Πέμπτη, 26 Οκτωβρίου 2017

Από το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού ανακοινώθηκε, σήμερα, Αγίου Δημητρίου στις11:45 θα λάβει χώρα η τελετή

Κατηγορία ΕΙΔΗΣΕΙΣ-ΝΕΑ

Με κάθε επισημότητα τελείται η επίσημη δοξολογία της γιορτής  του Αγίου Δημητρίου.

Κατηγορία ΓΕΝΙΚΑ

Η απουσία  ενημέρωσης, η μη σωστή διάγνωση και η έλλειψη ειδικών κέντρων αποθεραπείας, ευθύνονται για την «έξαρση» που παρουσιάζει τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα η «νόσος» των μουσικών.

Κατηγορία ΥΓΕΙΑ |e5097f

Χρόνια πολλά στον Δημήτρη και την Δήμητρα ,χρόνια πολλά στην Θεσσαλονίκη μας ,χρόνια πολλά και στον Άνω Σταυρό ,καλή σας ημέρα αγαπητέ μου κόσμε ,να χαίρεστε όσους έχετε στην οικογένεια σας που γιορτάζουν χρόνια πολλά σε όλους ,να μας δίνει ο Αγιος Δημήτιος την δύναμη και το κουράγιο που έχουμε ανάγκη για να πορευτούμε αξιοπρεπώς στην ζωή.

Ο Άγιος Δημήτριος (270 - 306) είναι Άγιος της Ορθόδοξης και της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας και πολιούχος της Θεσσαλονίκης.

Σύμφωνα με τη σχετική αγιολογική παράδοση, ο Δημήτριος έζησε και μαρτύρησε στη Θεσσαλονίκη επί Διοκλητιανού. Καθώς οι απαρχές της λατρείας του Αγίου Δημητρίου δεν είναι γνωστές με βεβαιότητα, από τον 18ο αι. διατυπώθηκαν διάφορες θεωρίες για την προέλευσή της, επικρατέστερη των οποίων μεταξύ των μελετητών είναι ότι δεν υπήρξε Δημήτριος που μαρτύρησε στη Θεσσαλονίκη, αλλά η λατρεία του προέρχεται από το Σίρμιο της Παννονίας. Σημαντικό κέντρο της λατρείας του είναι η Θεσσαλονίκη, όπου τιμάται από την πρωτοχριστιανική περίοδο και έχει ανεγερθεί βασιλική προς τιμήν του. Είναι ένας από τους λαοφιλέστερους αγίους της Ορθόδοξης Εκκλησίας, που εορτάζει τη μνήμη του στις 26 Οκτωβρίου.

Από το χώρο των φυλακών ο Δημήτριος εμψύχωσε το φίλο του Νέστορα ο οποίος αντιμετώπισε τον μονομάχο Λυαίο. Αφού ο Νέστοραςκατανίκησε τον Λυαίο, θανατώθηκε από τον Γαλέριο που θεώρησε την ήττα του Λυαίου ως προσωπική του ήττα. Όταν πληροφορήθηκε ότι ο Νέστορας ήταν μαθητής του Δημητρίου, διέταξε να φέρουν τον Δημήτριο μπροστά του για να αποκηρύξει την πίστη του. Τελικά ο Δημήτριος, με διαταγή του Γαλέριου, θανατώθηκε στις υπόγειες φυλακές πιθανότατα το 306 μ.Χ. Μετά τον θάνατό του, πιστοί τον έθαψαν την ίδια ή την επόμενη νύχτα πρόχειρα στον ίδιο χώρο, όπου αργότερα κτίστηκε ένας «οικίσκος» που κατεδαφίσθηκε από τον Λεόντιο για την ανέγερση της βασιλικής.

Κατά την αγιολογική παράδοση, ο Άγιος Δημήτριος τάφηκε στον ίδιο χώρο όπου τον 5ο αι. μ.Χ. χτίστηκε μεγαλοπρεπής ναός, ο οποίος μετά από καταστροφές και αλλαγές αποτελεί το σημερινό Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου.Ο ναός του Αγίου Δημητρίου στη Θεσσαλονίκη ήταν ένα από τα σημαντικότερα προσκυνήματα στη Βυζαντινή αυτοκρατορία και η προσκύνηση του αγίου στη Θεσσαλονίκη συνεχίζεται από την πρωτοχριστιανική περίοδο έως και σήμερα. Το υπόγειο λουτρό διατηρήθηκε και διασκευάστηκε σε κρύπτη. Ο Άγιος Δημήτριος έγινε ο φύλακας και προστάτης της Θεσσαλονίκης. Το όνομα «Μυροβλύτης» του δόθηκε από το μύρο που αναβλύζει από τον τάφο του. Πολυάριθμες είναι οι απεικονίσεις του Αγίου Δημητρίου σε χειρόγραφα, φορητές εικόνες και τοιχογραφίες με σκηνές από το βίο, το μαρτύριο και τα θαύματά του

Σύμφωνα με τον αρχαιολόγο Αριστείδη Μέντζο, τα λείψανα του αγίου δεν ήταν μόνον αντικείμενα αλλά και χώμα ποτισμένο με αίμα (λύθρον), το οποίο κάποτε φυλασσόταν στο σκευοφυλάκιο του ναού της Αγίας Σοφίας της Θεσσαλονίκης. Σ' αυτό συνηγορεί η γραπτή μαρτυρία ότι ο Ιουστινιανός (αυτοκράτορας 527-565) αναζητούσε λείψανα του Αγίου Δημητρίου, όπερ σημαίνει ότι ήταν γνωστή η ύπαρξη λειψάνων. Η προσκύνηση χώματος-λύθρου συνδέεται με τον Άγιο Δημήτριο από τα πρώτα χρόνια της λατρείας του μέχρι τον 20ο αιώνα στη Θεσσαλονίκη.

Η κάρα του αγίου αφαιρέθηκε από το ναό του, από τους Νορμανδούς κατακτητές το 1185, για να καταλήξει σε Ιταλικό μοναστήρι και να επιστρέψει πολύ αργότερα στην Ελλάδα.

Έως και τα μέσα του 20ου αιώνα οι νομάδες ποιμένες της ελληνικής υπαίθρου, όπως οι Βλάχοι και οι Σαρακατσάνοι, ως και τις οροσειρές της Ροδόπης και του Πιρίν στη σημερινή Βουλγαρία, όριζαν τις εποχικές μετακινήσεις των ποιμνίων τους το φθινόπωρο και την άνοιξη με βάση τη γιορτή του Αγίου Δημητρίου και του Αγίου Γεωργίου αντίστοιχα.

Ο άγιος Δημήτριος είναι ένας από τους πιο λαοφιλείς αγίους για τους ελληνορθόδοξους και σλαβορθόδοξους Χριστιανούς. Η μνήμη του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Δημητρίου του Μυροβλήτου εορτάζεται από την Ορθόδοξη Εκκλησία την 26η Οκτωβρίου.

Εκτός από τη Θεσσαλονίκη, τιμάται ως πολιούχος άγιος και σε άλλες πόλεις, όπως η Χρυσούπολη, η Ελασσόνα, η Ναύπακτος, η Κηφισιά, ο Κολινδρός, η Σιάτιστα κ.ά.

Απολυτίκιο (Ἦχος γ')

Μέγαν εὕρατο, ἐν τοῖς κινδύνοις,σὲ ὑπέρμαχον, ἡ οἰκουμένη,Ἀθλοφόρε τὰ ἔθνη τροπούμενον.Ὡς οὖν Λυαίου καθεῖλες τὴν ἔπαρσιν,ἐν τῷ σταδίῳ θαρρύνας τὸν Νέστορα,οὕτως Ἅγιε Μεγαλομάρτυς Δημήτριε,Χριστὸν τὸν Θεὸν ἱκέτευε,δωρήσασθαι ἡμῖν τὸ μέγα ἔλεος.

πηγή-Βικιπαιδεία.

Ο ΚΑΙΡΟΣ 26/10/2017

Για σήμερα Πέμπτη 26-10-2017 η ΕΜΥ προβλέπει στα ανατολικά ηπειρωτικά νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές. Στα νότια σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα μέχρι το βράδυ θα περιοριστούν στην Κρήτη. Ανεμοι βόρειοι βορειοανατολικοί 4 με 6 τοπικά στα νότια πελάγη 7 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένηση.

Αττική

Καιρός: νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές κυρίως στα ανατολικά και τα βόρεια. Βαθμιαία βελτίωση από το απόγευμα. Ανεμοι: βόρειοι βορειοανατολικοί 4 με 5 στα ανατολικά τοπικά 6 μποφόρ. Θερμοκρασια: από 13 έως 20 βαθμούς κελσίου. Στα βόρεια και ανατολικά η μεγίστη 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

Θεσσαλονίκη

Καιρός: λίγες νεφώσεις. Ανεμοι: βόρειοι βορειοδυτικοί 3 με 4 και πρόσκαιρα το πρωί 5 μποφόρ. Θερμοκρασια: από 13 έως 18 βαθμούς κελσίου.

Μακεδονία, Θράκη

Καιρός: λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες τις πρωινές ώρες στην κεντρική, την ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη.
Ανεμοι: βόρειοι βορειοανατολικοί 5 με 6 στα ανατολικά έως 7 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένησης από μεσημέρι.
Θερμοκρασια: από 10 έως 18 βαθμούς κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 3 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 26/10

Γεγονότα
1863... Ιδρύεται η Ένωση Ποδοσφαίρου της Αγγλίας και τίθενται οι πρώτοι κανονισμοί του αθλήματος. Έτσι, οι Άγγλοι ξεχωρίζουν το ποδόσφαιρο από το ράγκμπι, που παίζεται πλέον ως χωριστό άθλημα. Μαζί γεννιέται και ο όρος «soccer», όπως ονομάζεται το ποδόσφαιρο στα αγγλικά. Η λέξη προέρχεται από τη σύντμηση δύο λέξεων: Social Ceremony (κοινωνική τελετή).
1880... Ο Αλέξανδρος Κουμουνδούρος αναλαμβάνει Πρωθυπουργός της Ελλάδας για 10η φορά (ρεκόρ στην ελληνική πολιτική ιστορία).
1912... Ο ελληνικός στρατός απελευθερώνει τη Θεσσαλονίκη απ’ τους Οθωμανούς. Την ίδια μέρα οι Σέρβοι καταλαμβάνουν τα Σκόπια.

1930... Έντονη νεροποντή προκαλεί σημαντικές πλημμύρες στην Αθήνα, με δύο νεκρούς και μεγάλες καταστροφές.
1931... Κορυφώνονται οι συγκρούσεις στη Λευκωσία μεταξύ των Κυπρίων και των αγγλικών δυνάμεων κατοχής. 17 νεκροί και πολλοί τραυματίες. (Οκτωβριανή Εξέγερση)

1956 Θεμελιώνεται το Καυτατζόγλειο Στάδιο στη Θεσσαλονίκη, ημέρα εορτασμού της απελευθέρωσης της πόλης και της μνήμης του πολιούχου της, του Αγίου Δημητρίου.

1957 Πέθανε ο Νίκος Καζαντζάκης,  λογοτέχνης

1986 Τραγωδία στο στάδιο Αλκαζάρ της Λάρισας. Στον αγώνα Λάρισα- ΠΑΟΚ, φωτοβολίδα που εκτοξεύει οπαδός του ΠΑΟΚ κόβει την καρωτίδα του 29χρονου δασκάλου Χαράλαμπου Μπλιώνα.

1993 Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης υποβάλλει την παραίτησή του από την ηγεσία της ΝΔ μετά την εκλογική ήττα της 10ης Οκτωβρίου.

2001 Oι ΗΠΑ επικυρώνουν τον Αμερικανικό Πατριωτικό Νόμο, μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου.

2002 Περίπου 50 Τσετσένοι αυτονομιστές και 150 όμηροι είναι ο τραγικός απολογισμός του τερματισμού της ομηρίας εκατοντάδων ανθρώπων από Τσετσένους αντάρτες σε θέατρο της Μόσχας, όταν Ρώσοι κομάντος εισβάλλουν στο θέατρο εκτοξεύοντας δηλητηριώδη αέρια. Η ομηρία είχε ξεκινήσει 3 μέρες νωρίτερα.

2015 Σεισμός μεγέθους 7,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ πλήττει την οροσειρά Ινδοκούς στο βορειοανατολικό Αφγανιστάν. Οι μετασεισμοί φτάνουν ως την Ινδία. Τουλάχιστον 263 είναι οι νεκροί στο Αφγανιστάν και στο γειτονικό Πακιστάν με τους τραυματίες να υπερβαίνουν τους 1000.

Αυτά και για σήμερα Πέμπτη 26/10 ,μια γιορτινή ημέρα ,μια μέρα με ήλιοπου όπως φαίνεται θα συνεχιστεί η καλοκαιρία και τις επόμενες ώρες ,αύριο θα δούμε αναλυτικά τι καιρό θα έχουμε το Σάββατο 28 Οκτωβρίου στις Παρελάσεις.

Αγαπητές μου κυρίες και αγαπητοί μου κύριοι σας ανανεώνω το μουσικό μας ραντεβού για αύριο Παρασκευή με το κλείσιμο της ενημερωτικής μας εβδομάδας,να ξανά ευχηθώ χρόνια πολλά στον Δημήτρη και την Δήμητρα ,σε όλους εσάς που γιορτάζετε,και σας εύχομαι υγεία και κάθε ευτυχία .Η σημερινή μουσική μου επιλογή αφιερωμένη πρώτα στους κυρίους της παρέας μας και μετά σε όλους τους υπόλοιπους αναγνώστες ,χαμογελάστε ,σκεφτείτε θετικά και δείξτε την αγάπη σας σε αυτούς που το έχουν ανάγκη.Φιλιά στα μούτρα σας....ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΕΛΛΑΔΑ .

 

Μια φορά που λέτε ξυπνάει ένας άνθρωπος και βλέπει από το παράθυρό του έναν άγριο γορίλα να έχει ανεβεί σε ένα πεύκο που είχε στο κήπο του και να γρυλίζει απειλητικά.

Ο τύπος τα χρειάστηκε και άνοιξε το Χρυσό Οδηγό μπας και βρει κάποιον ειδικό να τον απαλλάξει από το αναπάντεχο πρόβλημα.

Κατηγορία ΑΝΕΚΔΟΤΑ |e31e24
Top