ΤΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ (ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 22 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2016)
  • μέγεθος γραμματοσειράς +

22 Απριλίου 2016
(0 ψήφοι)
K2_ITEM_AUTHOR 

sidiropoulos paylosΚαι να'μαι τσούπ ήρθα και σήμερα Παρασκευή22/4 κοντά σας ,είμαι εδώ ,είμαι μαζί σας σε ακόμη ένα μουσικό ταξίδι που ξεκινάει γρήγορα γρήγορα γιατί ο χρόνος κόσμε είναι....χρήμα ...είναι πολύ

περιορισμένος και πρέπει να σας πω Καλημέραααααααααα όλη μέρα σε όλους τους απανταχού Έλληνες και να ''ξεκουμπιστώ'' να τελιώσω τις δουλείες μου ...Μιας και αύριο ''ξεκινάει'' το Άγιο Πάσχα ας διαβάσουμε λίγο για το Σάββατο του Λαζάρου και την Κυριακή των Βαιων,για να μπούμε κυρία μου στο κλίμα!
Το Σάββατο του Λαζάρου ή Λαζαροσάββατο στην Ανατολική Ορθόδοξη Εκκλησία και όσες καθολικές εκκλησίες ακολουθούν το βυζαντινό τελετουργικό είναι η μέρα πριν την Κυριακή των Βαΐων. Την ημέρα αυτή εορτάζεται η ανάσταση του Λαζάρου από τη Βηθανία, ένα γεγονός το οποίο περιγράφεται στο κατά Ιωάννην Ευαγγέλιον. Το Σάββατο του Λαζάρου και η Κυριακή των Βαΐων έχουν τη μοναδική θέση στο εκκλησιαστικό έτος ως μέρες χαράς ανάμεσα στη Μεγάλη Σαρακοστή και το θρήνο της Μεγάλης Εβδομάδας.[1]
Το Σάββατο του Λαζάρου είναι μέρα στην οποία, παραδοσιακά, οι ερημίτες εγκαταλείπουν τις σκήτες τους και επιστρέφουν στο μοναστήρι για τη Μεγάλη Εβδομάδα.[2] Στην Ελλάδα, το Σάββατο του Λαζάρου φτιάχνουν ειδικά ψωμάκια που μοιάζουν με σαβανομένο άνθρωπο και ονομάζονται λαζαράκια, ενώ τα παιδιά τραγουδούν τα λαζαρικά, κάλαντα ειδικά για την ημέρα.
Κυριακή των Βαΐων
Από την Κυριακή των Βαΐων αρχίζει ουσιαστικά η λεγόμενη Μεγάλη Εβδομάδα ή Εβδομάδα των Παθών. Κατά την ημέρα αυτή εορτάζεται η ανάμνηση της θριαμβευτικής εισόδου του Ιησού Χριστού στα Ιεροσόλυμα όπου, κατά τους συγγραφείς των Ιερών Ευαγγελίων, οι Ιουδαίοι τον υποδέχθηκαν κρατώντας βάια ή βάγια (κλάδους φοινίκων) και απλώνοντας στο έδαφος τα ρούχα τους ζητωκραύγαζαν «Ὡσαννά, εὐλογημένος ὁ ἐρχόμενος ἐν ὀνόματι Κυρίου».
Αναφορικά με τη νηστεία της ημέρας αυτής υπάρχει μια διαφοροποίηση στο ζήτημα του αν καταλύεται ψάρι ή όχι. Η γνώμη του Θεόδωρου του Στουδίτη είναι ότι την Κυριακή των Βαΐων «τρώγεται ψάρι», επειδή θεωρείται Δεσποτική εορτή.
Για τον Άγιο Νικόδημο τον Αγιορείτη μόνο μία ημέρα της Μεγάλης Σαρακοστής τρώγεται ψάρι, δηλαδή την ημέρα του Ευαγγελισμού.
Είναι χαρακτηριστική η θέση των Aποστολικών Διαταγών όταν λένε: «Μετά από αυτές (δηλαδή τις εορτές των Χριστουγέννων και των Θεοφανείων), να τηρείτε τη νηστεία της Τεσσαρακοστής, η οποία περιλαμβάνει ανάμνηση της ζωής του Κυρίου και της νομοθεσίας. Να κρατιέται αυτή η νηστεία πριν από το Πάσχα, αρχίζοντας από τη Δευτέρα και συμπληρούμενη την Παρασκευή. Μετά από αυτές αφού σταματήσετε τη νηστεία, να αρχίζετε την αγία εβδομάδα του Πάσχα, νηστεύοντες κατ' αυτήν όλοι με φόβο...»[1] Είναι ενδεικτικοί οι όροι "αφού σταματήσετε τη νηστεία" και "να αρχίζετε", οι οποίοι δείχνουν ότι μια νηστεία τελειώνει και μία άλλη αρχίζει. Αυτή που τελειώνει είναι η νηστεία της Μεγάλης Σαρακοστής και αυτή που αρχίζει είναι η νηστεία της Μεγάλης Εβδομάδας. άρα η εορτή αυτή βρίσκεται ανεξάρτητα ανάμεσα σε δύο νηστείες. Η θέση της λοιπόν δίνει το δικαίωμα να ομιλούν περί καταλύσεως κατ' αυτήν την ημέρα ψαριού ή ακόμα και αυγού..]Η Κυριακή των Βαΐων στην πραγματικότητα δε συναριθμείται στη Μεγάλη Εβδομάδα, δεδομένου ότι κατά το χριστιανισμό, πρώτη ημέρα της Εβδομάδας είναι η Δευτέρα. Καθιερώθηκε όμως να συναριθμείται λατρευτικά από το γεγονός ότι στις ορθόδοξες εκκλησίες, κατά τον εσπερινό της Κυριακής αυτής, τελείται η ακολουθία του Νυμφίου, αν και ανάγεται στον όρθρο της Μεγάλης Δευτέρας.
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 22/4
1931 : Γίνονται τα εγκαίνια του Μουσείου Μπενάκη, παρουσία του Πρωθυπουργού Ελευθερίου Βενιζέλου κι άλλων επισήμων
1822 : Λαμβάνει χώρα το ολοκαύτωμα της Νάουσας κατά την ελληνική επανάσταση
1897 : Η μάχη των Φαρσάλων. Οι ελληνικές δυνάμεις υπό τον Ταξίαρχο Σμολένσκυ, παρά τις σφοδρές τουρκικές επιθέσεις, διατηρούν τις θέσεις τους
1920 : Στην Ελλάδα, αίρεται ο στρατιωτικός νόμος, εκτός από τη ζώνη των στρατιωτικών επιχειρήσεων, καθώς και η λογοκρισία του Τύπου
1928 : Σφοδρότατος σεισμός σημειώνεται στις 8:15 μ.μ. στην Κορινθία, με αποτέλεσμα 20 άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους και 3000 σπίτια να καταστραφούν. Στη Νέα Κόρινθο καταρρέει το κτίριο των φυλακών, με αποτέλεσμα πολλοί κρατούμενοι να δραπετεύσουν..
Σε χαμηλούς τόνους θα σας αποχαιρετήσω ,μαζί με αγαπημένο τραγούδι και αγαπημένο τραγουδοποιό ,τον Παύλο Σιδηρόπουλο σε μια εκπληκτική ερμηνεία που τόσο γουστάρω ,μαζί θα είμαστε την Μ.Δευτέρα πρώτα ο Θεός και θα σας πω μέχρι και πότε θα λέμε Καλημέρες την ερχόμενη Μεγάλη Εβδομάδα..Εσείς φροντίστε να περάσετε όμορφα ,μαζί με τα αγαπημένα σας πρόσωπα και νηστέψτε μια βδομάδα ,δεν είναι τίποτα ,ίσα ίσα κάνει και καλό στην υγεία ...Η Ρούλα Παναγιωτίδου στην μουσική συντροφιά του Σαββ/κου με όμορφες μουσικές περιπλανήσεις....Να προσέχετε τον εαυτό σας,καλό σας Σαββ/κο .υγεία και αγάπη σε όλους ...Φιλιά στα μούτρα σας...ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ!


K2_LEAVE_YOUR_COMMENT

Σιγουρευτείτε πως έχετε εισάγει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες με το σύμβολο (*). Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Top