Εκτύπωση αυτής της σελίδας

''Το Τραγούδι και η ενημέρωση της ημέρας'' Παρασκευή 21 Ιανουαρίου 2022
  • μέγεθος γραμματοσειράς +

21 Ιανουαρίου 2022
(1 Ψήφος)
K2_ITEM_AUTHOR 

Καλή σας ημέρα κυρίες και κύριοι να έχουμε μια όμορφη ημέρα Παρασκευής και ένα ακόμη πιο υπέροχο Σαββ/κο με ότι συνεπάγεται αυτό και το λέω έτσι μιας και δεν ξέρω κάτα πόσο και με τη ένταση θα μας επιρεάσει η κακοκαιρία με το όνομα ''Ελπίς''  ίσως να μην δούμε χιόνι στην περιοχή μας , θα δούνε χιόνι σίγουρα μέχρι και την Μύκονο ,θα''φάμε'' στην μάπα το τσουχτερό κρύο και όλους τους δημοσιογράφους άπο το πρωί ως το βράδυ που θα μας λένε για το χιόνι στα νησιά και εαν και πόσο θα χιονίσει στην Αθήνα ,αυτά θα συμβούν και είμαστε σίγουροι γάυτο ,όπως και να'χει το κρύο και ο παγετός θα μας επιρεάσουν σίγουρα οπότε ας είμαστε προσεχτικοί χωρίς πολλές μετακινήσεις ειδικά σε βόρειες περιοχές ,και ότι ήθελε προκύψει με τον καιρό ,ψωνίστε μερικά πράγματα για το σπίτι για να μην βγαίνετε συνεχώς έξω και  απολαύστε το Σαββ/κο στην ζεστασιά του σπιτιού σας .Πάμε όμως να δούμε αναλυτικά τα νέα για τον καιρό και την υπόλοιπη ενημέρωση της ημέρας.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΝΕΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΙΡΟ

Κακοκαιρία «Ελπίδα»: Πλησιάζει το πολικό ψύχος - Ποιες περιοχές θα ντυθούν στα λευκά...

Καιρός σήμερα 21/1

Έκτακτο δελτίο ΕΜΥ

 

Διαδοχικά καιρικά συστήματα προβλέπεται να προκαλέσουν κακοκαιρία με το όνομα «ΕΛΠΙΣ» (ELPIS) στη χώρα μας τις επόμενες ημέρες σύμφωνα με έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (ΕΜΥ).

Το πρώτο καιρικό σύστημα θα επηρεάσει τη χώρα από το Σάββατο (22/1) και το δεύτερο, που θα είναι πιο ισχυρό, από τη Δευτέρα (24/1).

Τα κύρια χαρακτηριστικά θα είναι οι πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, οι πυκνές χιονοπτώσεις ακόμα και σε πεδινές περιοχές της βόρειας και της ανατολικής Ελλάδας καθώς και στα νησιά του Αιγαίου και οι βόρειοι άνεμοι εντάσεως 8 με 9 μποφόρ στα ανατολικά.

Πιο αναλυτικά:

1) Χαμηλές θερμοκρασίες

Από το Σάββατο αναμένεται βαθμιαία πτώση της θερμοκρασίας σε όλη τη χώρα. Επισημαίνεται ότι από τη Δευτέρα έως την Τετάρτη (26/1) οι θερμοκρασίες θα είναι πολύ χαμηλές και οι μέγιστες τιμές τους δε θα ξεπεράσουν τους 2 με 3 βαθμούς Κελσίου. Παράλληλα ο παγετός θα είναι ισχυρός και ειδικά στην κεντρική και τη βόρεια χώρα τοπικά ολικός.

2) Χιονοπτώσεις

α) το Σάββατο (22/1) θα επηρεαστούν με χιονοπτώσεις ακόμα και πεδινές περιοχές αρχικά της Μακεδονίας και της Θράκης και βαθμιαία της Θεσσαλίας, της ανατολικής Στερεάς και της Εύβοιας. Προς το βράδυ χιονοπτώσεις θα ξεκινήσουν σε όλο το Αιγαίο και κατά τόπους στο κεντρικό και το βόρειο τμήμα του θα είναι πυκνές.

β) την Κυριακή (23/1) αναμένεται ύφεση των φαινομένων στα ηπειρωτικά, ενώ στην Εύβοια και σε όλο το Αιγαίο θα συνεχιστούν κατά διαστήματα οι πυκνές χιονοπτώσεις.

γ) τη Δευτέρα (24/1) οι χιονοπτώσεις θα ενταθούν και θα είναι τοπικά πυκνές αρχικά στο κεντρικό και το βόρειο Αιγαίο, την Εύβοια, την ανατολική Θεσσαλία και την ανατολική Στερεά και βαθμιαία στην ανατολική Πελοπόννησο και σε όλο το νότιο Αιγαίο μέχρι την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα. Κατά διαστήματα χιονοπτώσεις θα σημειώνονται στη Μακεδονία και τη Θράκη.

δ) την Τρίτη (25/1) τα φαινόμενα θα παρουσιάσουν ύφεση στη βόρεια χώρα, αλλά στις υπόλοιπες περιοχές θα συνεχιστούν οι πυκνές χιονοπτώσεις.

3) Θυελλώδεις Άνεμοι

Τη Δευτέρα και την Τρίτη θα επικρατούν στην ανατολική Ελλάδα και κυρίως στην περιοχή του Αιγαίου θυελλώδεις έως πολύ θυελλώδεις βόρειοι βορειοανατολικοί άνεμοι (8 με 9 μποφόρ).

Ο καιρός σήμερα

Αρχικά στα δυτικά, τα νότια, το ανατολικό Αιγαίο και βαθμιαία στις υπόλοιπες περιοχές προβλέπονται τοπικές βροχές και στα θαλάσσια και παραθαλάσσια τμήματα σποραδικές καταιγίδες. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά ορεινά και σταδιακά και σε ημιορεινές περιοχές, ενώ από τις βραδινές ώρες θα χιονίσει και σε περιοχές της βόρειας χώρας με χαμηλό υψόμετρο.

Οι άνεμοι θα πνέουν δυτικοί νοτιοδυτικοί 4 με 6 και πρόσκαιρα στο Αιγαίο έως 7 μποφόρ. Βαθμιαία από τα βόρεια θα στραφούν σε βορείων διευθύνσεων και θα ενισχυθούν.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο κυρίως ως προς τις ελάχιστες τιμές της, ωστόσο στα βόρεια κατά τη διάρκεια της ημέρας θα σημειώσει πτώση. Τις πρωινές και βραδινές ώρες στα βόρεια ηπειρωτικά θα σημειωθεί κατά τόπους παγετός.

Ο χάρτης των θερμοκρασιών από την ΕΜΥ για σήμερα Παρασκευή 21 Ιανουαρίου

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες.
Άνεμοι: Νοτιοδυτικοί 3 με 5 και στα ανατολικά 6 μποφόρ στρεφόμενοι από αργά το απόγευμα σε βόρειους με την ίδια ένταση.
Θερμοκρασία: Από 05 έως 15 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις που γρήγορα θα αυξηθούν και από τις μεσημβρινές ώρες θα σημειωθούν βροχές ή χιονόνερο. Παροδικές χιονοπτώσεις θα σημειωθούν τη νύχτα.
Άνεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 5 με 6 και από το απόγευμα έως 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 00 (μηδέν) έως 06 βαθμούς Κελσίου.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Αρχικά στη δυτική Μακεδονία και βαθμιαία και στα υπόλοιπα αυξημένες νεφώσεις με τοπικές βροχές ή χιονόνερο. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά και ημιορεινά και από το απόγευμα σε περιοχές με χαμηλό υψόμετρο.
Άνεμοι: Αρχικά νοτιοδυτικοί 3 με 5, γρήγορα όμως θα στραφούν σε βορείων διευθύνσεων 5 με 6 μποφόρ με ενίσχυση από τις βραδινές ώρες.
Θερμοκρασία: Από -03 (μείον 3) έως 08 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 3 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

Κακοκαιρία «Ελπίδα»: Οδηγίες και συστάσεις προς τους πολίτες από την Πολιτική Προστασία.

Κακοκαιρία - Καιρός

Συστάσεις στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση έντονων καιρικών φαινομένων, απευθύνει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, ενόψει της κακοκαιρίας «Ελπίς».

Διαδοχικά καιρικά συστήματα προβλέπεται να προκαλέσουν κακοκαιρία με το όνομα «ΕΛΠΙΣ» (ELPIS) στη χώρα μας τις επόμενες ημέρες σύμφωνα με έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (ΕΜΥ).

Το πρώτο καιρικό σύστημα θα επηρεάσει τη χώρα από το Σάββατο (22/1) και το δεύτερο, που θα είναι πιο ισχυρό, από τη Δευτέρα (24/1).

Τα κύρια χαρακτηριστικά θα είναι οι πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, οι πυκνές χιονοπτώσεις ακόμα και σε πεδινές περιοχές της βόρειας και της ανατολικής Ελλάδας καθώς και στα νησιά του Αιγαίου και οι βόρειοι άνεμοι εντάσεως 8 με 9 μποφόρ στα ανατολικά.

Η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (www.civilprotection.gr) του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις περιφέρειες και τους δήμους της χώρας, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας, προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τις επιπτώσεις από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Παράλληλα, η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Ειδικότερα, σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση έντονων βροχοπτώσεων, καταιγίδων ή θυελλωδών ανέμων:

  • Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία αν παρασυρθούν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.
  • Να βεβαιωθούν ότι τα λούκια και οι υδρορροές των κατοικιών δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά.
  • Να αποφεύγουν να διασχίζουν χειμάρρους και ρέματα, πεζή ή με όχημα, κατά τη διάρκεια καταιγίδων και βροχοπτώσεων, αλλά και για αρκετές ώρες μετά το τέλος της εκδήλωσής τους.
  • Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των έντονων καιρικών φαινομένων (κίνδυνος από πτώσεις κεραυνών).
    • Να προφυλαχτούν αμέσως κατά τη διάρκεια μιας χαλαζόπτωσης. Να καταφύγουν σε κτίριο ή σε αυτοκίνητο και να μην εγκαταλείπουν τον ασφαλή χώρο, παρά μόνο όταν βεβαιωθούν ότι η καταιγίδα πέρασε. Η χαλαζόπτωση μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη και για τα ζώα.
    • Να αποφύγουν τη διέλευση κάτω από μεγάλα δέντρα, κάτω από αναρτημένες πινακίδες και γενικά από περιοχές, όπου ελαφρά αντικείμενα (π.χ. γλάστρες, σπασμένα τζάμια κλπ.) μπορεί να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος (π.χ. κάτω από μπαλκόνια).
    • Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ.
    • Επίσης, σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση χιονοπτώσεων και παγετού:

      Αν πρόκειται να μετακινηθούν με το αυτοκίνητο:

      • Να ενημερωθούν για τον καιρό και για την κατάσταση του οδικού δικτύου
      • Να έχουν στο όχημά τους αντιολισθητικές αλυσίδες και το ρεζερβουάρ γεμάτο καύσιμα
      • Να ταξιδεύουν, εφόσον είναι αναγκαίο, κατά προτίμηση στη διάρκεια της ημέρας προτιμώντας τους κεντρικούς δρόμους
      • Να ενημερώνουν τους οικείους τους για τη διαδρομή που πρόκειται να ακολουθήσουν
      • Να μεταβάλλουν το πρόγραμμα των μετακινήσεών τους ώστε να αποφεύγουν την αιχμή των καιρικών φαινομένων
        • Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ.

        Αν μετακινούνται πεζοί :

        • Να ντύνονται με πολλά στρώματα από ελαφριά ρούχα αντί για ένα βαρύ ρούχο και να φορούν κατάλληλα παπούτσια ώστε να αποφύγουν τραυματισμούς λόγω της ολισθηρότητας
        • Να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις κατά την διάρκεια αιχμής των φαινομένων (έντονη χιονόπτωση, συνθήκες παγετού)
        • Πηγή-Newsbomb.gr-Ε.Μ.Υ 
        • Σαν σήμερα 21 Ιανουαρίου: Τα σημαντικότερα γεγονότα

        • Σαν σήμερα 21 Ιανουαρίου: Τα σημαντικότερα γεγονότα
        • 1911: Διεξάγεται για πρώτη φορά στο Μόντε Κάρλο το ράλι αυτοκινήτων της ομώνυμης πόλης.
        • 1924: Ο Ελευθέριος Βενιζέλος προαναγγέλλει δημοψήφισμα για το πολιτειακό.

        • 1898: Η Ελλάδα τίθεται υπό διεθνή οικονομικό έλεγχο, λόγω πτώχευσης.

          1927: Για πρώτη φορά μεταδίδεται απευθείας από το ραδιόφωνο αγώνας ποδοσφαίρου (Άρσεναλ - Σάντερλαντ 1-1).

        • 1986: Εγκαινιάζεται το μουσείο Κυκλαδικής τέχνης (Γουλανδρή).
        • Γεννήσεις
        • 1905: Κριστιάν Ντιόρ, Γάλλος σχεδιαστής μόδας.

          1922: Γεννιέται ο Ελληνοαμερικάνος ηθοποιός Τέλι Σαβάλας.

          1924: Γεννιέται ο Άγγλος κωμικός Μπένι Χιλ.

        • 1943: Γεννιέται ο τραγουδιστής και ηθοποιός Δημήτρης Πουλικάκος.

          1953: Πολ Άλεν, Αμερικανός επιχειρηματίας, συνιδρυτής της Microsoft

        • Θάνατοι
        • 1924: Βλαντιμίρ Ίλιτς Ουλιάνοφ, γνωστότερος ως Λένιν, ρώσος επαναστάτης και θεωρητικός του κομμουνισμού, ηγέτης της Οκτωβριανής Επανάστασης και ιδρυτής της Σοβιετικής Ένωσης.
        • 1950: Τζορτζ Όργουελ, Βρετανός συγγραφέας, δοκιμιογράφος και δημοσιογράφος.

          1959: Σέσιλ Ντε Μιλ, Αμερικανός σκηνοθέτης

          1984: Γιάννης Σκαρίμπας, λογοτέχνης και ιστορικός (φωτογραφία)

          2016: Ρομπέρ Σασόν, 37, Γάλλος ποδηλάτης, παγκόσμιος πρωταθλητής του μάντισον στην ποδηλασία δρόμου, αυτοκτονία.

        • Αυτά για σήμερα ,ήδη έχει περάσει η ώρα οπότε τις ειδήσεις της ημέρας θα τις έχετε κοιτάξει και γαυτό δεν έχω σήμερα τα νέα της Παρασκευής .Τα είπα και στον πρόλογο μου θα τα γράψω και στον επίλογο ,να είστε πολύ προσεκτικοί ότι καιρό και να κάνει και εννοώ είτε βρέξει είτε χιονίσει ,το μόνο σίγουρο είναι πως θα έχουμε πάρα πολύ κρύο ,θα έχουμε παγετό σχεδόν και όλη την άλλη εβδομάδα και φροντίστε να σκεπάσετε τα λουλούδια σας στα μπαλκόνια και τους κήπους ,να μονώσετε εξωτερικούς σωλήνες και βρύσες ,προμηθευτείτε αλάτι χοντρό που ίσως σας χρειαστεί σε σκαλοπάτια εαν ειδικά έχετε και ηλικιωμένους στο σπίτι που μπορεί να θέλουν λίγο να βγούν έξω να πάρουν καθαρό αέρα ,φροντίστε λοιπόν να προμηθευτείτε 2-3 πράγματα ,τρόφιμα κτλ και όλα θα πα΄νε καλά .Εμείς ανανεώνουμε το ενημερωτικό ραντεβού μας για την ερχόμενη Δευτέρα Πρώτα Ο Θεός και μέχρι τότε ....χαμογέλαστε είναι μεταδοτικό .....Φιλιά στα μούτρα σας....ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΕΛΛΑΔΑ -ΚΑΛΟ ΣΑΒΒ/ΚΟ 
        •  

 

 

Μαρία Μπακατζά

Τελευταία άρθρα από τον/την Μαρία Μπακατζά