Τρίτη, 21 Δεκεμβρίου 2021

Καλή σας ημέρα κυρίες και κύριοι ,καλημέρα και στην ομάδα μας εκεί στο facebook στην όμορφη μουσική μας συντροφιά ,καλημέρα απ'άκρη σε άκρη σε όλο τον κόσμο να περάσουμε μια γλυκιά ημέρα και πως θα γίνει αυτό ;Μα φυσικά τηρώντας τα έθιμα του τόπου μας για Τα Χριστούγεννα ,κλείνουμε τις τηλεοράσεις για να μην ακούμε τους γνωστούς τηλε μα'ι'ντανούς που συνεχίζουν και τρομοκρατούν τον κόσμο ,φοβερίζουν τον κόσμο και τα  μέτρα κομμένα και ραμμένα με τον φόβο που διασπύρουν ,δεν θα επεκταθώ περισσότερο μιας και χτες σας είπα ότι εμείς εδώ είμαστε σε Χριστουγεννιάτικο και γιορτινό κλίμα και έτσι θα είμαστε και μέχρι την ερχόμενη Πέμπτη που θα σταματήσει η στήλη για τις Γιορτές .

Επίσης να σχολιάσω το ασχολίαστο εμ πάση περιπτώση όπου δεν είναι άλλο άπο το ''ρεζερβέ'' στους Ιερούς Ναούς της χώρας .....Πραγματικά το έχουν τερματήσει το όλο θέμα και ενώ υπακούμε σε όλααα αυτά που θέλουν εδώ και 2 χρόνια με τα τελευταία μέτρα ο κόμπος όχι μόνο έχει φτάσει στο χτένι αλλά έχει πάει παρακάτω ....Και δεν ξέρω τι άλλο θα ακολουθήσει πραγματικά .Ας μην χαλάσω όμως το γιορτινό κλίμα και ας πάμε να δούμε σήμερα τα έθιμα της Πρωτοχρονιάς και πως τα τηρούν σε διάφορους τόπους στην χώρα μας .

Παραμονή Πρωτοχρονιάς στην Ελλάδα: Τα ήθη και τα έθιμα της ημέρας.

Πότε γιορτάζαμε την Πρωτοχρονιά... φθινόπωρο - Πότε καθιερώθηκε την 1η  Γενάρη | in.gr

Kάθε περιοχή της Ελλάδας έχει τις δικές της παραδόσεις για τους εορτασμούς της παραμονής της Πρωτοχρονιάς που περνούν από γενιά σε γενιά και διατηρούνται ζωντανές έως και σήμερα, όμως ορισμένα έθιμα είναι παντού τα ίδια.

Τα περισσότερα από τα πρωτοχρονιάτικα έθιμα σχετίζονται με τον ένα ή τον άλλο τρόπο με την τύχη όπως είναι το ποδαρικό, το ρόδι και η χαρτοπαιξία.

Βασιλόπιτα

Έθιμο απόλυτα συνδεδεμένο με την Πρωτοχρονιά, η Βασιλόπιτα, συγκεντρώνει γύρω της, οικογένειες, παρέες, συνάδελφους ακόμη και αγνώστους που ανταλλάσουν ευχές και… «κυνηγούν» την τύχη του φλουριού. Σύμφωνα με την παράδοση, όταν ο Μέγας Βασίλειος ήταν επίσκοπος στη Καισαρεία της Μικράς Ασίας, ο έπαρχος της περιοχής θέλησε να μπει στην πόλη και να την λεηλατήσει.

Παρά τις διαβεβαιώσεις του αγίου ότι οι κάτοικοι ήσαν φτωχοί και μαστίζονταν από πείνα, ο Έπαρχος επέμεινε, με αποτέλεσμα ο άγιος Βασίλειος να μαζέψει όλα τα τιμαλφή και τα χρυσά των λίγων πλουσίων της πόλεως, προκειμένου να αποφευχθεί η γενική λεηλασία. Όταν ο Έπαρχος άλλαξε γνώμη, κατ’ άλλους αυτό έγινε ύστερα από θαυματουργική παρέμβαση του αγίου Μερκουρίου και στρατιάς αγγέλων, ο άγιος διέταξε να φτιαχτούν ζύμες και μέσα τους να μπουν τα τιμαλφή και τα χρυσά και να μοιραστούν στους φτωχούς της πόλεως.

Κατά μια άλλη εκδοχή ο Άγιος Βασίλειος, μη γνωρίζοντας σε ποιον ανήκει το κάθε κόσμημα, προκειμένου να μην αδικήσει κάποιον, χρησιμοποίησε τις ζύμες ώστε να μοιραστούν τα τιμαλφή στην τύχη. Οι δυνατοί συμβολισμοί πίσω από την κίνηση αυτή του Μεγάλου Βασιλείου, μετέτρεψαν την ιδέα σε έθιμο που επαναλαμβάνουμε κάθε χρόνο την ημέρα της γιορτής του την 1η Ιανουαρίου.

Αν και η πιο διαδεδομένη άποψη θεωρεί πως η τοποθέτηση του νομίσματος στην Αγιοβασιλόπιτα μιμείται τα χρυσαφικά που είχε τοποθετήσει ο Άγιος στα ψωμιά υπάρχει και μια ακόμη εξήγηση. Η τοποθέτηση νομίσματος μέσα σε πίτα είναι αρχαιότατο έθιμο και αναφέρεται ως έθιμο κατά την ρωμαϊκή εορτή των Σατουρναλίων (Κρόνια).

Λέγεται ότι από τους Ρωμαίους υιοθετήθηκε στη δυτική και κεντρική Ευρώπη, και υπάρχει ως σήμερα, αλλά γίνεται κατά την εορτή των Θεοφανείων. Αυτός ο οποίος το κερδίζει, ακόμη και στις μέρες μας φορά ως έπαθλο χάρτινο επίχρυσο στεφάνι.

Το Ποδαρικό

Πολλοί άνθρωποι είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί ακόμα και σήμερα σχετικά με το ποιος θα κάνει ποδαρικό στο σπίτι τους, δηλαδή ποιος θα μπει πρώτος στο σπίτι τους τον καινούριο χρόνο.

Έτσι, από την παραμονή λένε σε κάποιο δικό τους άνθρωπο, που τον θεωρούν καλότυχο και γουρλή, να έρθει την Πρωτοχρονιά να τους κάνει ποδαρικό. Πολλές φορές προτιμούν ένα μικρό παιδί για να κάνει ποδαρικό, γιατί τα παιδιά είναι αθώα και στην καρδιά τους δεν υπάρχει η ζήλια κι η κακία.

Χαρτοπαιξία

Αγαπημένο έθιμο των Ελλήνων τις μέρες της Πρωτοχρονιάς είναι να δοκιμάζουν την τύχη τους. Εκτός από το κρατικό Λαχείο, υπάρχει επίσης η χαρτοπαιξία και τα ζάρια σε καφενεία, λέσχες και σπίτια.

Στα σπίτια είναι έθιμο να παίζονται χαρτιά το βράδυ της Παραμονής της Πρωτοχρονιάς περιμένοντας την αλλαγή του χρόνου. Τα ποσά συνήθως είναι χαμηλά, τέτοια που να προσφέρουν απλά μια φιλική διασκέδαση χωρίς να στενοχωρούν τους χαμένους.

Πυροτεχνήματα

Τα τελευταία χρόνια έχουν καθιερωθεί τα πυροτεχνήματα στις κεντρικές πλατείες των πόλεων. Είναι με ευθύνη και διοργάνωση των δημοτικών αρχών που επίσης φροντίζουν για τον εορταστικό στολισμό των πόλεων, αλλά και τη διοργάνωση μουσικών εκδηλώσεων για την παραμονή της Πρωτοχρονιάς.

Το ρόδι

Το ρόδι είναι σύμβολο αφθονίας, γονιμότητας και καλής τύχης. Σε πολλά μέρη της Ελλάδας κρεμούσαν στο κάθε σπίτι, από το φθινόπωρο, ένα ρόδι. Μετά τη Μεγάλη Λειτουργία της Πρωτοχρονιάς το πετούσαν με δύναμη στο κατώφλι για να σπάσει σε χίλια κομμάτια κι έλεγαν: «Χρόνια Πολλά! Ευτυχισμένος ο καινούριος χρόνος». Το έθιμο του ροδιού διατηρείται και σήμερα. Την ώρα που αλλάζει ο χρόνος στην εξώπορτα του σπιτιού πετούν και σπάνε ένα ρόδι και μπαίνουν μέσα στο σπίτι με το δεξί πόδι κάνοντας το ποδαρικό, ώστε ο καινούργιος χρόνος να τα φέρει όλα δεξιά, καλότυχα.

KarpetShow.gr - Η πρωτοχρονιά του Σεπτέμβρη

Η κρεμμύδα

Το σκυλοκρέμμυδο ή κρεμύδα (Scilla maritima) είναι φυτρώνει άγριο και μοιάζει με μεγάλο κρεμμύδι. Τα ζώα δεν το τρώνε γιατί έχει δηλητήριο, που μπορεί να προκαλέσει δερματικό ερεθισμό από επαφή. Ακόμα και να το βγάλεις από τη γη και να το κρεμάσεις, δεν παύει να βγάζει νέα φύλλα και άνθη. Ο λαός πιστεύει ότι αυτή τη μεγάλη ζωτική του δύναμη μπορεί να τη μεταδώσει σε έμψυχα και άψυχα, γι’ αυτό την πρωτοχρονιά κρεμούν σκυλοκρέμμυδο στα σπίτια τους. Πρόκειται για αρχαίο έθιμο καλοτυχίας που αναφέρεται ήδη από τον 6 ο αιώνα π.Χ.

Η παραμονή και η πρώτη ημέρα κάθε καινούργιου χρόνου όπως σε όλο τον κόσμο έτσι και στην Ελλάδα γιορτάζεται με τον δικό της ξεχωριστό αλλά και μοναδικό τρόπο. Σας δίνουμε μια μικρή γεύση από κάποια σημεία της Ελλάδας από έθιμα που επικρατούν, αλλά και φαγητά που θα μπορεί να δοκιμάσει κάποιος. Υπάρχουν φυσικά πολύ περισσότερα και όχι απλά να τα διαβάσετε αλλά θα ήταν καλύτερα να τα απολαύσετε και από κοντά και να διασκεδάσεται.

Σάμος, η «προβέντα» και τα «μουλιστρίνα»

Εκτός από την βασιλόπιτα, οι γυναίκες της Σάμου φτιάχνουν και την «προβέντα». Πρόκειται για ένα πιάτο με γλυκά που «κρίνει» τη νοικοκυροσύνη της Σαμιώτισσας. Απαραίτητο «συστατικό» κάθε σπιτιού είναι το σπάσιμο του ροδιού και το σκόρπισμα των σπόρων του ώστε να γεμίσει το σπίτι ευτυχία και υγεία, ενώ οι τυχεροί που θα κάνουν ποδαρικό, παίρνουν τα «μπουλιστρίνα», το γνωστό σε όλους μας χαρτζιλίκι.

Θάσος, το σκόρπισμα των φύλλων

Πρόκειται για ένα πολύ παλιό έθιμο κατά τη διάρκεια του οποίου όλοι κάθονται γύρω από το αναμμένο τζάκι, τραβούν την ανθρακιά προς τα έξω και ρίχνουν γύρω στ’ αναμμένα κάρβουνα, φύλλα ελιάς, βάζοντας στο νου τους από μια ευχή, χωρίς όμως να την πουν στους άλλους. Όποιου το φύλλο γυρίσει περισσότερο, εκείνου θα πραγματοποιηθεί και η ευχή του.

Καβάλα, Ψέλνουν τα κάλαντα ανάβοντας φωτιές

Ένα πολύ παλιό έθιμο, προερχόμενο από τα χρόνια της Τουρκοκρατίας: τα αγόρια που θα φύγουν στρατιώτες τη νέα χρονιά, συγκεντρώνουν μεγάλες στοίβες από ξύλα στην πλατεία. Την παραμονή ανάβουν μια μεγάλη φωτιά και ψέλνουν τα κάλαντα. Με το που ο δείκτης δείξει δώδεκα, ξεκινά το παραδοσιακό γλέντι με τσίπουρο και γλυκά. Σε άλλες περιοχές της Καβάλας, το μικρότερο μέλος της οικογένειας μεταφέρει μια πέτρα στο εσωτερικό του σπιτιού για να είναι στέρεο και γερή η οικογένεια, ενώ τα μικρότερα παιδιά κάνουν «ποδαρικό» σε όλα τα σπίτια του κάθε οικισμού, μπαίνοντας με το δεξί. Για την καλή τύχη που φέρνουν, ανταμείβονται από τους ιδιοκτήτες με δώρα και γλυκά.

Καρδίτσα

Την ημέρα της Πρωτοχρονιάς οι περισσότερες νοικοκυρές του Νομού φτιάχνουν την βασιλόπιτα ή αετόπιτα στην οποία βάζει μέσα και ένα κέρμα. Αφού ο αφέντης του σπιτιού, βγάλει από ένα κομμάτι για τον Χριστό, την Παναγία και τον Άγιο Βασίλειο τα μέλη της οικογένειας παίρνουν το δικό τους κομμάτι και αναζητούν σε αυτό το κέρμα.

Στις 5 Ιανουαρίου παραμονές των Θεοφανίων συναντάμε ακόμη και σήμερα τα Ρογκάτσια ή Ρογκατσάρια. Ένα έθιμο που οι ρίζες του χάνονται στην αρχαιότητα. Οι συμμετέχοντες, ντυμένοι με προβιές ζώων και ζωσμένοι με κουδούνια, τριγυρίζουν το χωριό και λένε τα κάλαντα, διαφορετικά για τον καθένα,με διάθεση πειράγματος και σατιρισμού. Πίσω ακολουθούν «ο γαμπρός με τη νύφη» και στο τέλος έρχεται ο «παπάς» που διώχνει αυτούς τους «καλικάντζαρους». Το έθιμο παραμένει ζωντανό στο Νεοχώρι, στο Μεσενικόλα, στο Μορφοβούνι και στο Κρυονέρι.

Ανατολική Μακεδονία, oι «Μωμόγεροι»

Με ρίζες από τον Πόντο, οι «Μωμόγεροι» αναβιώνουν κάθε χρόνο στους Σιταγρούς και στα Πλατανιά της Δράμας. Πρόκειται για ένα είδος λαϊκού παραδοσιακού θεάτρου, όπου οι πρωταγωνιστές μιμούνται γεροντικά πρόσωπα, εξ’ου και η ετυμολογία της λέξης «μωμόγερος» από το μίμος+ γέρος.

Ξάνθη, πρασόπιτα, όπως λέμε βασιλόπιτα

Οι οικογένειες ανοίγουν φύλλο και παρασκευάζουν μια πίτα με πράσο, κιμά και μπαχαρικό κύμινο. Η πίτα ψήνεται σε παραδοσιακό ταψί, το οποίο ονομάζεται «σινί».

Ηράκλειο Κρήτης, η μπουγάτσα και η «καλή χέρα»

Κάθε χρόνο η Πρωτοχρονιά στην Κρήτη συνοδεύεται από μεγάλη κατανάλωση μπουγάτσας. Για το σκοπό αυτό, σε όλους τους δρόμους του Ηρακλείου στήνονται υπαίθριοι πάγκοι για να είναι γλυκιά η πρώτη γεύση που θα πάρουν οι κάτοικοι του νησιού. Όσο για το χαρτζιλίκι; αυτό ονομάζεται «καλή χέρα» και ρέει άφθονο!

Πηγή-ΝΕΟΣ Κ0ΣΜΟΣ

My market - Η Πρωτοχρονιά θέλει τα έθιμά της. Τα γνωρίζετε;

Η ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΕΙΝΑΙ ΕΥΛΟΓΙΑ

Την ημέρα της γιορτής του Άγιου Βασίλειου, όλα τα παιδιά στη χώρα μας περιμένουν να περάσει ο άγιος από τα σπίτια τους και να τους αφήσει κάτω από το χριστουγεννιάτικο δέντρο τα δώρα τους. Ο Άγιος Βασίλειος είναι ένας από τους Τρεις Ιεράρχες, άνθρωπος των γραμμάτων που έρχεται από την Καισάρεια της Καππαδοκίας για να ευλογήσει τα σπίτια μας. Το έθιμο με τα δώρα καθώς και η μορφή (κόκκινα ρούχα, άσπρη γενειάδα και μεγάλη κοιλιά) μάλλον προέκυψε από την Αμερική για διαφημιστικούς λόγους. Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι τα παιδάκια στις υπόλοιπες χώρες, εκτός της Ελλάδας, περιμένουν τον Santa Claus, τον δικό τους Αϊ – Βασίλη, την ημέρα των Χριστουγέννων.

ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ

Οι κολόνιες είναι ένα έθιμο που αναβιώνει κάθε χρόνο το βράδυ της παραμονής της Πρωτοχρονιάς στην Κεφαλονιά αλλά και σε άλλα νησιά του Ιονίου. Οι κάτοικοι του νησιού βγαίνουν στους δρόμους έχοντας στα χέρια τους μπουκάλια με κολόνιες, με τα οποία ραντίζουν ο ένας τον άλλον τραγουδώντας και δίνοντας ευχές για τον ερχομό του νέου χρόνου.

ΦΛΩΡΙΝΑ

Εδώ και αρκετά χρόνια το αρχαίο έθιμο ”Μπαμπάρια” έχει κάνει την επανεμφάνιση του στον Δήμο Φλώρινας. Πρόκειται για ένα δρώμενο στο οποίο παίρνουν μέρος παρέες νέων. Τα ξημερώματα της Πρωτοχρονιάς οι ηθοποιοί πηγαίνουν από σπίτι σε σπίτι να ευχηθούν για τη νέα χρονιά. Η πρωταγωνίστρια, δηλαδή η νύφη, συνοδεύεται από άντρες μεταμφιεσμένους οι οποίοι προσπαθούν να την παραδώσουν στον γαμπρό. Ο κόσμος προσπαθεί με δόλιο τρόπο να κλέψει τη νύφη. Αυτοί που προσπαθούν να προστατέψουν τη νύφη λέγονται ”ουτάτσοι” κι αυτοί που προσπαθούν να την κλέψουν ”μνηστήρες”. Οι ομάδες των ουτάτσων σπρώχνουν και χτυπάνε τους μνηστήρες με μαγκούρες.

ΣΑΜΟΣ

Οι γυναίκες στη Σάμο την παραμονή της Πρωτοχρονιάς εκτός από την προετοιμασία της Βασιλόπιτας, έχουν και την προετοιμασία της «προβέντας». Η «προβέντα» είναι ένα πιάτο με παραδοσιακά γλυκά, το οποίο το πηγαίνουν σε γνωστές τους οικογένειες, όπως στις κουμπάρες τους, τις πεθερές τους για να τους ευχηθούν για τη νέα χρονιά.

ΚΥΠΡΟΣ

Τα έθιμα Πρωτοχρονιάς Κύπρου ορίζουν κατά τον εσπερινό της οι Κύπριοι να κρεμάνε στις πόρτες κλαδιά – στεφάνια ελιάς.
Στον κοιλάδα της Μαραθάσας οι κοπέλες τρέχουν ξημερώματα για να «πάρουν χρυσαφικά». Θα κερδίσει αυτή που θα γεμίσει πρώτη τη στάμνα της (στο στόμιο έχει θυμάρι και κλαδί ελιάς).
Στα χωριά κυρίως της Κύπρου, ένα βράδυ πριν την Πρωτοχρονιά τοποθετούνται στο τραπέζι ένα κλαδί ελιάς (ανώγυρα), το πουγκί του οικοδεσπότη, κόλλυβα και κρασί για να φάει ο Άγιος Βασίλης και να τους ευλογήσει. Συνηθίζεται να τοποθετούνται και διάφοροι δημητριακοί καρποί σε ένα πιάτο ο λεγόμενος Βασίλης, τους οποίους ποτίζουν μέχρι να βγάλουν φύτρες.

ΕΘΙΜΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ

Οι οικογένειες το πρωί της Πρωτοχρονιάς παίρνουν ένα ρόδι μαζί τους στην εκκλησία για να το ευλογήσουν. Στη συνέχεια επιστρέφουν σπίτι, ο νοικοκύρης του σπιτιού χτυπάει το κουδούνι, μπαίνει με το δεξί και ταυτόχρονα πετάει το ρόδι πίσω του με δύναμη ώστε να σπάσει. Όσο πιο γερές και πιο κόκκινες είναι οι ρώγες, τόσο χαρούμενες κι ευλογημένες θα είναι οι επόμενες μέρες που θα έρθουν.

ΚΡΗΤΗ

Μια ενδιαφέρουσα παράδοση θέλει τους Κρητικούς να κρεμάνε ένα άγριο κρεμμύδι την λεγόμενη ασκελετούρα ή μεγαλοκρέμμυδο έξω από την πόρτα του σπιτιού. Είναι ένα φυτό χαρακτηριστικό του νησιού που συνεχίζει να ανθίζει ακόμα και ξεριζωμένο, αυτό θεωρείτε ότι δίνει ζωή και ευημερία στο νοικοκυριό.
Χαρακτηριστικό ρόλο στην καλοτυχία κατέχουν οι πέτρες. Χαράματα Πρωτοχρονιάς σημαίνουν οι καμπάνες και όλα τα μέλη της οικογένειας βγαίνουν έξω για να βρουν την μεγαλύτερη πέτρα. Στη συνέχεια, φέρνει ο καθένας από μια πέτρα και τις τοποθετούν στο σπίτι. Πιστεύεται πως όσο πιο μεγάλη και πιο βαριά είναι η πέτρα τόσο περισσότερο πλούτο θα έχουν.

-Πηγή-Hara.gr

Χανιά: Το έθιμο της "καλής χέρας"

Τα παραδοσιακά κάλαντα, η υποδοχή του νέου έτους με βεγγαλικά και εκδηλώσεις σε πλατείες και η τήρηση του εθίμου της «πρωτιάς» κυρίως για τα παιδιά που έρχονται στον κόσμο μετά την έλευση του νέου έτους αποτελούν και για τους κατοίκους της δυτικής Κρήτης αναπόσπαστο κομμάτι της περιόδου της Πρωτοχρονιάς. Στα Χανιά την παραμονή της πρωτοχρονιάς από νωρίς το πρωί μέχρι και αργά το απόγευμα σημείο συνάντησης πολλών είναι τα παραδοσιακά στέκια της δημοτικής αγοράς ωστόσο το αδιαχώρητο επικρατεί και σε όλα τα καταστήματα εστίασης.

Την τιμητική τους έχουν τα μικρά παιδιά επισκέπτονται νονούς, παππούδες, θείους για να τους κάνουν το ποδαρικό και να «εισπράξουν» την «καλή χέρα». Σήμερα όπως και σε άλλες περιοχές της χώρας η επίσκεψη συνοδεύεται από χρηματικό ποσό που δίνει συνήθως ο παππούς, η γιαγιά, ο νονός στο παιδί. Ωστόσο παλαιότερα, η «καλή χέρα» ήταν ένα σπιτικό γλύκισμα που το έφτιαχναν οι νοικοκυρές, όπως κουραμπιέδες, μελομακάρονα και δίπλες. Το χτύπημα της καμπάνας το πρωί της Πρωτοχρονιάς, κυρίως στην ύπαιθρο, «φέρνει» μικρούς και μεγάλους μετά την εκκλησία να παίρνουν ο κάθε ένας από μια πέτρα, να κάνουν το σταυρό τους και να την πηγαίνουν μέχρι το σπίτι.

Το σπάσιμο του ροδιού αλλά και της ασκελετούρας (άγριο φυτό που μοιάζει με μεγάλο κρεμμύδι ) αποτελούν για τους κρητικούς ιδιαίτερα σημεία αναφοράς. Ακόμα και σήμερα σε πολλά κρητικά σπίτια τα παιδιά κρεμάνε στο τζάκι μια άδεια κάλτσα με την προσμονή το ξημέρωμα της Πρωτοχρονιάς να βρουν μέσα σε αυτή το δώρο που περιμένουν από τον Άγιο Βασίλη.

Μωμόγεροι στην Πρέβεζα

Χίος: Τα Αγιοβασιλιάτικα καραβάκια την παραμονή της Πρωτοχρονιάς

Τα «καραβάκια των ευχών 2019!» σαλπάρουν και φέτος παραμονή Πρωτοχρονιάς, από το 1ο Γυμνάσιο Χίου, και μέσω του εμπορικού δρόμου της πόλης της Απλωταριάς θα «δέσουν» στην πλατεία Πλαστήρα. Σε περίπτωση κακών καιρικών συνθηκών, η όλη εθιμική εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στην κεντρική αίθουσα του 1ου Γυμνασίου και αμέσως μετά, θα γίνει το πέρασμα από την Απλωταριά με κατεύθυνση την πλατεία Πλαστήρα, για μία τελική, μικρής διάρκειας, συγκέντρωση.

Στη συνέχεια, μαθητικές ομάδες από σχολεία της Χίου, θα τραγουδήσουν τους επαινετικούς και σατιρικούς στίχους που έχουν ετοιμάσει για να υποδεχθούνε όλοι μαζί οι συμμετέχοντες το νέο έτος!

Το έθιμο ξεκίνησε από τα καράβια που πάντα οι Χιώτες ναυτικοί στην πλειοψηφία τους στόλιζαν στα σπίτια τους. Στις αρχές του 20ου αιώνα και πάντως μετά την απελευθέρωση της Χίου το 1912 μικροί μαθητές των σχολείων της πόλης άρχισαν να κατασκευάζουν μικρά αντίγραφα πολεμικών πλοίων σε ένδειξη τιμής και μνήμης στον απελευθερωτικό στόλο. Με τα χρόνια τα παιδιά άρχισαν να συνεργάζονται και να κατασκευάζουν μοντέλα πλοίων, με εντυπωσιακά αποτελέσματα. Ο ανταγωνισμός των παιδιών για το μεγαλύτερο και καλύτερο βαπόρι άρχισε να φέρνει τις ομάδες και τις δημιουργίες τους την παραμονή της Πρωτοχρονιάς στην κεντρική πλατεία. Κάποια στιγμή, και με τη συνοδεία μουσικής και τραγούδια «παινέματα» (επίκαιρα στιχάκια και λόγια που οι ίδιοι έγραφαν), παρουσιάζονταν το καράβι στον κόσμο.

Στη δεκαετία του 1970 η Περιηγητική Λέσχη Χίου έδωσε νέα πνοή δίνοντας μορφή εθιμικού διαγωνισμού στα «βαποράκια».

Από τότε κάθε παραμονή Πρωτοχρονιάς, παρουσιάζονται τα αγιοβασιλιάτικα καραβάκια της Χίου με εντυπωσιακά πλέον αποτελέσματα.

Μυτιλήνη: Παραμονή Πρωτοχρονιάς με "αμίλητο νερό"

Παραμονή της Πρωτοχρονιάς στη Μυτιλήνη και με το γύρισμα του χρόνου από όλες τις γωνιές της πόλης ξεκινούν παρέες με κατεύθυνση τη μικρή εκκλησιά της Παναγιάς της Φανερωμένης, στη βόρεια πλευρά της πόλης. Οι βρύσες στο κέντρο της εκκλησιάς τρέχουν ασταμάτητα νερό, με το οποίο οι πιστοί αφού προσκυνήσουν την εικόνα της Παναγιάς με το Χριστό στην αγκαλιά που παίζει σαν τόπι τη γη, «νίβονται», βρέχουν δηλαδή το πρόσωπο τους. Στη συνέχεια γεμίζουν με «αγίασμα» το νερό, δηλαδή από τις βρύσες, το σκεύος που έχουν μαζί τους (πήλινο παλιότερα) και με ένα λιόκλαδο μέσα ή ένα κλαδί από μυρτιά οδεύουν στο σπίτι τους για το «ποδαρικό».

Απαραίτητη προϋπόθεση για να πετύχει το «ποδαρικό» είναι αυτός που μεταφέρει το νερό να το κάνει χωρίς να μιλήσει. Να ‘ναι δηλαδή το νερό «αμίλητο».

Ακολουθεί το «ποδαρικό» στο σπίτι από το «αφεντικό» του ή το μεγαλύτερο σε ηλικία μέλος της οικογένειας. Το λιόκλαδο ή το κλαδί της μυρτιάς στερεώνεται στην πόρτα. Το ρόδι σπάει με δύναμη στο κεφαλόσκαλο κι η πέτρα για να' ναι όλοι γεροί «σαν την πέτρα» πετιέται μαζί με κέρματα μέσα στο σπίτι. Ακολουθεί το ράντισμα των χώρων του σπιτιού με το «αμίλητο» νερό.

Το έθιμο τηρείται και στις ημέρες μας, ενώ στη σημερινή του μορφή ακολουθείται μετά το 1922. Ως τότε το «αμίλητο» νερό το έπαιρναν από οιαδήποτε δημόσια βρύση της πόλης. Μετά το 1922 το Μυτιληνιό έθιμο ταυτίστηκε με το Αιβαλιώτικο, το οποίο έλεγε πως το νερό το έπαιρναν από το μεγάλο Αγίασμα της Μικρασιατικής πόλης, της Παναγίας της Φανερωμένης. Το χτίσιμο στα τέλη της δεκαετίας του 1920 της μικρής εκκλησίας της Παναγίας της Φανερωμένης ως θύμηση του Αιβαλιώτικου προσκυνήματος έκανε όλους τους Μυτιληνιούς, ντόπιους και πρόσφυγες να παίρνουν το νερό για το «ποδαρικό» του σπιτιού ή του μαγαζιού τους από το προσφυγικό προσκύνημα.

Πηγή-News247

 Ευχές Πρωτοχρονιάς 2022 για Καλή Χρονιά & Χρόνια Πολλά!

{/youtube}sTyDfSMW2eE{/youtube}

 

Και με όλα αυτά τα όμορφα που επιτρέψτε μου να πω ''μάζεψα'' άπο διάφορα sites και ελπίζω να βρείτε ενδιαφέροντα ,σας αποχαιρετώ και για σήμερα με πολλές ευχές για Καλά Χριστούγεννα και καλή ανάρωση σε όσους νοσούν .Και μη ξεχνάτε να τηρείτε τα έθιμα μας όσο μπορείτε και όσο βαστάει η τσέπη σας αλλά ας τηρίσουμε έστω κάποια γιατι μόνο έτσι θα ξορκίσουμε το κακό.....Φιλιά στα μούτρα σας....ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ 

 

 

Top