1.200 άτομα που προσήλθαν στην περασμένη εφημερία του νοσοκομείου μόνο τα 250 χρειάστηκαν νοσηλεία, ενώ αν υπήρχε οργανωμένη πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, θα είχε περιοριστεί αυτή η υπερβολικά μεγάλη προσέλευση ασθενών. 

«Ταφόπλακα» το «εντέλλεστε» 

Την ίδια στιγμή, νέα προβλήματα έρχεται να φορτώσει στο «Παπαγεωργίου», αλλά και σε όλα τα δημόσια νοσοκομεία, η εντολή «εντέλλεστε» εκ μέρους του υπουργείου Υγείας προς τις διοικήσεις των νοσηλευτικών ιδρυμάτων για την εξυπηρέτηση όλων των ανασφάλιστων χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση μέχρι να εκδοθεί η σχετική κοινή υπουργική απόφαση, με την οποία θα καθορίζονται οι λεπτομέρειες για την υγειονομική κάλυψη των ανασφάλιστων και ευάλωτων κοινωνικών ομάδων.

«Ήρθε ασθενής πρόσφυγας που ήθελε να υποβληθεί σε αιμοκάθαρση. Επίσης, ήρθε κι ένας καρκινοπαθής πρόσφυγας, του οποίου το φάρμακο κοστίζει 100.000 ευρώ. Πού να τα βρούμε να τα δώσουμε; Πώς να τον εξυπηρετήσουμε; Δεν υπάρχουν χρήματα. Ο ΕΟΠΥΥ μάς χρωστάει 220 εκατ. ευρώ κι εμείς χρωστάμε 80 εκατ. ευρώ στους προμηθευτές μας. Ήδη έχουμε κάνει περικοπές σε χειρουργεία κι εξετάσεις, γιατί δεν έχουμε χρήματα και το αναγκαίο προσωπικό, κυρίως νοσηλευτικό. Ποιος θα αναλάβει την ευθύνη και για τους ανασφάλιστους; Πέρυσι μας είχαν πει ότι θα πληρώνει το δημόσιο. Εμείς ως νοσοκομείο είχαμε ένα κόστος περίπου 4.900.000 ευρώ αλλά το υπουργείο μάς έδωσε μόλις 40.000 ευρώ», επισημαίνει ο κ. Παππάς και προσθέτει ότι τα νοσοκομεία δεν αντέχουν, καθώς δεν έχουν χρήματα για να μπορέσουν να καλύψουν τις αυξημένες ανάγκες.

Παράλληλα, τονίζει ότι «είμαστε σε απελπιστική κατάσταση. Από τις 21 χειρουργικές αίθουσες, λειτουργούμε τις οκτώ, με αποτέλεσμα να αυξάνεται η λίστα αναμονής των ασθενών. Αν όμως λειτουργούσαν όλες, θα τριπλασιαζόταν η παροχή υπηρεσιών υγείας κι από τα χίλια άτομα, θα εξυπηρετούσαμε τα 600 κι όχι μόνο τα 200. Επίσης, σταμάτησε η διενέργεια αξονικών και μαγνητικών τα Σαββατοκύριακα και η λίστα αναμονής μεγαλώνει, ενώ κάποιοι ασθενείς αναγκάζονται είτε να περιμένουν είτε να απευθύνονται αλλού». 

 

Δημοσιεύτηκε στη "Μακεδονία" την Τρίτη 01 Μαρτίου 2016 & Της Νικολέττας Μπούκα

K2_LEAVE_YOUR_COMMENT

Σιγουρευτείτε πως έχετε εισάγει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες με το σύμβολο (*). Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Top