Εκτύπωση αυτής της σελίδας

TO ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ 20/7/19
  • μέγεθος γραμματοσειράς +

20 Ιουλίου 2019
(1 Ψήφος)

Καλή μας ημέρα αγαπημένοι φίλοι, να έχετε μια ευχάριστη μέρα με υγεία και δύναμη! Σήμερα 20/7, η Εκκλησία μας τιμά την μνήμη του Προφήτη Ηλία, που έζησε και έδρασε το 90-100 π.Χ. και υπήρξε ιδιαίτερα δραστήριος και δυναμικός αντιπρόσωπος του Θεού. Λόγω του τρόπου ζωής του, όλες οι εκκλησίες που είναι αφιερωμένες σε αυτόν βρίσκονται σε κορυφές βουνών και λόφων. Σχετική η παροιμία: «Ο Αηλιάς κόβει σταφύλια και η Αγιά Μαρίνα σύκα». Χρόνια πολλά λοιπόν, σε ΗΛΙΑ κ ΗΛΙΑΝΝΑ.

Ο Ηλίας ο Θεσβίτης ήταν Ισραηλίτης προφήτης του Θεού, γιος του Σωβάκ και καταγόταν από το χωριό Θέσβη της Γαλαάδ. Το όνομα Ηλίας αποτελεί ελληνικήμεταφοράτου αντίστοιχου εβραϊκού ονόματος Ελιγιαχού, το οποίο σημαίνει «Ο Θεός μου είναι ο Ων». Σε πολλές περιοχές, ιδιαίτερα στη Θράκη και τη Μακεδονία, ο προφήτης Ηλίας θεωρούνταν ο κύριος της βροχής, των βροντών και των κεραυνών, ενώ το όνομα του συνδέθηκε με τον καυτό καλοκαιρινό ήλιο αλλά και τις καλοκαιρινές μπόρες, λόγω της ιδιότητας του προφήτη Ηλία ως ρυθμιστή των καιρικών συνθηκών, σύμφωνα με την Παλαιά Διαθήκη.

Τα θαύματα του προφήτη που αναφέρονται στην Παλαιά Διαθήκη είναι πολλά όπως: κατέβασε τρεις φορές φωτιά από τον ουρανό, εμπόδισε τη βροχή και δεν έβρεξε για τρεισήμισι χρόνια, ανέστησε τον νεκρό γιο της Σεραφθίας χήρας και έκαψε τους εκατό ανθρώπους που έστειλε ο βασιλιάς Οχοζίας. Επίσης είδε το Θεό στο όρος Χωρήβ και έσχισε τον Ιορδάνη ποταμό και ανελήφθη με πύρινη άμαξα στον ουρανό, αφήνοντας συνεχιστή του έργου του τον μαθητή του, Ελισσαίο και στη Μεταμόρφωση του Χριστού στάθηκε δίπλα Του μαζί με τον Μωϋσή.

Ωστόσο ο λόγος που οι εκκλησίες του είναι χτισμένες στο βουνό σχετίζεται με τη λαϊκή παράδοση που αναφέρει ότι ο Αϊ-Λιας ήταν ναύτης που η θάλασσα προσπάθησε πολλές φορές να τον πνίξει και όταν βαρέθηκε τα ταξίδια, αποφάσισε να βρει ένα μέρος που να μην ξέρουν τι είναι θάλασσα και καράβι. Ετσι, σύμφωνα με την παράδοση, πήρε ένα κουπί στον ώμο και τράβηξε για τη στεριά και όποιον συναντούσε τον ρωτούσε τι είναι αυτό που κρατάει στα χέρια του και όσο του απαντούσαν «κουπί», τραβούσε ψηλότερα. Οταν κάποτε έφτασε σε ένα ψηλό βουνό συνάντησε έναν τσοπάνη και τον ρώτησε τι ήταν αυτό που βαστούσε. Ο τσοπάνης το κοίταξε καλά καλά και ύστερα του είπε «ξύλο είναι». Ο Αϊ-Λιας γέλασε ικανοποιημένος και έμεινε από τότε κοντά στους ανθρώπους των βουνών και όπως αναφέρει η παράδοση: «Στένει ολόρθο το κουπί, χτίζει μια καλύβα και αποφασίζει να μείνει εκεί όλη του τη ζωή. Για τούτο τον Άγιο Ηλία τον βάνουν πάντα στα ψηλώματα». Επίσης, σύμφωνα με τους λαογράφους, η λατρεία του προφήτη Ηλία στις κορυφές των βουνών θεωρείται κατάλοιπο της αρχαίας ελληνικής θρησκείας. Ο σημαντικός αυτός προφήτης της Παλαιάς Διαθήκης και Άγιος του Χριστιανισμού ταυτίστηκε με τον Ήλιο, με τον οποίο έχει ηχητική ομοιότητα στο όνομα, και ο Ήλιος ταυτιζόταν εν μέρει με τον Δία, ο οποίος ως θεός των μετεωρολογικών φαινομένων, λατρευόταν σε κορυφές βουνών.

Σήμερα που εορτάζεται η μνήμη του προφήτη, δεν γιορτάζουμε την κοίμηση, γιατί ο προφήτης δεν πέθανε ποτέ, αλλά την ανάληψή του. Μια φορά που ο Ηλίας και ο μαθητής του Ελισσαίος επέστρεφαν μαζί από τα Γάλγαλα, είπε κάποια στιγμή ο πρώτος στον δεύτερο: "Μείνε εδώ, γιατί ο Κύριος με στέλνει στη Βαιθήλ". Ο Ελισσαίος απάντησε: "Ορκίζομαι στον αληθινό Θεό και σε σένα, ότι δεν θα σ’ αφήσω". Έτσι πήγαν μαζί στη Βαιθήλ, που είναι ιερός τόπος βόρεια της Ιερουσαλήμ. Εκεί βρισκόταν μια ομάδα προφητών που είπαν στον Ελισσαίο: "Το ξέρεις ότι σήμερα ο Θεός θα πάρει από κοντά σου τον κύριό σου;" κι αυτός απάντησε πως το ξέρει, αλλά τους παρακάλεσε να μη μιλάνε γι’αυτό. Ύστερα ο Ηλίας και ο Ελισσαίος πήγαν στην Ιεριχώ. Την ίδια ερώτηση έκαναν στον Ελισσαίο και οι εκεί προφήτες, πήραν όμως την ίδια απάντηση. Κατόπιν οι δυό τους, κατά την εντολή του Κυρίου, βάδισαν προς τον Ιορδάνη ποταμό, ενώ τους ακολουθούσαν 50 προφήτες που στάθηκαν σε κάποια απόσταση απ’ αυτούς. Τότε ο Ηλίας πήρε το μανδύα του, τη μηλωτή όπως λεγόταν, τον δίπλωσε και χτύπησε μ’αυτόν τα νερά. Εκείνα άνοιξαν στα δύο και πέρασαν ανάμεσα οι δυο άντρες πατώντας σε ξηρά. Ο Ηλίας είπε στον μαθητή του:" Ζήτησέ μου τί θέλεις να κάνω για σένα, πριν με πάρει ο Κύριος από κοντά σου". Κι ο  Ελισσαίος ζήτησε να του δώσει διπλάσιο το προφητικό του πνεύμα.Ο Ηλίας του είπε:"Δύσκολο πράγμα ζήτησες. Ωστόσο αν με δεις τη στιγμή που θα φεύγω από κοντά σου, τότε θα γίνει αυτό που ζήτησες...αν όμως δεν με δεις, δεν θα γίνει". Ξαφνικά, καθώς προχωρούσαν συζητώντας, φάνηκε ένα άρμα από φωτιά και άλογα πύρινα τους χώρισαν. Κι ανέβαινε ο Ηλίας μέσα σε ανεμοστρόβιλο στον ουρανό, ενώ άφησε να πέσει από πάνω του ο μανδύας (μηλωτή) που τον μάζεψε ο  Ελισσαίος. Οι προφήτες που παρακολουθούσαν τα γινόμενα από μακριά, είπαν πως το πνεύμα του Ηλία έμεινε στον  Ελισσαίο! Συγκεκριμένα ο Απόστολος Παύλος αναφέρει ότι ο Προφήτης Ηλίας δεν ανελήφθη όπως ο Κύριος στον ουρανό, αλλά άφησε ο Θεός να φανεί ότι ανελήφθη και ζει κάτω εις την γη με το φθαρτό του σώμα, χιλιάδες χρόνια τώρα. Έτσι εμφανίστηκε με το υλικό του σώμα και ως εκπρόσωπος των ζώντων, στη Μεταμόρφωση του Κυρίου στο όρος Θαβώρ και όπως αναφέρει ο προφήτης Μαλαχίας και ο Ευαγγελιστής Ιωάννης ο Θεολόγος στην Αποκάλυψη, αναμένεται να εμφανιστεί και να ελέγξει τον Αντίχριστο, μαζί με τον Ενώχ, πριν από τη Δευτέρα Παρουσία.

Αυτά και για σήμερα, συγνώμη αν σας κούρασα αλλά πιστεύω καλό είναι να γνωρίζουμε και πέντε πράγματα, όσον αφορά τη θρησκεία μας..Σας εύχομαι ένα όμορφο Σαββατόβραδο!

 

Ρούλα Παναγιωτίδου

Τελευταία άρθρα από τον/την Ρούλα Παναγιωτίδου