Δευτέρα, 26 Οκτωβρίου 2020

Καλή σας ημέρα κυρίες και κύριοι ,καλή μας εβδομάδα και χρόνια πολλά στον Δημήτρη και την Δήμητρα ,χρόνια πολλά στην Θεσσαλονίκη μας ,χρόνια πολλά σε όλη την Ελλάδα με την ευχή όλων να τελιώνει όλο αυτό που ζούμε τους τελευταίους μήνες με τον ιό όσο γίνεται πιο γρήγορα.Λοιπόν σας το είπαμε και την Παρασκευή που μας πέρασε ,σας το ανάφερε και η Ρούλα Παναγιωτίδου χτες Κυριακή στην δική της στήλη ότι από σήμερα και για 14 ημέρες (δηλ σύνολο 15 ημέρες ) ξεκινάει ο πρώτος διαγωνισμός της σεζόν.Κοντά μας θα είναι καθημερινά ο χορηγός του διαγωνισμού και δωροθέτης ,πτυχιούχος διαιτολόγος-διατροφολόγος κύριος Κωσταντίνος Τσιγγερλιώτης με σπουδές στο Clinical Nutrition & Dietetics στο Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδος και στο Nutrition & Dietetics στο A.T.E.I. Θεσσαλονίκης .

Τα τελευταία χρόνια έχει ιατρείο στον Σταυρό όπου ασκεί με μεγάλη επιτυχία το επάγγελμα του ,ο κύριος Τσιγγερλιώτης λοιπόν θα χαρίσει σε 2 τυχερούς αναγνώστες μας από έναν μήνα δωρεάν ανάλυση σώματος ,αυτό σημαίνει πως το κάθε τυχερό μας μέλος από τους 2 που θα προκύψουν μετά από την κλήρωση θα έχει την δυνατότητα να συζητήσει όλα όσο απασχολούν τον καθένα για το σώμα και την διατροφή τους,ποια δίαιτα και αν πρέπει να ακολουθήσουν καθώς το λίπος που έχει ,το πόσο πρέπει να έχει ,τα κιλά ,τις διατροφικές συνήθειες και πολλά άλλα που ο διαιτολόγος-διατροφολόγος κ Τσιγγερλιώτης θεωρήσει ότι πρέπει να πει .

Οπότε το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να μας ακολουθείτε καθημερινά στην ομάδα μας στο facebook και κάτω από κάθε ανάρτηση''Το Τραγούδι της ημέρας ''να αφήνετε το σχόλιο σας .Στο τέλος των 15 ημερών όπου και θα διαρκέσει ο διαγωνισμός με 2 τυχερούς ,θα κάνουμε την κλήρωση ζωντανά και όλα τα σχόλια θα μπουν στην κληρωτίδα ,έτσι όπως γινόταν κάθε φορά που είχαμε κλήρωση.Να ευχηθώ καλή επιτυχία σε όλους και επίσης ένα μεγάλο ευχαριστώ στον διαιτολόγο-διατροφολόγο κ Κωσταντίνο Τσιγγερλιώτη που ήταν ανοιχτός στην πρόταση μου να χαρίσει σε 2 τυχερούς την μηνιαία ανάλυση σώματος.

Καιρός σήμερα: Ηλιόλουστη η Δευτέρα - Πόσο θα φτάσει η θερμοκρασία.

Καιρός σήμερα: Ηλιόλουστη η Δευτέρα - Πόσο θα φτάσει η θερμοκρασία

Στη Θράκη και το ανατολικό Αιγαίο νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και τις πρώτες πρωινές ώρες στη Θράκη πιθανώς μεμονωμένες καταιγίδες. Σταδιακή βελτίωση από το απόγευμα.

Στην υπόλοιπη χώρα γενικά αίθριος καιρός με παροδικές νεφώσεις στα δυτικά και την Κρήτη.

Η ορατότητα τις πρωινές και βραδινές ώρες θα είναι τοπικά περιορισμένη κυρίως στα ηπειρωτικά.

 

Οι άνεμοι θα πνέουν από δυτικές διευθύνσεις 3 με 4 και στα νότια τοπικά έως 5 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση στα ανατολικά.

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος.
Ανεμοι: Βορειοδυτικοί 3 με 4 στα δυτικά έως 5 και από το μεσημέρι μεταβλητοί 2 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 10 έως 25 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος.
Ανεμοι: Βορειοδυτικοί 3 με 4 και από το μεσημέρι μεταβλητοί 3 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 8 έως 21 βαθμούς Κελσίου.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Στη Μακεδονία γενικά αίθριος. Στη Θράκη τις πρώτες πρωινές ώρες νεφώσεις με τοπικές βροχές και πιθανόν μεμονωμένες καταιγίδες και βαθμιαία γενικά αίθριος. Τοπικά περιορισμένη ορατότητα τις πρωινές και βραδινές ώρες.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 και πρόσκαιρα το πρωί στη Μακεδονία βορειοδυτικοί 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 9 ως 23 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 3 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

-Πηγή-Newsbomb.gr

Από σήμερα ,αύριο παραμονή της 28ης και την Τετάρτη ημέρα της Εθνικής μας εορτής θα τροποποιήσω λίγο το άρθρο και θα πάω βάση των ημερών .Αυτήν την ώρα πανηγυρική Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου στην Θεσσαλονίκη καθώς θα ακολουθήσει και η Δοξολογία γύρω στης 1 μ.μ .Δυο πράγματα λοιπόν παρακάτω για τον βίο του Αγίου Δημητρίου του μυροβλήτη.

Άγιος Δημήτριος: Η ζωή και το μαρτύριό του

Είναι πολιούχος της Θεσσαλονίκης

Άγιος Δημήτριος: Η ζωή και το μαρτύριό του

Ο Άγιος Δημήτριος είναι από τους ενδοξότερους και δημοφιλέστερους αγίους της Ορθόδοξης Χριστιανικής Εκκλησίας, μαζί με τον Άγιο Γεώργιο.

Είναι πολιούχος της Θεσσαλονίκης, στην πόλη που γεννήθηκε, έζησε και μαρτύρησε και η μνήμη του εορτάζεται (και από τους Καθολικούς) στις 26 Οκτωβρίου και στις 8 Νοεμβρίου γι’ αυτούς που ακολουθούν το Ιουλιανό Ημερολόγιο (Παλαιοημερολογίτες).

Ο βίος και το μαρτύριό του

Ο Άγιος Δημήτριος γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη κατά τους χρόνους της βασιλείας του μεγάλου διώκτου των Χριστιανών Διοκλητιανού και Μαξιμιανού Ερκούλιου (284-305 μ.Χ). Καίσαρας της Μακεδονίας τοποθετήθηκε ο Μαξιμιανός Γαλέριος, ο οποίος εξαπέλυσε αληθινό πόλεμο εναντίον των Χριστιανών.

Ο Άγιος Δημήτριος ήταν εκλεκτό μέλος της εκκλησίας των Θεσσαλονικέων και προερχόταν από ευσεβείς και επιφανείς γονείς. Είχε δε προικισθεί από τον θεό με πολλά αγαθά και με πλήθος σωματικών και πνευματικών χαρισμάτων. Η φήμη του έφθασε μέχρι το βασιλιά Γαλέριο, ο οποίος εκτιμώντας τις αρετές του τον έκανε μέλος της Συγκλήτου της πόλεως και τον διόρισε στρατηγό όλης της Θεσσαλίας και ανθύπατο και αφέντη όλης της Ελλάδας, σύμφωνα με το dogma.gr.

Ο Άγιος Δημήτριος, ως χριστιανός, κατηχούσε και δίδασκε με ιεραποστολικό ζήλο και με τη φωτεινή παρουσία του τους Θεσσαλονικείς, που τους κατέκλυσε η ειδωλολατρία, οδηγώντας τους προς τον Χριστό και την αλήθεια Του. Όταν πληροφορήθηκε ο Μαξιμιανός τη δραστηριότητα αυτή του Αγίου, διέταξε και τον έφεραν ενώπιόν του. Ο Άγιος ομολόγησε με παρρησία την πίστη του στον Χριστό με συνέπεια να τον οδηγήσουν στη φυλακή, σ ‘ένα παλαιό δημόσιο λουτρό δίπλα στο στάδιο, όπου υπέστη πολλές κακουχίες και βασανιστήρια.

Κατά τη διάρκεια αγωνισμάτων στο στάδιο, που διοργάνωναν οι βασιλείς για να διασκεδάζουν με τις θυσίες στα είδωλα, τις αιματοχυσίες και τους φόνους των ανθρώπων, ένας μαθητής του Αγίου Δημητρίου, ο Νέστορας, θέλοντας να δείξει τη δύναμη του αληθινού θεού πήγε στο λουτρό που ήταν φυλακισμένος ο Άγιος, πήρε την ευλογία και την ευχή του Αγίου, βγήκε στο στάδιο και με την επίκληση «Θεέ Δημητρίου βοήθει μοι!» νίκησε τον γιγαντόσωμο και ανίκητο Λυαίο.

Το γεγονός αυτό προκάλεσε οργή στο βασιλιά, ο οποίος πρόσταξε τους στρατιώτες να πάνε εκεί που ήταν φυλακισμένος ο Άγιος και να τον φονεύσουν. Οι στρατιώτες τον ελόγχευσαν σε όλο του το σώμα μέχρι θανάτου. Κάποιοι ευλαβείς Χριστιανοί ήλθαν κρυφά στο λουτρό εκείνο και ενταφίασαν το λείψανο στο μέρος στο οποίο μαρτύρησε. Αργότερα στο σημείο αυτό κτίσθηκε ναΐσκος ο οποίος περιλαμβάνει και τον ιαματοφόρο τάφο του Αγίου.

Ο μαθητής του Αγίου Λούπος, με το δαχτυλίδι και τον μανδύα που πήρε από τον Άγιο κατά την ώρα του μαρτυρίου, ενεργούσε θαύματα πολλά, ώσπου στο τέλος, όταν το έμαθε ο βασιλιάς, τον αποκεφάλισαν και αυτόν. Κατ’ αυτόν τον τρόπο ετελειώθη ο Πανένδοξος Μεγαλομάρτυς, ο Πολιούχος, το μέγα της οικουμένης θαύμα, της Εκκλησίας το ωράισμα, ο πολύς τα πάντα, και θαυματουργός και Μυροβλύτης Άγιος Δημήτριος.

Το θαύμα του Αγίου Δημητρίου

Ένα από τα γνωστότερα θαύματα του Αγίου Δημητρίου, από το οποίο είναι εμπνευσμένη και η εικόνα του ως καβαλάρη πάνω σε κόκκινο άλογο, έλαβε χώρα τον Οκτώβριο του 1207 έξω από τα τείχη της Θεσσαλονίκης. Ο τσάρος των Βουλγάρων Ιωαννίτζης που οι Βυζαντινοί αποκαλούσαν Σκυλογιάννη, φονεύτηκε κατά την παράδοση από τον Άγιο Δημήτριο, όταν εκείνος πολιορκούσε την Θεσσαλονίκη. Στο πρόσωπο του Αγίου Δημητρίου η Θεσσαλονίκη βλέπει πάντοτε τον προστάτη της, το στήριγμά της. (Η απελευθέρωση της πόλης από τους Τούρκους το 1912 συνέπεσε με την ημέρα της γιορτής του αγίου μας).

Δίκαια ο Άγιος Δημήτριος αποκαλείται από τον υμνωδό της Εκκλησίας « ὁ μέγας φρουρός τῆς Θεσσαλονίκης, ὁ ρύστης ἐν τοῖς κινδύνοις ὁ ἐξαίρετος, πρόμαχος ὁ κράτιστος» (Κανών δεύτερος). Σ’ έναν άλλο Κανόνα, που συνέθεσε ο Συμεών Θεσσαλονίκης, ο Άγιος Δημήτριος φέρεται να λέει στην προστατευόμενή του πατρίδα Θεσσαλονίκη: «…μη φοβοῦ οὖν πατρίς μου, ἐμέ κατέχουσα∙ τους ἐχθρούς σου γάρ πάντας πατάξω ἐν Χριστῷ και φυλάξω σε τήν τιμῶσάν με».

Δίκαια παρατηρήθηκε, πως από όλες τις εικόνες του Αγίου Δημητρίου, η εικόνα του εφίππου άγιου αγαπήθηκε περισσότερο, γιατί ενσαρκώνει τα ελληνικά ιδεώδη της παλληκαριάς και της λεβεντιάς. Στη συνείδηση των πιστών ο Άγιος Δημήτριος δεν είναι μόνο, κατά τον υμνωδό, «κρηπίς ἀκατάβλητος καί θεμέλιος ἄρρηκτος καί πολιοῦχος, οἰκιστής καί ὑπέρμαχος» της πόλεως της Θεσσαλονίκης και «ἐν πολλοῖς καί πολλάκις κινδύνοις χαλεποῖς τῶν Θεσσαλονικέων προϊστάμενος», αλλά και ο μέγας υπέρμαχος της οικουμένης.

Για τούτο ψάλλει η Εκκλησία μας: «Μέγαν εὕρατο ἐν τοῖς κινδύνοις, σε ὑπέρμαχον ἡ οἰκουμένη, ἀθλοφόρε τά ἔθνη τροπούμενον. Ὡς οὖν Λυαίου καθεῖλες τήν δύναμιν, ἐν τῷ σταδίω θαρρύνας τόν Νέστορα, οὕτως Ἅγιε, μεγαλομάρτυς Δημήτριε, Χριστόν τόν Θεόν ἱκέτευε, δωρήσασθαι ἡμῖν τό μέγα ἔλεος» (Απολυτίκιο του αγίου).

 Newsbeast.gr

Γιατί ο Άγιος Δημήτριος παρουσιάζεται καβαλάρης σε κόκκινο άλογο; | Ιερά  Μονοπάτια

Αυτά από εμένα για σήμερα Δευτέρα 26 Οκτωβρίου 2020 του Αγίου Δημητρίου ,χρόνια πολλά σε εσάς που γιορτάζετε και γενικά χρόνια πολλά σε όλους ,ας κάνει ο Άγιος Δημήτριος το θαύμα του για να απαλαχτούμε από αυτόν τον ιό ...Μη ξεχνάτε τον διαγωνισμό ,θα περιμένω με χαρά τα σχόλια σας εκεί στην ομάδα μας στο facebook ,να έχουμε μια ήρεμη εβδομάδα και άυριο πάλι Πρώτα Ο Θεός εδώ ,μαζί για να γιορτάσουμε την Σημαία μας .Φιλιά στα μούτρα σας...ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΣΤΗΝ ΔΗΜΗΤΡΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΔΗΜΗΤΡΗ.

 

Top