TO ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ 01/02/20
  • μέγεθος γραμματοσειράς +

31 Ιανουαρίου 2020
(1 Ψήφος)

Καλή σας ημέρα φίλοι μου και καλό μας μήνα! "Ο Φλεβάρης κι αν φλεβίσει πάλι άνοιξη θ' ανθίσει. Μα κι αν κάνει και πεισμώσει, μεσ΄τα χιόνια θα μας χώσει"! Το Φλεβάρης προέρχεται από τις «φλέβες», δηλαδή τα υπόγεια νερά που αναβλύζουν κατά τη διάρκειά του από τις πολλές βροχές, ενώ η γιορτή του Αγίου Τρύφωνα του έδωσε και το όνομα «Αϊ-Τρύφωνας». Μπορεί το έτος να έχει δώδεκα μήνες, όμως το 365 σίγουρα δεν διαιρείται ακριβώς με το 12, δημιουργώντας ένα παράδοξο που ξεκίνησε από τη Ρωμαϊκή εποχή και υπάρχει ακόμα στις μέρες μας, έχοντας ως αποτέλεσμα τον λεγόμενο «κουτσο- Φλέβαρο».

Τα πρώτα χρόνια οι αρχαίοι Ρωμαίοι είχαν ένα ημερολογιακό σύστημα, το οποίο ναι μεν είχε 12 μήνες, αλλά για να «χωρέσουν» όλοι, κάθε τόσο οι ιερείς πρόσθεταν μέρες και μήνες.
Φυσικά αυτό είχε οδηγήσει σε μεγάλα μπερδέματα, αφού οι ιερείς άλλοτε αύξαναν το μήκος του έτους για να παραμένουν στην εξουσία οι ευνοούμενοί τους συγκλητικοί περισσότερο καιρό και άλλοτε το μείωναν ώστε να τελειώνει γρήγορα η θητεία των αντιπάλων τους. Το θέμα αυτό αποφάσισε να ρυθμίσει ο Ιούλιος Καίσαρας όταν επέστρεψε θριαμβευτής στη Ρώμη το 46 π.Χ. Μάλιστα, αφορμή για την ρύθμιση αυτή αποτέλεσε το γεγονός ότι το έτος 46 π.Χ. διήρκεσε 445 ημέρες για να ευθυγραμμιστεί με την εαρινή ισημερία. Ο Καίσαρας αποφάσισε να σταματήσει αυτή την παρεξήγηση και κάλεσε τους καλύτερους φιλοσόφους και μαθηματικούς της εποχής, με σκοπό να δημιουργήσει ένα νέο ακριβές ημερολόγιο. Τη λύση έδωσε ο Αλεξανδρινός αστρονόμος Σωσιγένης, ο οποίος πρότεινε να υιοθετηθεί το ημερολόγιο του Πτολεμαίου Γ', σύμφωνα με το οποίο ένα έτος 365 ημερών ίσχυε για τρία χρόνια και στη συνέχεια υπήρχε ένα έτος με 366 ημέρες. Κι ενώ όλα τα προβλήματα φάνηκαν να λύνονται, δημιουργήθηκε ένα νέο πρόβλημα όταν προσπάθησαν να δώσουν ονόματα στους μήνες. Οι περισσότεροι μήνες πήραν ονόματα θεοτήτων (Ιούνιος από την Ηρα "Juno" στην αρχαία Ρώμη, Μάιος από τη θεά Μαία κλπ) ή ονόματα ηγετών (Ιούλιος, Αύγουστος) ή ονόματα αφιερωμένα σε μεγάλες γιορτές. Ετσι αρκετοί μήνες έπρεπε να έχουν 31 ημέρες ώστε να μπορούν να χωρέσουν οι εορταστικές εκδηλώσεις. Το αποτέλεσμα αυτού, ωστόσο, ήταν να μείνουν μόνο 28 ημέρες για κάποιο μήνα κι έτσι οι αρχαίοι Ρωμαίοι αποφάσισαν ο μήνας αυτός να είναι ο Φεβρουάριος, (που βγαίνει από τη λατινική λέξη Februare που σημαίνει εξιλέωση) ο οποίος δεν ήταν και ιδιαίτερα «ευχάριστος» αφού ήταν αφιερωμένος στους νεκρούς αλλά και στον προσωπικό απολογισμό και τη μετάνοια.

Ο Φλεβάρης σηματοδοτεί την νηστεία. Είναι ο μήνας που μπορεί να λείπει από την σαρακοστή δεν λείπει όμως ποτέ και από τις τρεις εβδομάδες των Απόκρεων. Καθώς τελειώνει και βρισκόμαστε στα πρόθυρα της Άνοιξης , τελούνται πολλές οργιαστικές τελετουργίες που έχουν τις ρίζες τους στα πανάρχαια χρόνια και λίγο πολύ συνεχίζονται ως τις μέρες μας, κυρίως στην ύπαιθρο. Είναι γνωστή η σύνδεση των γιορτών της αποκριάς με τα αρχαία Ανθεστήρια που επίσης γιορτάζονταν στο τέλος του Φεβρουαρίου. Όπως εμείς γιορτάζουμε την Αποκριά με τα ψυχοσάββατα της έτσι κι οι Αρχαίοι Αθηναίοι γιόρταζαν τη διπλή γιορτή των Ανθεστηρίων. Από την μια μεριά ήταν η γιορτή των λουλουδιών, του κρασιού και της αχαλίνωτης χαράς κι από την άλλη των νεκρών και των ψύχων.

Tί γίνεται όμως με τα δίσεκτα έτη; Επιστημονικά το γεγονός ότι ο μήνας Φεβρουάριος έχει 28 ημέρες και στα δίσεκτα έτη έχει 29 ημέρες είναι απολύτως σαφές. Έχει να κάνει με την ταχύτητα περιστροφής της Γης. Κατά την Ιουρασική περίοδο (την εποχή που οι δεινόσαυροι κυριαρχούσαν στην Γη, πριν από 145 εκατομμύρια χρόνια), ο πλανήτης Γη έκανε μια πλήρη περιστροφή σε σχέση με τον άξονά της σε 22 ώρες αντί σε 24 που είναι σήμερα. Το ότι με την πάροδο των χιλιετηρίδων φτάσαμε στο γεγονός του 24ώρου οφείλεται στις παλιρροϊκές δυνάμεις που ασκούνται στους ωκεανούς της Γης από την Σελήνη και τον Ήλιο κατά πρώτο λόγο και τους υπόλοιπους πλανήτες κατά δεύτερο λόγο. Η παλίρροια των ωκεανών λειτουργεί σαν ένα κολοσσιαίο σφυρί. Με την περιστροφή της Γης, οι φουσκωμένοι ωκεανοί λόγω των παλιρροϊκών δυνάμεων συγκρούονται συνεχώς με την ξηρά (για την ακρίβεια με τα στέρεα τμήματα του φλοιού της γης) και αυτό σιγά σιγά φρενάρει λίγο λίγο την ιδιοπεριστροφή της Γης. Ο γήινος χρόνος (εννοούμε την αίσθηση του έτους όπως την εννοούμε ημερολογιακά εδώ στον πλανήτη Γη) δεν είναι ακριβώς 365 ημέρες όπως έχει επικρατήσει με την παγιωμένη πεποίθηση. Για την ακρίβεια το ημερολογιακό έτος είναι 365 ημέρες και 6 ώρες. Αυτές τις πλεονάζουσες 6 ώρες τις αθροίζουμε κάθε 4 χρόνια και τις κάνουμε μια ολόκληρη ημέρα στο τέλος του μήνα Φεβρουαρίου, κάνοντας το συγκεκριμένο έτος δίσεκτο. Με τον τρόπο αυτό, επιτυγχάνεται μια σταθερή αίσθηση της ροής του χρόνου με τις 4 εποχές του έτους να συμπίπτουν και ημερολογιακά μεταξύ τους.

Η 1η του Φλεβάρη, η γιορτή του Αγίου Τρύφωνα είναι κατεξοχήν αγροτική γιορτή. Θεωρείται ο άγιος των αγρών γιατί προστατεύει τα χωράφια και τα αμπέλια από τα τρωκτικά και τις κάμπιες. Λένε πως έζησε κοντά στη φύση βόσκοντας χήνες. Στις εικόνες συχνά παριστάνεται με κλαδευτήρι στο χέρι ή με σταφύλια. Οι αμπελουργοί και οι σταφιδοπαραγωγοί δεν κλαδεύουν και δεν μπαίνουν μέσα στο αμπέλι αυτή τη μέρα. Οι οικογένειες επίσης των γεωργών δεν έστρωναν τραπέζι αν δεν είχαν βάλει κάποιο γλύκισμα ή φαγητό με προϊόντα του αμπελιού. Κερνούσαν μουστοκούλουρα, ζύμωναν σταφιδόψωμα ή κουλουράκια με πετιμέζι. Σ΄ άλλα μέρη κρέμαγαν στην εικόνα αμπελόφυλλα ή τα πρώτα σταφύλια που έδεναν και ποτέ δεν ξεχνούσαν όταν άνοιγαν τα βαρέλια τους να κεράσουν όλους τους πιστούς έξω από την εκκλησία σε ένδειξη ευχαρίστησης στον Άγιο.

Και μιας κι ο Φλεβάρης είναι ο μήνας του ξεφαντώματος και του χορού λόγω Αποκριάς, μην ξεχάσετε πως σήμερα το βραδάκι είναι κι ο χορός του Πολιτιστικού Συλλόγου Βαμβακιάς, για την κοπή της βασιλόπιτας, στην ταβέρνα-ψησταριά "Η ΣΚΑΛΑ" στην Μικρή Βόλβη.

Τιμή πρόσκλησης: 15ε (απεριόριστο ποτό) και ζωντανή μουσική για πολύ κέφι και χορό!

Επίσης, ο ετήσιος χορός του Πολιτιστικού Συλλόγου της Ν.Μαδύτου, που θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα δεξιώσεων "ΠΡΕΜΙΕΡΑ" με τιμή πρόσκλησης: 12ε και ζωντανή μουσική!

Όπου κι αν επιλέξετε να βρεθείτε να περάσετε καλά!

 

 

www.iefimerida.gr

K2_LEAVE_YOUR_COMMENT

Σιγουρευτείτε πως έχετε εισάγει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες με το σύμβολο (*). Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Top