TO ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ 19/10/19
  • μέγεθος γραμματοσειράς +

19 Οκτωβρίου 2019
(1 Ψήφος)

Καλησπέρα φίλοι μου, όχι δεν θα σας άφηνα χωρίς τραγούδι σήμερα και μάλιστααα ΤΟΟΟ  ΤΡΑΓΟΥΔΙΙΙ !!!! Για πάμε λοιπόν να δούμε τί σας έχω...Όπως κυλάει η βελόνα του πικάπ πάνω στις αυλακιές του βινυλίου, το ελληνικό ροκ βγήκε αλώβητο ακόμα και στα σκοτεινά χρόνια της δικτατορίας. Με φόρα από τα ψυχεδελικά ‘60s, η Ελλάδα επαναπροσδιορίζει τον ορισμό της ροκ, διεκδικώντας ξανά τη θέση του στην Ελληνική κοινωνία.

Κλαμπάκια, συναυλίες, οι Beatles είχαν κάνει την αρχή αν και επεισοδιακά, λίγο πριν τη χούντα. Η μουσική της νεολαίας που απαξιώνει και απομακρύνεται από τις οικογενειακές αξίες και το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας, βρίσκει στέγη στις μπουάτ και σε club. Τα περισσότερα συγκροτήματα της ψυχεδελικής νεολαίας αλλάζουν ρότα και ο Παύλος Σιδηρόπουλος, πραγματοποιεί εμφανίσεις στο club "Κύτταρο" το 1975 ως «πλανόδιος μάντης», ρόλος που του δόθηκε από την ηθοποιό Δέσποινα Τομαζάνη. Ο ανιψιός της Έλλης Αλεξίου και ο δισέγγονος του θρυλικού Αλέξη Ζορμπά, ο μελαγχολικός πρίγκιπας της ροκ, Παύλος Σιδηρόπουλος θεωρείται μια από τις κορυφαίες μορφές της ελληνικής ροκ σκηνής. Το άλμπουμ του: «Φλου» (1979), επηρέασε την μετέπειτα ροκ κουλτούρα. Φέρεται ότι στίχους στο «Φλου» και στο «Εν λευκώ» το δεύτερο άλμπουμ του, έγραψε η ποιήτρια Γιόλα Αναγνωστοπούλου, ο μεγάλος έρωτας του Σιδηρόπουλου. Ο Παύλος Σιδηρόπουλος γεννήθηκε στις 27 Ιουλίου 1948 στην Αθήνα σε ευκατάστατη οικογένεια. Ο πατέρας του Κώστας καταγόταν από μεγαλοαστική οικογένεια καπνέμπορων του Πόντου και είχε τη βιοτεχνία παραγωγής χαρτιού ΕΛΦΩΤ, όμως πολιτικά ανήκε στην αριστερά. Μέχρι τα έξι του χρόνια η οικογένεια του έμεινε στη Θεσσαλονίκη στο σπίτι του παππού του, ενώ μετά τη γέννηση της αδερφής του Μελίνας η οικογένεια μετεγκαταστάθηκε στην Αθήνα, αρχικά στα Πατήσια και από το 1970 μέχρι το 1984 στην οδό Ιωάννου Δροσοπούλου της Κυψέλης. Ο πυρήνας της οικογένειας ήταν η μητέρα Τζένη με τα δύο παιδιά να είναι πολύ δεμένα μαζί της. Σαν μαθητής ο Σιδηρόπουλος έπαιρνε καλούς βαθμούς χωρίς να είναι ιδιαίτερα μελετηρός. Ο Σιδηρόπουλος ήρθε σε επαφή με το ροκ κάπου στα μέσα της δεκαετίας του '60 μέσα από τις επιτυχίες των "Animals" και έγινε φανατικός ακροατής της νεας μουσικής, πηγαίνοντας σε συναυλίες ελληνικών συγκροτημάτων της εποχής όπως οι "Charms". Τελειώνοντας τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση το 1967 πέρασε στο Μαθηματικό Τμήμα του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Στη Θεσσαλονίκη ήταν συμφοιτητής και συγκάτοικος με τον μετέπειτα τραγουδοποιό Βαγγέλη Γερμανό. Την περίοδο εκείνη ο Σιδηρόπουλος έπαιζε κρουστά και μαζί με τον Γερμανό έπαιζαν συχνά μουσική. Παραλληλα κυκλοφορούσε στη ροκ σκηνή της πόλης, παρακολουθώντας συχνά το συγκρότημα: "Μακεδονομάχοι", αλλά χωρίς να δίνει την εντύπωση πως θα ασχολιόταν ενεργά με τη μουσική δημιουργία. Σε μια έντονα πολιτικοποιημένη περίοδο λόγω της χούντας ο Σιδηρόπουλος ένιωθε απογοητευμένος από τις φοιτητικές οργανώσεις της εποχής, ενώ σταδιακά εγκατέλειψε τις σπουδές του. Βουτηγμένος στις ουσίες από το 1979, πέθανε από υπερβολική δόση, στις 6 Δεκεμβρίου του 1990.

Το: «Να Μ’ Αγαπάς», ίσως το ωραιότερο ελληνικό τραγούδι αγάπης, τραγουδήθηκε από τον Παύλο κι από δεκάδες άλλους τραγουδιστές και συνεχίζει να ταξιδεύει τις όμορφες στιγμές χιλιάδων ερωτευμένων. Είναι γραμμένο από τον σκηνοθέτη και τραγουδοποιό Ανδρέα Θωμόπουλο, το Πάσχα του 1976 στο σπίτι του Μανούσου Μανουσάκη, στο Χιλιομόδι.

K2_LEAVE_YOUR_COMMENT

Σιγουρευτείτε πως έχετε εισάγει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες με το σύμβολο (*). Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Top